Hasan Tahsin kimdir aslında bir gazeteci değil miydi?

İzmir'in işgaline karış başlatılan milli mücadelenin ilk kurşununu atan Türk Kahramanı Hasan Tahsin'in gazeteci olduğu bilinir. Ancak tarihçiler Hasan Tahsin'in aslında gazeteci değil Teşkilat-ı Mahsusa üyesi olduğunu belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol
Hasan Tahsin kimdir aslında bir gazeteci değil miydi?

1. Dünya Savaşı'ndan sonra Anadolu topraklarını işgal etmeye başlayan batılı güçlere karşı milli mücadeleyi başlatan ilk kişi olarak bilinen Hasan Tahsin hakkında çok az bilinen bir gerçek daha ortaya çıktı. Tarih kitaplarında Hasan Tahsin'den sürekli Gazeteci olarak söz edilir. Ancak tarihçiler, Hasan Tahsin'in aslında bir gazeteci değil Teşkilat-ı Mahsusa üyesi olduğunu belirtiyor. 

TRT 1'de yayınlanan 3'te 3 Tarih Yarışmasının danışman hocası Prof. Dr. Tufan Gündüz, Hasan Tahsin'in gazeteci değil, Teşkilat-ı Mahsusa üyelerinden biri olduğunu söyledi.

İZMİR'İN İŞGALİ

15 Mayıs 1919 İzmir, İtilaf Devletleri'nin desteğiyle Yunanlılar tarafından işgal edildi ve ilk silahlı direniş başladı. 15 Mayıs 1919’da İngiliz, Amerikan ve Fransız donanmasının koruması altında Yunan ordusu İzmir’e asker çıkararak işgale başlamıştır. Kısa bir süre içinde Yunan işgaline karşı silahlı direniş grupları oluşmuştur. Fakat Yunan ordusu bu engellemeler rağmen işgallerine devam etmiştir. İzmir’in işgali Ege Bölgesinde milis kuvvetler olan Kuva-yı Milliye’nin kurulmasına neden olmuştur. Kuva-yı Milliye birlikler Yunan Kuvvetlerinin ilerleyişini durduramamış fakat yavaşlatmıştır.

Yunan işgali itilaf devletlerinin verdiği destek sayesinde 1922 yılında Sakarya Irmağı’na kadar ulaşacaktır.

Yunanlıların İzmir’i işgalinin 91. Yılında T.C Hükümeti ile Yunanistan hükümetinin ortak bakanlar kurulu toplantısı yapması tarihe düşülecek ilginç kayıtlardan olacaktır.

GAZETECİ HASAN TAHSİN VURULDU

Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla Osman Nevres (d. 1888, Selânik – ö. 15 Mayıs 1919, İzmir), Kurtuluş Savaşı'nın simge isimlerinden olan Türk gazetecidir. Işık Lisesi mezunu olan Tahsin, yaklaşık 20 bin kişilik Yunan ordusunun İzmir işgalini başlattığı 15 Mayıs 1919 günü silahını çekip en öndeki Yunan sancaktarını vurmuş, akabinde Yunan askerlerinin saldırısı sonucu yaşamını yitirmiştir. Hasan Tahsin'in sıktığı bu kurşun, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatan ilk kurşun olarak bilinir.

1974 yılında Hasan Tahsin'in sıktığı "İlk Kurşun" anısına İzmir Konak Meydanı'nda İlk Kurşun Anıtı dikilmiş ve anıt 15 Mayıs 1974 günü dönemin cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından açılmıştır.

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar