Güvem Eriği nedir, faydaları? Güvem eriği marmelat tarifi

Halk arasında pek çok farklı isimle anılan Güvem Eriği yada daha çok bilinen diğer bir adıyla çakal eriği nedir? Çakal eriği faydaları nelerdir? sorularının yanıtları sıkça araştırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Güvem Eriği nedir, faydaları?

Güvem eriği, pek çok faydasının olduğu bilinen bir meyvedir. Halk arasında farklı isimlerle anılan Güvem eriği ya da diğer bir adıyla çakal eriği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki Güvem Eriği nedir, faydaları nelerdir.

Yabani olarak daha çok dağlarda yetişen ve çoğunlukla Trakya bölgesinde bulunan Güvem eriği ya da diğer isimleriyle Yaban eriği - Çakal eriği vatandaşlar tarafından faydaları merak edilen ve araştırılan bir meyvedir. Ekşimsi bir tada sahip olan güvem eriğinin özellikle marmelatı çok beğeniliyor. Ayrıca reçeli, meyve suyu ve kompostosu yapılıyor. 

GÜVEM ERİĞİ FAYDALARI

  • - İştah açıcı ve büyümeyi destekleyici olan Güvem eriğinden yapılan marmelat ve meyve suyu çocuklar için oldukça faydalıdır. Çocuklara sabahları 1-2 yemek kaşığı marmeladı veya meyve suyu verilebilir.
  • - Böbrek ve idrar torbası üşütmesi ve iltihaplanmasına iyi gelen güvem eriğinin şeker hastalarının tedavisinde kullandığı biliniyor.
  • - Güvem eriği marmelatı ya da reçeli kabızlık şikayeti olan özellikle midesi zayıf olan çocuklara korkusuzca verilebilir.
  • - Prostat Büyümesinde Akne ve Sivilce kullanılır. Kan temizleyici, idrar söktürücü, terletici özellikleri sayesinde zayıflamaya çok etkilidir.
  • - Antiseptik, kan dindirici, peklik verici, şekeri önleyicidir.
  • - Güvem eriğindeki boya maddeleri serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Özellikle renkli meyvelerdeki boya pigmentlerinin serbest radikallere karşı etkili olduğu bilinmektedir.100 g güvem eriğindeki boya pigmentleri, serbest radikallere karşı aynı miktardaki çileğin iki katı, eriğin üç katı daha fazla etkilidir.
  • - Güvem eriğinin meyveleri tazeyken sürücü, kuruyken peklik vericidir. Kullanıldığı diğer yerler: Aît, kırmızı burun, hemoroit, kan dolaşımı problemleri, üre, ekzama, sistit, ishal, şeker.

 

GÜVEM ERİĞİ MARMELATI NASIL YAPILIR?

Güvem eriği marmelatı için malzemeler :

  1. 5 kg güvem eriği
  2. 2 kg şeker
  3. 4-5 Bardak su

 

Yapılışı :

Taze toplanan güvem eriklerini saplarından iyice ayıklamak gereklidir. Erikleri bolca su içerisinde bir parça sirke ilavesi ile dinlendirerek toz-toprağını çökeltin. Daha sonra  erikleri su ile durulayıp, derince bir tencereye alın. Tenceredeki güvem eriklerine yaklaşık 4-5 bardak kadar su ilave edin ( Suyun illaki üzerine geçmesi gerekmiyor ) ve ara sıra karıştırarak güvemlerin yumuşamasını sağlayın. Kenarda soğumaya aldığınız güvemleri kevgirden geçirin. Eriklerin püresini yeni bir tencereye alıp ateşe oturtun. Şekerini ilave ederek marmelat kıvamına gelinceye değin çektirin. Kavanozlara doldurup, tezgah üzerine kapağı üzerine oturtarak kapağının tutunmasını sağlayın.

Serin ve güneş görmeyen bir ortamda saklayarak tüketebilirsiniz.

Yorumlar