Haseke nedir, nerede, nereye bağlı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Haseke"yi de kontrol altına alacağız şeklindeki açıklamalarında sonra "Haseke nedir, nerede, nereye bağlı?" sorusunun cevabı merak konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Haseke nedir, nerede, nereye bağlı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haseke'yi de kontrol altına alacaklarını açıkladıktan sonra, akıllara Haseke nedir, nerede, nereye bağlı? sorusu geldi.

Peki, Haseke nerede?

Haseke, Suriye'nin kuzey doğusunda yer alan terör örgütü PYD-YPG tarafından işgal edilen Suriye'nin kentlerinden birisidir. 

Şırnak ilinin tam karşısında bulunan Haseke aynı zamanda geniş bir coğrafi bölge anlamı da taşıyor. 

Haseke'nin haritadaki yeri tam olarak şöyle: 

Haseke, Haseke nerede, haseke nereye bağlı

Haseke, Türkiye'de ve Türkçe'de Hasiçi ili olarak da bilinir. Ancak genel kullanım da Haseke adı daha yayıngındır. 

Haseke nüfusu Suriye iç savaşından önce 2010 yılı verilerie göre 300 bin'den fazlaydı. Savaştan sonra bölge nüfusunun daha da yoğunlaştığı tahmin edilmektedir. 

Haseke Nüfusu, iç savaştan önce çoğunluğunu Araplar'dan oluşuyordu. Ancak terör örgütü PKK-PYD'nin etnik temizliğe varan çalışmaları sonrasında bölgedeki Araplar Türkiye ve çevre ülkeler göç etti. 

 Şehirde nüfusun çoğunluğunu oluşturan Araplar'ın yaşamasının yanı sıra etnik gruplar arasında Kürtler, Mihellemiler Hristiyan olan Asuriler, Süryaniler, Keldaniler, Nesturiler ve farklı kökenlere sahip milletler de bulunmaktadır. Habur Çayı, kentin içinden de geçer ve tüm valilik sınırları boyuncada devam eder.

Haseke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Ekim 2019 Pazar günü yaptığı açıklamada Barış Pınarı Harekatı'nın hedefinde yer alan iller arasında bulunuyor.

Yorumlar