Güney Kore hakkında bilgi

Ülkemizde çokça izlenen Kore dizilerinin etkisinde kalan özellikle genç kesim, Güney Kore'ye gitmek, orada yaşamak veya orada üniversite okumak gibi bir çok nedenlerden dolayı bu ülke hakkında araştırmalar yapmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore hakkında bilgi

Güney kore, Önceden sadece Kore adıyla bilinen ülkenin ikiye bölünmesi sonucunda doğal olarak güneyde kalan kısmına verilen addır. Kuzey kısımda kalan ülke ise Kuzey Kore olarak anılmaktadır. Ülkenin başkenti Seul'dur. Aslında bir yarım ada ülkesi sayılan Güney Kore'nin Kuzey Kore dışında hiç bir ülkeye sınır olmasada, batısında Çin Halk Cumhuriyeti, Doğusunda Japonya ve kuzeyinde de Kuzey Kore bulunur. Özellikle de global ekonominin önemli bir payını içinde barındıran bu ülke , ihracat seviyesinin fazlalığıyla ünlüdür. Dünya üzerinde yer alan bir çok  farklı makine ve teknoloji firmalarına ev sahipliği yapan Güney Kore, özellikle otomotiv ve makine endüstrileri alanında Dünya üzerinde egemen olan ülkelerdendir. Gelişmiş teknolojisi ile dünyada iyi bir yer edinen Güney Kore' nin resmi dili Korece olup, ülke 50 milyon kişilik nüfusa sahiptir. Ayrıca politika alanında baktığımızda da dünyada Birleşmiş Milletler, G20 gibi önemli oluşumlara da üyedir.  Özellikle de Doğu Asya Zirvesi' nin kurucu üyesi konumundadır.

Daha önceleri Kore adıyla bütün ve tek bir ülke olarak bilinen Kore, 2.Dünya savaşı sonucunda yenilgiyle paralel olarak işgale uğradı ve devletin güneyini Amerika Birleşik Devletler, Kuzeyini ise Sovyetler Birliği işgal etti.Bu bölünmeden sonra , 1950 yılında Kuzey Kore , Güney Kore'yi işgal etmek amaçlı olarak savaş açtı, ve soğuk savaş döneminin belki de en büyük askeri karşılaşması meydana gelmiş oldu. Çin ve Sovyetler Birliği Kuzey Kore'ye büyük destekler sağladı, öyle ki yaklaşık 1 milyon askeri gönderen Çin, savaş sonucunun belirlenmesinde önemli bir pay sahibi oldu.Fakat savaşın sonucu resmi olarak imzalanan antlaşmalarla bitirilmedi. Askeri olarak herhangi bir çatışma olmasa da teknik açıdan savaş devam ediyor gibi gözükmektedir.

Güney Kore'nin demokrasi anlayışına baktığımızda ise tüm diğer demokratik devletler gibi yasama yürütme yargı organları birbirinden bağımsız ve farklıdır. Yerel hükumetler kendi içlerinde yarı özerk pozisyondadırlar.

 

Güney Kore meclisinde 299 milletvekili bulunmaktadır. Diğer Avrupa ülkeleri gibi Güney Kore ülkesi de demokrasiyi temel alan bir yönetim anlayışıyla yönetilmektedir.

Güney Kore ile Türkiye'nin de dostluğu uzun yıllardır devam etmektedir. Öyle ki Türkiye Cumhuriyetini 1949 yılında resmen tanıyan Güney Kore ile Türkiye'nin dostluğu uzun yıllardır sürmektedir. Son resmi ziyaret Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2010 yılında gerçekleştirilmiştir. 

Güney Kore, yaptığı büyük ekonomik anlaşmalarla ve gelişmiş teknolojisiyle , gelişmekte olan ülkelere, en azından Türkiye' ye örnek olmalıdır. Askeri olarak da gelişmiş donanıma sahip Güney Kore'nin biraz da ikliminden bahsetmek gerekir. Genellikle hava çok soğuk değildir, ılıman bir iklim yapısı bulunmaktadır. Güney Kore etnik ve dil açısından da Dünya üzerinde çok karışık ülkelerden değildir. Azınlık olarak kabul edilebilecek sadece küçük bir Çin topluluğu bulunmaktadır. Halkın büyük kısmı da Konfüçyüsçülük ve Budizm inancına sahiptir.

Yorumlar