Oyun bağımlısı genç, babasını katletti

İnternette oynadığı oyunlara bağımlı hale gelen genç, babasının yemek ısrarına karşı şiddete başvurarak babasını öldürdü

Google Haberlere Abone ol
Oyun bağımlısı genç, babasını katletti

İnternetten oyun oynamayı bağımlılık haline getiren gençleri bekleyen tehlikelerle ilgili uzmanlar sık sık uyarılarda bulunuyor. Aileleri uyaran uzmanlar internetten oyunun facialara bile neden olabileceğini belirtiyor. Uzmanların uyarıları bu haldeyken Avusturalya'dan üzücü bir haber geldi.

Avusturalya'nın Sidney kentinde yaşanan olayda, Daniel Chapman isimli 22 yaşındaki genç, bilgisayar oyunu oynamayı bırakıp yemeğe gelmesini söyleyen babasını bıçaklayarak öldürdü.

Sydney Morning Herald'da yer alan habere göre, Daniel Chapman, ailesinin kendisini akşam yemeğine çağırması üzerine oyun oynadığı belirterek yemeye gelemeyeceği söyledi.

Aldığı cevaba sinirlenen baba, oğluna yaşamak için başka bir yer bulmasını söyledi ve interneti kapattı. Daha sonra oğlunun odasına giden baba Chapman, oğluna ait bilgisayarın kablolarını sökmeye başladı ve bunun üzerine deliye dönen Daniel'in, yatağının yanında bulunan avcı bıçağını eline alarak babasını sırtından bıçakladı.
Daniel daha sonra mutfağa annesi Elaine Bell'in yanına giderek, babasını bıçakladığını söyledi.

Bell'in,  Avusturalya'da kullanılan acil servis numarası yerine memleketi İngiltere'de kullanılan acil servis numarasını araması nedeniyle ambulansın Chapmanlar'ın güneybatı Sidney'de bulunan Moorebank'deki evlerine ulaşmakta geç kaldığı aktarıldı.

​OLAYDAN 2 HAFTA ÖNCE İLAÇ ALMAYI BIRAKMIŞ

Duruşmada konuşan bir psikiyatrist, New South Wales Yüksek Mahkemesi'ne Daniel Chapman'ın otizm spektrum bozukluğu olduğunu söylerken, Chapman'ın olay yaşanmadan iki hafta önce Prozac isimli antidepresan ilacını almayı bıraktığını ve bu sebeple sinirli hissetmiş olabileceğini ifade etti.

Öte yandan mahkemede Chapman'ın video oyunları bağımlısı olduğu ve günde 20 saat oyun oynadığı aktarıldı.

Müvekkilinin akıl sağlığı sorunları olduğunu belirten avukat Greg Smith, Chapman'ın babasını bıçakladıktan saatler sonra polislere onun iyi olup olmadığını sorduğunu anlattı.

Chapman'ın geçmişte bilgisayar oyunları bağımlısı olduğunu ve şu an eve dönmek ve demircilik yapmak istediğini aktaran Smith, "O korkunç bir şey yaptı. Babasını öldürdü. Babasını öldürmeyi istememişti. Ne yaptığının şu anda farkına varıyor ve bu yüzden hapiste suçluluk çekiyor" ifadelerini kullandı.

Chapman'ın adam öldürülme suçundan 17 Kasım'da hüküm giymesi bekleniyor.

OYUN BAĞIMLILIĞI AKIL HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLEBİLİR

Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Hastalıkların Sınıflandırması Kurumu, oyun bağımlılığını "dijital bir uyuşturucu madde" şeklinde tanımlayarak, akıl hastalığı kabul etti.

Dünya Sağlık Örgütü Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Bölümü’nden Doktor Vladimir Poznyak, psikologların oyun bağımlılığının akıl hastalıklarına dahil edilmesine karşı olduğunu, ancak toplumların bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. 

OYUN BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ

CNN'de yer alan habere göre oyun oynamak ile oyun bağımlısı olmak arasında ciddi bir farkın olduğunu belirten Dr. Poznyak, bu farka dair 3 özelliği şu şekilde açıkladı:

"Oyun bağımlığının ilk belirtisi oyun davranışının diğer sosyal aktivitelerin önüne geçmesidir. İkincisi oyun oynama isteğini kontrol edilememesidir. Kişi, olumsuz durumlar ortaya çıksa dahi kendini oyundan alıkoyamaz. Üçüncü özellik ise kişinin belirli bir şekilde strese girmesi, kişisel, sosyal ve eğitimsel alanlarına vakit ayıramamasıdır. Sonuç olarak uykusuzluk, beslenme problemleri ve fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu davranışın bağımlılık olarak kabul edilebilmesi için en az 12 ay sürmesi gerekir.” 

Vladimir Poznyak, oyun bağımlılığının genel olarak kumar ve madde bağımlılığı ile ortak özellikler taşıdığını ifade etti.

Yorumlar