Harmankaya Kalesi Osman Beyin arkadaşı tekfur kim, kaleyi kim aldı?

Harmankaya Kalesi Osman Beyin arkadaşı tekfur kim, kaleyi kim aldı?

Google Haberlere Abone ol
Harmankaya Kalesi tekfuru kim, kaleyi kim aldı?

Harmankaya Kalesi Osman Beyin arkadaşı tekfur kim, kaleyi kim aldı?

Kuruluş Osman dizisinin son bölümünde yer verilen konular arasında Harmankaya Kalesi ve kalesinin eski tekfurlarından Mihal Gazi de yer alıyor. 

Bir Bizans tekfuru iken Osman Bey'in yakın silah arkadaşı olan tekfur kim?

Harmankaya Kalesi tekfuru kim, kaleyi kim aldı
Harmankaya Kalesi tekfuru kim, kaleyi kim aldı

 

Osmanlı'nın kuruluş yıllarında Bizans Tekfuru iken Müslümanlığı seçerek Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan Abdullah Mihal Gazi, kahramanlıklarıyla anılıyor.

İslamiyet'i seçerek Osmanlı saflarına geçen ilk önemli Bizanslı komutan olan Mikhael Kosses, Osman Gazi'nin teklifiyle Abdullah Mihal Gazi ismini alarak Osmanlı'ya hizmet etti.

Fetihlerde gösterdiği cesaret ve başarılarıyla anılan Mihal Gazi, Osman Bey'e yapılacak bir suikastı da önledi.

Orhan Gazi zamanında Bursa'nın fethine katıldıktan sonra 1328'de vefat eden Abdullah Mihal Gazi'nin, Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Harmanköy'deki türbesine ziyaretçilerin ilgisi artıyor.

Mihal Gazi'nin hayatını araştıran ve tez hazırlayan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Çağ tarihçisi Doç. Dr. Vedat Turgut da Mihal Gazi'nin Osman Bey zamanında Bizans'a bağlı Harmankaya'da tekfur iken daha sonra Osman Gazi'nin silah arkadaşları arasına girdiğini anlattı.

Harmankaya Kalesi tekfuru kim, kaleyi kim aldı
Harmankaya Kalesi tekfuru kim, kaleyi kim aldı

 

Tekfurun, Osmanlı'ya tabi olarak İslam'ı kabul ettiğini belirten Turgut, şunları kaydetti: ''Müslüman olduktan sonra Abdullah adını alan Gazi Mihal, Osmanlı arşivlerinde hep orijinal adıyla kaydedilmiştir. Gölpazarı ilçesinde bir zaviye ile hamam yaptırdığı anlaşılan Köse Mihal'in türbesi 1885'te 2. Abdulhamid tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mihal Gazi'nin soyundan gelenler, daha sonra Rumeli'nin fethiyle birlikte Avrupa'ya geçerek akıncı beyi olarak görev yapmışlardır. Köse Mihal'in Aziz Paşa, Balta Bey ve Gazi Ali Bey adlarında üç oğlunun bulunduğu ve bunların Rumeli'de sınır boylarında faaliyet gösterdikleri bilinmektedir. Osmanlı devletinin ilk devirlerinden itibaren, askeri ve sosyal tarihinde mühim roller oynamış akıncı ailelerinden biri olan Mihaloğulları, Harmankaya tekfuru Köse Mihal'in soyundan devletin kuruluş ve yükseliş devrelerinde meşhur kahramanlar yetiştirmiştir.''

HARMANKAYA KALESİNİ KİM FETHETTİ?

Kuruluş Osman’ın yeni bölümünde Harmankaya Kalesi Vezir Alemşah tarafından Tekfur Nikola'dan alınıp Gündüz Bey'e verildi. İhtişamı ve doğasıyla ilk gözüktüğü günden beri izleyenleri büyüledi. Tipik bir ortaçağ kalesi görünümüne sahip olan Harmankaya Kalesi, ormanın arasında, bir tepenin üstünde bulunuyor. 

Reyting listesinde yayınlandığı zaman daima en üstlerde yer alan Kuruluş Osman’ın çekildiği ve geçtiği yerler daima ilgi odağı oluyor. Yeni bölümü ekim ayında başlayan Kuruluş Osman, seyirciler tarafından uzunca bir süre yeni sezonu beklendi.

Harmankaya Kalesi tekfuru kim, kaleyi kim aldı
Harmankaya Kalesi tekfuru kim, kaleyi kim aldı

 

Kuruluş Osman’da geçen Harmankaya Kalesi nerede olduğu merak edilen sorular arasında. Yeni sezonun ilk bölümünde Harmankaya Tekfuru Michael Kosses ile Türkler arasında geçen çatışmaları konu alan dizi, ilerledikçe iç çatışmalara daha yoğunlaştı.

HARMANKAYA KALESİ NEREDE?

Harmankaya Kanyonu Bilecik ilinin Yenihisar ve İnhisar ilçelerinde bulunmaktadır. Muazzam bitki örtüsü ve geniş kollarıyla ziyaretçileri büyüleyen Harmankaya Kanyonu, 2013 yılında tabiat parkı oldu. Tabiat parkı 260 hektarlık alana yayılıdır. Bilecik sınırlarında bulunan kanyon, merkeze uzak bir konumda bulunuyor. Marmara Bölgesinin doğal güzelliklerinden biri olarak sayılan kanyon, Yenipazar ilçesine 7 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Harmanköy üzerinden koya gitmek isteyenlerse köyden 4 kilometre giderek bu doğal güzelliğe ulaşabilirler.

Harmankaya Kanyonunun giriş kısmına Karahasanlar köy yolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Kanyonun çıkış köyüyse Harmanköy’de bulunuyor. İki koy üzerinden de Harman Kanyonuna ulaşabilmek mümkün gözüküyor. Harmankaya Koyunun uzunluğu 3 kilometre, duvarlarıysa ortalama 600 metreye ulaşıyor. Harmankaya Kanyonu tabiat parkı 260 hektarlık alan yayılmış durumda. 


 

Yorumlar