Balkanlar'da Ramazan Bayramı coşkusu

Eski Osmanlı toprağı Balkanlar'da Müslümanlar sabah erken saatlerde camilere koştu. Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Sırbisten ve Karadağ'da Müslümanlar cami içlerinde ve dışarıda renkli görüntüler oluşturdu.

Google Haberlere Abone ol
Balkanlar'da Ramazan Bayramı coşkusu

Balkan ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nı coşkuyla karşıladı.

Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Hırvatistan ve Karadağ’da yaşayan milyonlarca Müslüman, bayram namazında camileri doldurdu.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde bayram namazını kıldıran İslam Birliği Başkanı Hüseyin Kavazovic, cemaate birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Banja Luka şehrinde de 1993'te Sırp ordusu tarafından yıkılan ve geçtiğimiz yıl yeniden hizmete açılan tarihi Ferhadiye Camisi'nde bayram namazı kılındı. Müslümanlarla dolup taşan camideki namazı, Banja Luka Müftüsü Osman Kozlic kıldırdı.

Makedonya'da ise başkent Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi'nde toplanan yüzlerce Müslüman, bayram namazında safları doldurdu. Camide yer bulamayan cemaatin bir bölümü namazı avluda kıldı.

Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi'nin kıldırdığı namazda, hutbeyi Recepi adına, İsa Bey Medresesi öğrencisi Orhan Zendeli, Türkçe, Arnavutça ve Makedonca olarak, 3 dilde okudu.

Bayram vesilesiyle düzenlenen programda, başta Türkçe olmak üzere bir çok dilde ilahi okunurken, Müslümanlar bayramı coşkuyla idrak etti.

Öte yandan Arnavutluk'da bayram namazı başkent Tiran'daki İskender Meydanı'nda kılındı. Namaza her yıl olduğu gibi yoğun katılım oldu. Bayram, Arnavutluk'un diğer şehirlerinde de çoşkuyla karşılandı.

"Ramazan ayında zayıf yönlerimizi keşfettik, iyileştirdik"

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki tek cami olan Bayraklı Camisi'nde Müslümanlar bayram namazı için bir araya geldi.

Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde bulunan Novi Pazar'da ise bayram namazı büyük bir katılımla kılındı. Namazın ardından birçok camide Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Kosova'nın başkenti Priştine'de ise bayram namazı Fatih Sultan Mehmet Camisi'nde kılındı. Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, İslam dünyasının zor bir dönemden geçtiğine dikkati çekerek, "Bugün de buradan söylüyoruz ki, barış, uyum ve saygıdan başka bir yol yoktur." dedi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de de Zagreb Camisi'nde toplanan Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nı coşkuyla karşıladı.

Balkanların en küçük ülkesi Karadağ'da ise başkent Podgorica'daki Osmanagic Camisi'nde bayram vesilesiyle program düzenlendi. Bayram namazını kıldıran Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyzic, bayramın beraberinde huzur getirmesini temenni ederek, "Hakikati ve huzuru aramakla ve onu bulmak geçen bir ayı geride bıraktık. Ramazan ayında zayıf yönlerimizi keşfettik, iyileştirdik." diye konuştu.

Yorumlar