Abdest nasıl alınır, abdestin farzları ve sünnetleri nelerdir?

Abdest nasıl alınır? Abdestin farzları ve sünnetleri nelerdir? Abdestin farzları, 4 dörttür. Namaz kılmadan önce Allah'ın huzuruna temiz bir şekilde çıkılabilmesi için, abdest alınması şarttır. Kurallarına uygun olarak yapılacak abdestin farzlarının yerine getirilmesi gerekir.

Google Haberlere Abone ol
Abdest nasıl alınır, abdestin farzları ve sünnetleri nelerdir?

Abdestin farzları 4 dörttür. Namaz kılmadan önce Allah'ın huzuruna temiz bir şekilde çıkılabilmesi için, abdest alınması şarttır. Kurallarına uygun olarak yapılacak abdestin farzlarının yerine getirilmesi gerekir.

Abdestin farzları nelerdir?

1) Yüzü yıkamak

Abdest alırken yüzün bir kez yıkanması farzdır. Yüzden kasıt, saçın bitişinden sakal ya da çene altına, kulakların kök kısımlarına kadar olan yerdir. Gözlerin içine suyun ulaşması gerekli değildir. Abdest alırken gözleri sıkmamak ve açık bırakmamak gerekir. Yüzün normal şekilde yıkanması gerekir. Dudaklarınızı kapattığınızda, kalan bölümler yüzü oluşturur. Yüzde sakal, bıyık ya da kaşların olması halinde suyun bunların altına ulaştırılması gerekir.

2) Kolları yıkamak

Abdest alırken parmak uçlarından, kol dirseklerinin de içine girdiği bölgenin yıkanması farzdır. Suyun değmediği iğne ucu kadar bir yer kalması durumunda abdest geçerli olmaz. Bu yüzden tırnakların altındaki bölüme dikkat etmek gerekir. Parmak uçlarından taşan tırnakları da yıkamak gerekir. Abdestten sonra uzayan tırnakları kesmek, abdesti bozmaz. Parmaklarda yüzük varsa, yıkama esnasında bunu yerinden oynatmak altının ıslanmasına sebep olacağından, yapılması gerekir. Yüzük bolsa bunu oynatmak sünnet, dar bir yüzüğü oynatmaksa farzdır. 

3) Başı mesh etmek

Abdest alırken başın mesh edilmesi farzdır. Farz edilmesi gereken alın miktarı kadar ki bölümdür. Yani başın dörtte birlik bölümü mesh edilmelidir. Mesh ederken üç ya da daha fazla parmağı kullanmak gerekir. Üçten az parmağı kullanmak caiz değildir. Başta takke gibi giysilerin bulunması halinde, bunların çıkarılması gerekir. Kadınlarda baş örtüleri ile mesh yapamazlar. Bu şekilde yapılan mesh geçerli değildir.

4) Ayakları yıkamak

Abdest alırken çıplak ve sağlam ayakları bir kez yıkamak farzdır. Ayakların yaralı olmasında ya da mestle örtülü olmasında yıkamadan, mesh etmek kafi gelir. Ayakların tamamen yıkanması gereklidir. Ayakta bulunan bir yaraya, su geçirmeyen bir ilaç sürülmesi halinde, altına su geçmediğinde, eğer su sağlık için zararlı olacaksa, abdest geçerli olacaktır. Suyun zarar vermediği durumlarda, abdest gereği gibi yapılmamış olur.

Abdestin Sünnetleri:

1. Abdest almaya niyet etmek

2. Abdeste eûzü besmele ile başlamak.

3. Abdeste başlamadan önce elleri bileklere kadar yıkamak

4. Dişleri misvak veya fırça ile, yoksa parmaklar ile temizlemek.

5. Abdest organlarını peş peşe ara vermeden yıkamak.

6. Yıkanan organları ovmak.

7. Ağza üç kere su almak.

8. Oruçlu olmadığı zamanlarda gargara yapmak.

9. Burna üç kere su vermek ve sol elle sümkürmek.

10. Yıkanan her organı üç kere yıkamak.

11. Abdestte çift organları yıkamaya sağ organdan başlamak.

12. Eller ve ayaklarda yıkamaya parmak uçlarından başlamak.

13. Sakalı olanların sakalını hilallemesi.

14. Parmaktaki yüzüğü oynatarak suyun altına ulaşmasını temin etmek.

15. Kulakları meshetmek.

16. Boynu meshetmek.

17. Başın tamamını meshetmek.

18. Parmakların arasını hilallemek.

Yorumlar

Canım dinimiz Çok iyi araştırmalarimi hep buradan bakicam
Canım dinimiz Lütfen hep böyle dinimizi güzel bir şekilde gösterin
Canım dinimiz Lütfen hep böyle dinimizi güzel bir şekilde gösrerin
dinimiz islam lütfen böyle dinimizi öğretecek siteler kurun. dinimizin dışında başka şeyler öğreten siteler çok saçma bence.kendi adıma konuşuyorum
dinimiz islam lütfen böyle dinimizi öğretecek siteler kurun. dinimizin dışında başka şeyler öğreten siteler çok saçma bence.kendi adıma konuşuyorum