Haftalık toplam çalışma saatleri kısalacak
Hükümet, milyonlarca çalışanı etkileyen Türk İş Kanunu'nda kapsamlı değişiklikler için harekete geçti. Çalışma saatleri, esnek çalışma modelleri ve tatil hakları gibi birçok konuda önemli yenilikler yapılması planlanıyor. Buna göre zorunlu çalışma saatleri 40 saate düşürülüyor.
Türk İş Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor. Edinilen bilgilere göre, hükümet bu kapsamda ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışma modellerine kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalar, çalışma hayatının farklı alanlarını kapsayacak şekilde geniş bir yelpazede yürütülüyor.
KURULDA DEĞERLENDİRİLDİ
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu toplantısında da bu konu masaya yatırıldı. Toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçların tespitine yönelik teknik bir çalışma yapılması ele alındı. Özellikle uzaktan çalışma, kısmi süreli çalışma, geçici süreli çalışma ve platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının, iş dünyasının gerekleri ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek belirlenmesi kararı alındı.
BAKAN IŞIKHAN'DAN AÇIKLAMALAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Haziran ayında Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında yer alan esnek çalışma modeli ile ilgili çalışmalara başlanacağını açıklamıştı. Bakan Işıkhan, bu konuda tüm kesimlerle bir araya geleceklerini ve konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme getirileceğini belirtmişti. Işıkhan, "Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hâle getireceğiz" diyerek, değişikliklerin sinyalini vermişti.
ÇALIŞMA SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENİYOR
Yapılacak düzenlemeler arasında en dikkat çeken başlıklardan biri çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi oldu. Mevcut durumda haftalık 45 saat olan çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi, bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma süresinin de azaltılması planlanıyor. Bu değişikliklerle birlikte, çalışma saatlerinin daha makul seviyelere çekilmesi hedefleniyor.
MUHALEFETTEN ÇAĞRI: HAFTALIK 37,5 SAATE İNMELİ
Bir önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Çalışma hayatımızı modernize ederek, çalışma sürelerini yeniden düzenlemek zorundayız" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bunun yanı sıra muhalefet, geçen yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ne sunduğu kanun teklifi ile çalışma saatlerinin haftalık 37,5 saate düşürülmesini talep etmişti.
ÇALIŞANLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ MERKEZDE
Hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yeni çalışmalarda çalışanların güçlendirilmesi merkeze alınacak. "Çalışanı güçlendirirsen işletme gelişir, işveren gelişir. Eğer çalışanı güçlendiremiyorsan, istediğin kadar yasal düzenleme yap, işletmeleri değiştir, ilerleme kaydedilmiyor" şeklinde ifade edilen bu görüş doğrultusunda, yapılacak düzenlemelerde çalışanların vasıflarının gelişmesine ilişkin yeni hükümler yer alacak. Aynı zamanda, sosyal sorumluluk projeleri yapan işletmelerin, kendi çalışanlarına yeterli ücret vermemesi gibi dengesizliklerin de giderilmesi hedefleniyor.
ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
Uzaktan çalışma, kısmi süreli çalışma, geçici süreli çalışma ve platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinin hukuki çerçevesi de bu düzenlemelerle netleştirilecek. Mevcut çalışma hayatında ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda yapılacak bu değişiklikler, hem iş dünyası hem de çalışanlar için önemli yenilikler getirecek.
Türk İş Kanunu'nda yapılacak bu düzenlemelerin, çalışma hayatını önemli ölçüde etkilemesi ve iş dünyasında köklü değişikliklere yol açması bekleniyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından detayların kamuoyu ile paylaşılması öngörülüyor.
Yorumlar