Han'ın hastalığı ne, neden çöp topluyor?

Han'ın hastalığı nedir, neden çöp topluyor hastalığı nedir ya da böyle bir hastalık var mı sorusu Masumlar Apartmanı dizisini izleyenler tarafından sıklıkla merak ediliyor. Özellikle de İnci'nin Han'ı çöp toplarken yakalaması sonrasında konu iyice merak edilir oldu.

Google Haberlere Abone ol
Han'ın hastalığı ne, neden çöp topluyor?

Han'ın hastalığı ne, neden çöp topluyor çöp toplamak bir hastalık mı yoksa bir hobi mi? Masumlar Apartmanı dizisinde Han karakterinin ilginç özelliği, prestijli bir iş adamı olduğu halde sokaklarda çöp topluyor olmasıdır. Peki, Han'ın hastalığı ne, neden çöp topluyor çöp toplamak bir tür hastalık mı?

TRT 1'de yayınlanan Masumlar Apartmanı dizisinin başrol karakterlerinden Han, zengin bir ailenin iyi eğitim almış, yurt dışında kariyer yapmış ve pretijli bir şirketin sahibidir. Ancak bu kariyer ve mal mülk sahibi adamın hiç kimse tarafından bilinmeyen ilginç özellikleri var. 

Yaşadığı travmatik çocukluk sonrasında takıntı haline gelen özelliklerinden birisi sevdiği insanları kaybetmeye dayanamamak; bir diğer özelliği ise sokaklarda kağıt veya çöp toplamak. Aşık olduğu genç kız İnci, onun bu özelliğini bilmiyor. Ancak şüphelenmiyor da değil. Özellikle de arkadaşı Esra'nın şüpheleri üzerine İnci Han'da bir şeyler olduğunu anlıyor; ancak ne olduğunu bilmiyor. 

Han neden çöp topluyor?

Han, küçüklüğünde annesinin kendisine yönelik bir tavrından dolayı hastalığa tutulmuş bir karakterdir. Babasının iş görüşmeleriyle alakalı bir kağıda ailesini çizen minik Han, bu durumu gören babasının annesini azarlaması, annesinin de bunun üzerine Han'ın elinden kağıdı aldıktan sonra onu feci şekilde azarlaması onda çok olumsuz etki yapar.

Özellikle de Han'ın kağıdın üzerine çizdiği ailenini içinde annesinin olmaması ise annesini daha çok kızdırır ve annesi bu durumu Han'ı fena halde hırpalayarak onu cezalandırır. Han'ın küçüklüğünde yaşadığı bu vaka onun bütün hayatını alt üst eden bir travmaya dönüşür. Bu nedenle sürekli çöpleri karıştırır, içindeki kağıtları toplayarak anlamsız tavırlar ortaya koyar. 

Dizinin ilerleyen bölümlerinde İnci, Han'ı takip ederek şüphelerini gidermeye çalışır. Ancak maalesef şüphelerinde haklı çıkar. İnci sonunda Han'ı çöp toplarken yakalar. Dizinin 24. Bölümü'nde İnci Han'ı çöp arabalarının ve bir çöp mekanın içinde yakalar. Peki, Han'ın bu durumu nedir, ne ile açıklanabilir.

Ablalarının aksine daha aklı başında görülen Han’sa geceleri bambaşka bir kimliğe bürünerek çöp toplamaya gidiyor. Çocukken en sevdiği oyuncak annesi tarafından çöpe atılan Han’ın yaşadığı travma ardından kompulsif biriktirme hastası (dispozofobi) olduğu ortaya çıktı.

Dispozofobi yani biriktirme hastalığı, obsesif-kompulsif bozukluğun ilk evrelerinden olan oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Psikoloji literatüründe dispozofobi olarak ifade edilen bu hastalığa sahip olan bireyler, bazı eşyalarını ileride lazım olabilir düşüncesiyle saklamaktadır.Dispozofobi, kompulsif biriktirme hastalığı, istifçilik de denilen bu sorun, değersiz, sağlıksız, kullanılmayan tüm eşyaların biriktirilmesi ve atılamaması durumuna denir.

Yorumlar