Hantavirüs nedir, belirtileri nelerdir, insana nasıl bulaşır?

Çin'de Covid-19'dan sonra Hantavirüs ortaya çıkması akıllara, "Hantavirüs nedir, belirtileri nelerdir, insana nasıl bulaşır?" sorularına getirdi. Yunnan eyaletinde ortaya çıkan virüs ilk belirlemelere göre bir kişinin ölümüne neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Hantavirüs nedir, belirtileri nelerdir?

Çin'den dünyaya yayılan Covid-19 isimli yeni tip koronavirüsün henüz yayılma aşamasındayken yine aynı ülkeden başka bir virüs salgını haberi geldi. Yunnan eyaletinde ortaya çıkan yeni virüsün adı ise Hantavirüs. Bulaştığı insanlarda ölüme neden olabilen Hantavirüs şu ana kadar bir kişinin  ölümüne neden oldu. Virüs şüphesiyle 32 kişi de karantinaya alındı. Peki, Hantavirüs nedir, belirtileri nelerdir, insana nasıl bulaşır? İşte Hantavirüs hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Bunyaviridae ailesinden bir RNA virüsü olan Hantavirüs, ilk izole edildiği yer olan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden adını alır. Virusun yol açtığı Kanamalı Ateşle seyreden Renal Sendrom( HFRS) daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülürken, Hantavirus pulmoner sendrom (HPS)’a neden olan tip daha çok Amerika kıtasında görülmektedir. Geçen yıllarda ülkemizde ortaya çıkan, kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin etkeni olan nairovirüs de yine bunyaviridae ailesindendir.

HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu hemorajik (kanamalı) belirtilerle seyredebilir. Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.

Erken belirtiler: Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, kuma, bulantı gibi nonspesifik semptomlar da görülebilir.

Geç belirtiler: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir.Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür.HFRS sendromu gelişmişse: Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.

Nadiren geç tablo olarak kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi nadir semptomlar da görülebilir.

HANTAVİRÜS İNSANLARA NASIL BULAŞIYOR?

Fareler ve diğer bazı kemirgenler hantavirus taşıyıcısıdır.Özellikle kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için ciddi tehlike teşkil ederler. Dünyada da oldukça yaygındır.

 Kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. Viremi neticesinde viruslar en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir.Virusu taşıyan asemptomatik kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.

·İnsana bulaş yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir.

·Kemirgenin insanı ısırmasıyla virus geçişi çok nadirdir.

·Hantavirüs temasla insandan insana geçmez.

hantavirus nedir
Caption

 

·Kemirgenlerin çıkartılarıyla kirlenmiş yiyeceklerle bulaşıp bulaşmadığı ise virüsün mide asidine dirençsiz oluşu nedeniyle şüphelidir.

·Yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir.

·Hantavirusun inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar, ancak bu hayvanlar kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.

HANTAVİRÜS KULUÇKA DÖNEMİ

Kemirgenler ve Fareler bu virüsten etkilenmezler kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur,Ancak hasta olmazlar.Sadece taşıyıcıdırlar.1 ay ile 12 ay boyunca bu virüsü dışkı veya idrar yolu ile etrafa yayarlar.

HANTAVİRÜS NEDENİYLE BİR KİŞİ ÖLDÜ

Çin'de yeniden ortaya çıkan Hantavirüs nedeniyel şu ana kadar bir kişinin öldüğü, 32 kişinin de testlerinin sürdüğü belirtiliyor.

 

Yorumlar