Tepebaşı Belediyesi ’enerji kullanımı ve iklim alanında’ öncü

Tepebaşı Belediyesi, kentlerin sürdürülebilir kalkınmaya daha yakın olmasını sağlamak için eylem ve işbirliğini teşvik ederek politika öğrenme fırsatları sunan Enerji, Su ve Çevre Sistemlerinin Sürdürülebilir Gelişimi Endeksine dahil...

Google Haberlere Abone ol
Tepebaşı Belediyesi ’enerji kullanımı ve iklim alanında’ öncü

Tepebaşı Belediyesi, kentlerin sürdürülebilir kalkınmaya daha yakın olmasını sağlamak için eylem ve işbirliğini teşvik ederek politika öğrenme fırsatları sunan Enerji, Su ve Çevre Sistemlerinin Sürdürülebilir Gelişimi Endeksine dahil edildi.

Endeks, şehir ve ilçelerin performansını enerji, su ve çevre sistemleri ile ilgili kriterlere göre karşılaştırmak üzere geliştirildi. Bu amaçla 120 şehir, 35 temel göstergeye göre 7 kategori çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu kriterler arasında enerji kullanımı ve iklim, enerji ve karbon salınımlarını azaltıcı önlemlerin yaygınlığı, yenilenebilir enerji potansiyeli ve kullanımı, su kullanımı ve çevre kalitesi, karbon salınımları ve sanayi profili, kentsel planlama ve sosyal refah, Ar-Ge, Yenilik ve Sürdürülebilirlik Politikaları gibi başlıklar bulunuyor.

SDEWES Endeksi, şehirlerdeki enerji, su ve çevre sistemlerinin sürdürülebilir gelişimi için gerekli unsurları inceleyerek bir değerlendirme yapıyor. Endeks, şu anda coğrafi çeşitliliği artırmak için çeşitli ölçütlere dayalı olarak Güney Doğu Avrupa şehirleri, Akdeniz liman kentleri ve dünyanın diğer şehirlerinden örneklere karşılık gelen 120 şehre uygulanıyor. Bu şehirlerin yüzde 88’i Başkanlar Sözleşmesi kapsamında Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’na sahip. Tepebaşı’nın en güçlü olduğu kategori 37,341 puan (50.000 üzerinden) ile “Enerji Kullanımı ve İklim” olarak dikkat çekiyor. Tepebaşı Belediyesi kendi kategorisinde, 58 dünya şehri arasında 12. sırada yer aldı.

Sürdürülebilir kentsel sistemler kapsamında “enerji, su ve çevre sistemlerini birleştiren, yenilenebilir enerji kaynaklarını doğru miktar, kalite ve zamanda değerlendiren ve doğal kaynakları koruyan şehirler” kapsamında endekse dahil olan şehirlere “SDEWES Bilinci Olan Şehir” öngörüsü sunuluyor. Endeksin geliştirilmesindeki temel neden, şehirlerin sadece sıralanması değil, performans karşılaştırması yapılarak ortak amaç ve sorunları olan şehirlerin işbirliği kurabileceği imkanların da değerlendirilmesi olarak belirtiliyor. Hem enerji hem su hem de sürdürülebilir kalkınma boyutlarının endekste beraber ele alınması ile şehirler tarafından gelecekte "sürdürülebilir kentsel sistemler" için tanımlanacak olan sınırların zorlaması bekleniyor.

Yorumlar