Halis Bayancuk'a İstinaf Mahkemesi'nden ret

DEAŞ'ın Türkiye sorumlusu olduğu ileri sürülüne Halis Bayancuk'a verilen 12 yıl hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından da onaylandı. Bayancuk'un itirazı reddedildi. Bayancuk, sohbetlerinde DEAŞ ve benzeri örgütlere karşı olduğunu daha önce birçok kez açıklamıştı.

Google Haberlere Abone ol
'İstinaf'tan Halis Bayancuk'a ret

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan DEAŞ’ın sorumlusu olduğu ileri sürülen “Ebu Hanzala” lakaplı Halis Bayancuk’a verilen 12 yıl hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından da onaylandı. 

Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararda usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığını belirterek, başvuruyu esastan reddetti. Yerel mahkemenin kararını onayan mahkeme Bayancuk’un tutukluluk halinin devamına da karar verdi.

DEAŞ'ın Türkiye sorumlusu olduğu ileri sürülen "Ebu Hanzala" lakaplı Halis Bayancuk, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan yargılandığı Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 3 yılı aşkın bir süredir devam eden davada verilen karar sonrası, Bayancuk'un avukatları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'ne istinaf başvurusunda bulundu. 2. Ceza Dairesi Bayancuk'un istinaf başvurusunun reddine karar verdi.

2. Ceza Dairesi verdiği red kararında; yerel mahkemenin verdiği kararda usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı vurgulandı. Delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik bulunmadığı kaydedilen kararda, ispat bakımından değerlendirmenin de yerinde olduğu, eylemin doğru olarak nitelendirilerek, kanunda öngörülen suç tipine uyduğu ifade edildi. Kararda ayrıca Bayancuk'a verilen ceza miktarı, tutuklulukta kaldığı süre ve atılı suçun niteliği bakımından tutukluluk halinin devamı yönünde karar verildi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından DEAŞ terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 30 Mayıs 2017 tarihinde örgütün Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen "Ebu Hanzala" lakaplı Halis Bayancuk'un İstanbul'da olduğu tespit edilmiş, yapılan operasyonla gözaltına alındıktan sonra Sakarya Adliyesinde çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmişti. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan geçtiğimiz Eylül ayında 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

BAYANCUK İDDİALARI KABUL ETMEMİŞTİ

Halis Bayancuk daha önceki mahkemede yaptığı savunmada DEAŞ ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek, "Emniyet ve istihbarat raporlarına göre cezalandırmam talep ediliyor. Olmayan bir şeyin olmadığını ispatlamaya çalışıyoruz, Sakarya'da örgütsel faaliyet yapıldığı iddia edilen yerde 'sadece yemek yedik' diyoruz ama kolluk ve savcılık 'toplantı gerçekleştirildi' diyor. 'Demokrasi şirktir, demokrasiden uzak durun, insanları ateşe götürür' demeye devam edeceğim." demişti. 

Bayancuk, hiçbir konuşmasında DEAŞ'ın propagandasını yapmadığını savunarak, tahliyesini ve beratını talep etmişti.

Yorumlar