Sakinleştirici ve rahatlatıcı içecek Melisa Çayı

Günlük hayatımızdaki gerilimler nedeniyle yaşanan stresi azaltmanın en uygun yollarından biri sakinleştirici ve rahatlatıcı içecekler tüketmektir. Melisa çayı, nane familyası içerisinde yer alan sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle bilinmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Sakinleştirici ve rahatlatıcı içecek Melisa Çayı

Sakinleştirici ve rahatlatıcı içeceklerin başında gelen Melisa çayı, nane familyası içerisinde yer alan sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle bilinmektedir. Melisa çayı uzun yıllardır stres ve sıkıntıyı azaltmada, uyku düzeni sağlamada ve iştahı açmada kullanılmaktadır. Çok uzun yıllar önce melisa çayının böcek ısırıklarına iyi geldiği için kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca melisa çayı zayıflatan bitkiler arasında yer alır ve kilo vermek isteyen kişilerin tercihleri arasındadır. Melisa çayı genel olarak Avrupa ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişmektedir. Melisa bitkisi eski yıllarda bal yaprağı adıyla bilinmekteydi. Melisanın limon kokusuna benzeyen hafif bir kokusu vardır ve yaz aylarının sonuna doğru yaklaştığında beyaz renkli küçük çiçekler açar. Melisanın bilinen diğer isimleri nane balsamı, mavi balsam, bal bitkisi, tatlı balsam ve oğulotudur.

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Melisa çayı stresi azaltmada faydalıdır ve sinir bozukluklarını yatıştırır.
  • Uyku bozukluklarını düzenlemede ve kişiyi sakinleştirmede oldukça faydalıdır. Stresli ve yoğun bir günün ardından içilen bir iki fincan melisa çayı çok rahat ve deliksiz bir uyku sağlamaktadır.
  • Sinir sistemi ve sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda oldukça faydalıdır.
  • Melisa çayının kalp rahatsızlıklarında tansiyonu düzenleyici olumlu etkisi bulunmaktadır.
  • Stres nedeniyle oluşan mide rahatsızlığı ve baş ağrısına iyi gelmektedir.
  • Kişinin gaz sorununu giderici etkisi bulunmaktadır.
  • Melisa çayı ateş düşürmede ve ter atmada oldukça yararlıdır.
  • Melisa çayı çok iyi bir spazm çözücü ve hazmı kolaylaştırıcıdır.
  • Ayrıca kadınlar için çok mükemmel bir cilt koruyucudur. Cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korumada etkilidir. Özellikle Alzheimer hastalığı bulunan kişilerde bilişsel işlevde gelişme sağladığı görülmüştür.
  • Mantar ve egzama gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Melisa Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

  • Uykusuzluk vb durumlar için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız melisa çayını içmeniz zararlı olabilir.
  • Tiroit gibi bir rahatsızlığınız varsa doktor kontrolünde melisa çayı tüketmeniz gerekir.
  • Melisa çayını hamilelik ve emzirme gibi durumlarda doktor onayı olmadan kullanmamak gerekir.
  • Özellikle çocuklarda melisa çayı kullanmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

Melisa Çayı Zayıflatır mı?

Melisa çayı içeriğinde bulunan yağ yakıcı moleküller sayesinde kilo almayı önleyici etkiye sahiptir. Özellikle nane yaprağı, mate yaprağı, biberiye ya da limon ile birlikte demlenerek tüketilmesi daha fazla yağ yakma sağlamaktadır. Melisa çayı diğer bitkisel çaylara oranla %100 yararları bulunmaktadır.

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

Melisa çayını kurutulmuş yapraklar ile hazırlayabilirsiniz. Bir fincan melisa çayı için 1 çay kaşığı melisa yeterli olacaktır. Melisayı fincana koyun ve kaynattığınız suyu üzerine döküp 10 dakika kadar bekletin. Daha fazla beklemesi çayınızın tadının acı olmasına neden olacaktır. Daha sonra süzerek çayınızı içebilirsiniz. Ayrıca isterseniz içerisine limon da sıkabilirsiniz. Taze melisa yaprakları ile hazırlayacağınız çay da bir fincan için 2 çay kaşığı melisa yaprağı yeterlidir. Yine aynı şekilde su kaynatarak melisa çayınızı hazırlayabilirsiniz. Melisanın kuru ya da taze olmasının farkı yoktur, tek fark kuru olan daha uzun süre bozulmadan kullanılabilmektedir.

Yorumlar