Hamburg polis ile göstericiler sabaha kadar çatıştı

G20 Zirvesi'nin yapıldığı Almanya'nın Hamburg kenti bu gece sabaha kadar uyumadı. Polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar giderek büyüyor. Gösterilerde bilanço her geçen dakika ağırlaşıyor. Şu ana kadar 196 polis memuru çeşitli yerlerinden yaralandı. Yüzlerce araç sokaklarda ateşe verildi. Olaylarda şu ana kadar 83 kişi gözaltına alındı. Polisin yetersiz kaldığı olaylara özel kuvvetler müdahale etmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Hamburg polis ile göstericiler sabaha kadar çatıştı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Almanya'da G20 Liderler Zirvesi'nin düzenlendiği Hamburg ketinde zirve karşıtı gösterilerde protestocular barikatları ateşe verdi. Gün boyunca gösterilerin devam ettiği Hamburg'da akşam saatlerinde şiddet yanlısı ve aşırı sol görüşlü gruplar Schanzenviertel semtinde toplandı. Göstericiler, burada caddelerde oluşturdukları barikatları ateşe verdi. Metrelerce yükseklikte alevlerin görüldüğü bölgede binaların arasından dumanlar yükseldi. "Tüm Hamburg polislerden nefret ediyor." sloganları atan göstericiler, parke taşlarını sökerek polise fırlattı.

Birçok göstericinin demir sopalar taşıdığı görülürken, bazı protestocular sapanlarla polise saldırdı. Hamburg emniyeti, bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk etti. Zaman zaman tazyikli su fışkırtan ve biber gazı kullanan polis, sert müdahaleye başvurmadı.

Hamburg polisinden yapılan açıklamada, dün akşamdan bu yana süren gösterilerde 196 polisin yaralandığı, toplam 83 kişin gözaltına alındığı bildirildi. Polis, sıradan vatandaşlara bölgeden uzak durmaları çağrısında bulunarak, bölgede ağır suçların işlendiği ve durumun ciddi olduğunu açıkladı.

Gösterilerde, 11'i ağır çok sayıda protestocunun yaralandığı da ifade ediliyor. Hamburg'da gün boyunca devam eden gösterilerde, çok sayıda araç ve barikat ateşe verilmişti.

ÖZEL KUVVETLER SEVK EDİLDİ

Polisin sert müdahalede bulunduğu Schanzenviertel semtindeki Schulterblatt Caddesi kısmen kontrol altına alındı. Göstericilerin kurdukları barikatları ateşe verdiği Schulterblatt Caddesi'ne tehlikenin büyüdüğü gerekçesiyle çok sayıda polisin yanı sıra ağır silahlı güvenlik birlikleri sevk edildi.

Ağır silahlı ekipler, göstericilerin polise saldırmak üzere molotofkokteyli gibi malzemelerin temini için hazırlık yaptığı bilgisini edinerek eylemlerin merkezi Schulterblatt'taki protestoculara müdahale etti. Ayrıca güvenlik birlikleri caddede bulunan evlere girdi, binaların çatılarında konuşlandı.

Tazyikli su ve biber gazı kullanarak kendilerine taş ve şişe atan göstericileri dağıtan polisler, protestoculardan bazılarını gözaltına aldı. Göstericilerin birçoğu ise yan sokaklara kaçtı. Müdahalenin ardından polis, caddenin kısmen kontrol altına aldığını duyurdu. Schanzenviertel bölgesinde kimi saldırganlar küçük gruplar halinde çevreye zarar vermeyi ve mağazaları yağmalamayı sürdürdü. Protestocular daha sonra Schlump semtinde barikatlar kurdu ve polise saldırdı. Polis, bu bölgede trafiği kapatarak göstericilere müdahalede bulundu.

GAZETECİLERE SERT MÜDAHALE

Öte yandan, bazı gazeteciler sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptıkları paylaşımlarda, polisin kendilerine yönelik davranışlarını eleştirdi. Bild gazetesi muhabiri Frank Schneider, polisin doğrudan gazetecilere saldırdığını belirtti. Schneider, bir polisin, "Şimdiden sonra basın özgürlüğü yok", "Git buradan veya hastaneye" gibi sözler sarf ettiğini paylaştı.

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da polisin, olay yerinden görüntü alınmaması ve paylaşılmamasına ilişkin uyarısına tepki gösterdi. Hamburg'da dün başlayan ve kentin bazı bölgelerinde devam eden gösterilerde çok sayıda araç ateşe verilmiş, protestocular tarafından barikatlar kurularak yakılmış, polis ve göstericiler arasında çatışmalar çıkmıştı. Olaylarda 197 polisin yaralandığı duyurulmuştu.

Yorumlar