İnsanlık dramı, kavimler göçü gibi

ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmenlere yönelik sert politikalarına rağmen Latin Amerikalı onbinlerce kişi sınırları zorlayarak Amerika Birleşik Devletleri'ne geçme hayali kuruyor. Guatemala-Meksika sınırında yaşananlar ise dünya üzerindeki göç hareketlerinin hangi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Uzun bir köprü üzerinde biriken mülteci kalabalığından bunalanlar kendini nehre atmak zorunda kalıyor.

Google Haberlere Abone ol
İnsanlık dramı, kavimler göçü gibi

Dünya üzerinde yaşanan göç hareketlerinin en büyüklerinden biri de Orta Amerika'da yaşanıyor. Guatemala'dan Meksika'ya oradan da ABD'ye geçme hayalleri kuran onbinlerce göçmen sınırlara hücüm ediyor. 

Son olarak Meksika sınırında, Guatemala'dan gelen mülteciler uzun bir köprünün üzerinde durduruldu. Yüzlerce Meksika polisi onbinlerce göçmeni durdurmak için barikatlar kurdu. Köprü üzerinde biriken göçmenlerin oluşturduğu görüntü ise ilk bakışta bir mitingi ya da bir maratonu andırıyor. 

Köprü üzerindeki kalabalık o kadar fazla ki, bazıları nehre atlamak zorunda kalıyor. Köprüye atlayanları polis yeniden barikatların diğer tarafına göndermeye çalışıyor.

Sınırdan geçmek isteyen mültecilerle konuşan gazeteciler ise aldıkları cevaplar karşısında şaşkına dönüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmenlere yönelik sert politikalarına rağmen yine de bu ülkeye gitmek istemelerinin nedeni sorulan göçmenler, iş ve ekmek için başka seçeneklerinin olmadığını söylüyor.

Meksikalı yetkililer, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların bulunduğu göçmenlerden, geçerli belgeleri taşıyanların kurallara uygun biçimde ülkeye girişine izin verileceğini bildirdi. 

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, büyük bir göçmen grubunun "düzensiz biçimde Meksika topraklarına girmeye çalıştığını, federal polis birimlerine saldırdığını ve bazılarını yaraladığını" aktardı. Nieto, Meksika'nın topraklarına bu şekilde girilmesine izin vermeyeceğini vurguladı. 

Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Guatemalalı mevkidaşı Jimmy Morales ile görüştüğünü ve Honduraslı sivil savunma personelinin göçmenlere yardıma gönderilmesine izin istediğini kaydetti. 

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar