Havaş kimin sahibi kimdir TAV kime ait?

Havaş kimin sorusu havalimanlarını sık sık kullanan vatandaşların genellikle kafasına takılan soru işaretlerinden biridir. İşte Havaş hakkında bilgiler:

Google Haberlere Abone ol
Havaş kimin sahibi kimdir TAV kime ait?

İstanbul'da havalimanına ulaşımı sağlayan önemli firmalardan biri olan Havaş kimin, sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman kuruldu soruları genellikle havalimanını kullanan yolcuların merakla sordukları sorular arasında yer alıyor. İşte Havaş ve sahipleri hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Havaş 1958 yılında Türk Hava Yolları A.O'nun öncülüğünde Usaş A.Ş. adı ile kuruldu. Ancak şirket ilk faaliyetlerine 1933 yılında, Türk Hava Yolları'nın (o dönemdeki adıyla Devlet Hava Yolları) bünyesinde, yer hizmetlerini yapmak üzere başlamıştır.

1958 yılına kadar Türk Hava Yolları çatısı altında hizmet veren Havaş, söz konusu tarihte Usaş olarak yeniden yapılandırılmış, sektördeki hızlı gelişmelere de paralel olarak Türk Hava Yolları'nın yanı sıra ülkemize uçuş yapan yabancı havayollarına da yer hizmetleri sunmaya başlamıştır.

Havaş günümüzde Türkiye'ye uçuş yapan lider yerli ve yabancı havayollarına yer hizmeti sunmaya devam etmektedir. Usaş A.Ş. çatısı altında yürütülen ikram ve yer hizmetleri faaliyetleri 1987 yılında ikiye ayrılmış; bu doğrultuda, yer hizmetlerini gerçekleştirmek üzere Havaş (Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.) kurulmuştur. Uçak ikram hizmetleri Usaş bünyesinde yürütülmeye devam etmiştir.

Havaş, Türkiye’de yer hizmetlerinde faaliyette bulunmak üzere kurulan ve günümüzde de bu faaliyetlerini sürdüren ilk kuruluştur.

Havaş 1995 yılı itibariyle peyderpey özelleştirildi. İşte özelleştirilme aşamaları: 

Özelleştirme kapsamına alınan Havaş'ın;

1995 yılı Nisan ayında hisselerinin tamamını Ciner Grubu,

1998 yılı Mart ayında %40 hissesini Swissport,

2005 yılı Mayıs ayında Ciner Grubu’nun %60'lık hissesini TAV Havalimanları Holding,

2005 yılı Temmuz ayında Swissport’un %40'lık hissesini Ciner Grubu,

2007 yılı Kasım ayında da Ciner Grubu'nun tüm hisselerini TAV Havalimanları Holding satın aldı.

TAV Havalimanları Holding, Havaş’ın tam sahibi oldu.

(TAV Havalimanları Holding, birçok ülkede faaliyet gösteren holding kuruluşu. 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesini kazanan Bilkent Holding ve Akfen Holding gruplarının ortak girişimiyle kuruldu.)

24 Mart 2010 tarihinde Havaş’ın %35 hissesinin HSBC Investment Bank Holdings PLC ve İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’na satılması ile yeni ortaklık yapısı; TAV Havalimanları Holding’in büyük ortaklığında, İş Girişim ve HSBC Principal Investments olarak şekillenmiştir. 3 Ekim 2012 tarihinde ise TAV Havalimanları Holding tarafından Havaş'ın %100 hissesi satın alınmıştır. Yer Hizmetleri sektöründeki iddialı tutumunu daima ön planda tutmaya özen gösteren Havaş, hizmet kalitesi, ekipman parkı ve teknolojik altyapısı ile dünya standartlarında bir yer hizmeti kuruluşu olarak bu endüstrideki varlığını gelecekte de sürdürme kararlığı içerisindedir.

Havaş; yurt içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bodrum, Dalaman, Gaziantep, Gazipaşa-Alanya, Trabzon, Kayseri, Kastamonu, Konya, Şanlıurfa, Şırnak, Sivas, Adıyaman, Muş, Elazığ, Batman, Nevşehir, Sinop, Merzifon, Ağrı, Kütahya, Ordu-Giresun  olmak üzere toplam 26 havalimanında, yurt dışında Letonya’da Riga Havalimanı’nda ve Suudi Arabistan’da Medine Havalimanı’nda olmak üzere toplam 2 istasyonda yer hizmeti vermektedir. Müşterilerine daha iyi, kaliteli ve hızlı hizmet sunmak amacı ile İstanbul Atatürk Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ithalat ve ihracat antrepo hizmeti de sağlamaktadır.

Bir havayolunun, havalimanlarında ihtiyaç duyacağı her türlü yer hizmeti ihtiyacını karşılayacak şekilde teşkilatlanan Havaş’ın başlıca hizmetleri arasında IATA (Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği) Yer Hizmetleri Anlaşması kapsamında tanımlandığı şekliyle; Yolcu Hizmetleri, Ramp Hizmetleri, Kargo ve Posta hizmetleri, Uçuş Operasyonları/Yük Kontrol ve Haberleşme Hizmetleri, Temsil ve Gözetim Hizmetleri gelmektedir. Havaş bugün, adları dünya çapında kalite ile özdeşleşmiş 200'ün üzerinde havayolundan oluşan ayrıcalıklı bir müşteri portföyüne sahiptir. Hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini sürekli yükseltmeyi amaçlayan Havaş, faaliyet gösterdiği havalimanlarında havayollarının sorumlu ve önemli bir servis sağlayıcısı olduğu bilinci ile hareket etmektedir. Aynı zamanda bu havayollarının kendilerine özgü hizmet anlayışı ve ticari politikalarını, birebir yolcularına taşıyacak şekilde organize olmakta ve personeline bu esasa uygun şekilde eğitim sağlamaktadır.

Havaş; Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bodrum, Dalaman, Elazığ, Gaziantep, Gazipaşa-Alanya, Hatay, Hopa, Kayseri, Konya, Malatya, Ordu-Giresun, Trabzon, Samsun, Sivas ve Şanlıurfa Havalimanlarında, havalimanı ile şehir merkezi arasında uçak konforuna sahip otobüsleri ile yolcu taşımacılığı hizmeti vermektedir.

Airport Services Association (ASA) ve IATA Ground Handling Council (IGHC) üyesi olan Havaş’ın 2000 yılında, "hizmette etkinlik ve verimlilik" prensibiyle oluşturduğu Kalite Yönetim Sistemi, uluslararası akreditasyona sahip BSI (British Standards Institution) tarafından sertifikalandırılmıştır. OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi, 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 10002:2004 Müşteri Memnuniyeti ve Şikayet Yönetimi sertifikalandırmalarının ardından bugün performansı sürekli iyileştirilen süreçleri ile kurumsal sürdürülebilirlik stratejilerini tasarlamış ve hayata geçirmeye başlamış olup, bu alandaki çalışmaları sonrasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 7 havalimanında "Yeşil Kuruluş" unvanı almış bulunmaktadır. (Bodrum, Dalaman, Antalya ,İzmir, Adana, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa Havalimanları) Havaş ayrıca, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Dalaman, Kütahya, Sivas, Nevşehir, Gazipaşa-Alanya, Konya, Gaziantep, Kayseri, Trabzon, Elazığ ve Bodrum olmak üzere toplam 16 istasyonda da SHGM tarafından verilen "Engelsiz Havaalanı Kuruluş" sertifikası almış bulunmaktadır.

TAV HAVALİMANLARI KİMİN?

TAV Havalimanları Holding ise 1997 yılında Sani Şener tarafından kuruldu. Hala da başında Sani Şener bulunuyor. TAV Havalimanları, 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesini kazanan Bilkent Holding ve Akfen Holding ortaklığında kurulan holdingdir. Günümüzde Fransız Groupe ADP ortaklığında birçok ülkede havalimanı hizmetleri sunmaktadır.

HAVAŞ'IN SAHİBİ SANİ ŞENER KİMDİR?

Sani Şener 14 Şubat 1955 tarihinde Trabzon'da dünyaya geldi. TAV Havalimanları Holding'in ve TAV İnşaat'ın kurucu ortağı ve icra kurulu başkanıdır.

Sani Şener, devlet adamı ve politikacı Ahmet Şener ve eşi Feride Şener'in üçüncü çocuğu olarak Trabzon'da dünyaya gelmiştir. 

Sadri Şener ve Sezer Şener Komsuoğlu'nun kardeşidir.

Asuman Şener ile evli olup, Damla Nur Şener ve Ahmet Ozan Şener isimli iki mühendis çocuğu vardır.

1977 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve İngiltere'nin Sussex Üniversitesi'nde aynı alanda yüksek lisans yapmıştır.

Türkiye'nin altyapı projelerine olan katkılarından dolayı Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından doktora derecesine layık görülmüştür.

TAV’daki görev süresi boyunca Proje ve Risk Yönetimi konusunda başarıları nedeniyle de Amerikan Helenik Üniversitesi tarafından Onur Doktorası’na layık görülmüştür.

Massachusetts Institute of Technology - MIT‘de karmaşık sistemler yönetimi üzerine eğitim almıştır.

Yorumlar