Muhalifler yeniden sokağa iniyor

Venezuela'da ABD ve AB destekli muhalifler yeniden sokağa iniyor. Öte yandan orduyu ziyaret eden Maduro, disiplin ve birlik talimatı verdi.

Google Haberlere Abone ol
Muhalifler yeniden sokağa iniyor

Sonhaberler: Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden, Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, muhalefeti çarşamba ve cumartesi yeniden sokağa inmeye çağırdı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşruiyetini kabul etmeyen ve ABD başta olmak üzere birçok Batı ve Latin Amerika ülkesinin desteğini alan Guaido, Twitter'dan paylaştığı görüntülü mesajla bu hafta yapacakları eylemler hakkında bilgi verdi.

Guaido, Caracas'taki taraftarlarını, çarşamba günü 12.00 - 14.00 saatlerinde sokağa davet ederek, bu eylemle askerlere "halkın yanında olmaları ve insani yardımın ülkeye girmesine izin vermeleri" çağrısında bulunacaklarını söyledi.

Bazı Avrupa ülkelerinin Maduro'ya "erken seçim ilan etmesi için verdiği ultimatomu" hatırlatan Guaido, bunu desteklemek amacıyla cumartesi günü ikinci kez tüm ülkede sokak eylemleri yapacaklarını belirtti.

Guaido, Venezuelalıların, düzenlenecek "çok büyük eylemlere" tüm dünyadan katılım sağlamasını istedi.

Guaido’dan İnsan Hakları Yüksek Komiserine çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'e de seslenen Guaido, Bachelet'in Venezuela'ya gelerek neler yaşandığını görmesi gerektiğini söyledi.

Muhalifler askerlere af yasasını dağıttı

Öte yandan Ulusal Meclis üyeleri ordunun Maduro'ya desteğini bitirmek için hazırladıkları af yasasını Caracas'ta askerlere dağıttı.

Kentteki üslerin girişlerine küçük gruplar halinde giden muhalif milletvekilleri, yasanın yazılı olduğu kağıtları askerlere ulaştırmayı denedi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde kağıtları bazı askerlerin kabul ettiği bazılarının ise yaktığı görüldü.

Maduro'dan orduya yeni talimat

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesindeki "emperyalist darbe girişimi" karşısında askerlerden "birlik ve disiplin" içinde olmalarını istedi.

Ülkesinde "geçici devlet başkanlığı" ilan eden muhalifler, dışarıda ise ABD olmak üzere birçok batı ve Latin Amerika ülkesinin baskısı karşısında zor günler geçiren Devlet Başkanı Maduro, Carabobo eyaletindeki 41. Zırhlı Tugayı ziyaret ederek güvenlik güçleri ile bir araya geldi.

Burada askerlere hitap eden Maduro, orduyu bölmek için sürekli komplo kurulduğunu fakat güvenlik güçlerinin Venezuela'ya ve anayasasına giderek daha sadık hale geldiğini söyledi.

Maduro, Venezuela'nın "kurtarıcısı" Simon Bolivar'ın 1819 yılında İkinci Kurucu Meclis konuşmasını yapmasının 200'üncü yıl dönümü etkinlikleri dolayısıyla 10-15 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek anma törenlerini hatırlattı. "Venezuela tarihinin en önemli askeri hareketliliklerine hazırlanıyoruz." diyen Maduro, ülkesindeki "emperyalist darbe girişimi" karşısında askerlerine birlik ve disiplin içinde olma talimatı verdi.

Maduro, "Hiç kimse kutsal gökyüzümüze dokunmasın diye tüm silah sistemlerini, askeri gücü, operasyon kabiliyetini, asker sivil birliğini ve milis kuvvetleri hazır tutacağız." dedi.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, daha sonra askerlerin eğitim faaliyetlerini inceledi, kuvvet komutanları ile birlikte koşuya katıldı.

Venezuela'da ne oldu?

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıklamıştı. Maduro, daha sonra yaptığı başka bir açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin bittiğini fakat ticari ilişkinin süreceğini kaydetmişti.

Yorumlar