Çin, Latin Amerika'yı 'yatırımlarla' istila ediyor

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin, Latin Amerika ile uzun zamandır ilgileniyor. Buradaki yatırımların son beş yıl içinde 110 milyar lirayı geçtiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Çin, Latin Amerika'yı 'yatırımlarla' istila ediyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

Pazartesi günü yayınlanan son araştırma raporuna göre, Latin Amerika'daki Çin'in doğrudan yabancı yatırımları sadece hızlı bir şekilde büyümekle kalmadı, son yıllarda çarpıcı biçimde çeşitlendi. “Atlantik Konseyi” ile “OECD Gelişme Merkezi” tarafından ortaklaşa hazırlanan “Çin’in Latin Amerika’daki Doğrudan Yabancı Yatırımları” raporuna göre 2003 yılından bu yana Latin Amerika'daki Çin’in doğrudan yatırımları çoğunlukla son beş yılda yapılmak üzere 110 milyar doları aştı.

Bölgedeki, Çin'den yapılan doğrudan yabancı yatırımın yüzde 60'ı, 2003 yılından 2012 yılına kadar maden ve petrol çıkarma endüstrisinde yoğunlaşırken, bu oran 2013 -2016 yılları arasındaki dönemde yüzde 37'ye düştü. Bu arada, 2003- 2012 yılları arasında yüzde 21 olan hizmet sektöründeki yatırımlar ise takip eden dört yıl içinde yüzde 50'ye yükseldi.

Brezilya'nın ABD büyükelçisi ve “Brezilya-Çin İş Konseyi” eski başkanı Sergio Amaral Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in Latin Amerika'daki varlığının çok etkileyici olduğunu söyledi. Raporun yayınlanmasına ilişkin bir seminere katılan Amaral “Ancak ticaretin ve yatırımın varlığından daha etkileyici, büyüme oranı " dedi. Amaral'a göre, Çin ile Latin Amerika arasındaki ticaret, Latin Amerika ülkelerinin kendi aralarında yaptığı ticaretten daha hızlı büyüyerek, geçen on yıllık dönemde yüzde 23 ortalama büyüme hızına ulaştı.

HSBC Global Bankacılık & Amerika Piyasaları Başkanı Gerardo Mato’ya göre ise, bölgedeki Çin yatırımları, yüksek ekonomik büyümeye ile yüksek verimlilik ve yeniliğe katkıda bulunabilir. Bölgedeki çeşitlenen Çin yatırımlarından bahsederken Mato “Bu, bölgede doğal kaynaklara bağımlılıktan hizmetlere ve üretime ekonomisine geçilmesine yardımcı olacak ve daha müreffeh bir gelecek sağlamak için yeni fırsatlar yaratacak" dedi.

Süreç içersinde Çin ile Latin Amerika arasındaki bağ, coğrafi mesafeye rağmen daha da gelişti. Başkan Xi Jinping, 2013'ten bu yana Latin Amerika'yı üç kez ziyaret etti. Çin bölge ülkeleri ile ikili ilişkilerini de sürekli geliştiriyor. Başbakan Li Keqiang, 14 Mayıs'ta Beijing'de Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ile yaptığı görüşmede, Şili ile olan işbirliğini ilerletme ve Çin-Şili Serbest Ticaret Anlaşması’nı genişletme sözü vermişti. Arjantin Başkanı Mauricio Macri de geçen ay Çin'i ziyaret ederek, iki nükleer enerji santrali inşaatı için finansman da dahil olmak üzere 30 milyar dolar değerinde anlaşma imzalamıştı.

Çin ile Latin Amerika ülkeleri arasında kazan-kazan anlayışına dayalı ilişkiler geliştikçe Çinli şirketler bölgede pek çok altyapı projesinde yer alıyorlar ve bu yatırımlar sayesinde bölge ile Çin arasındaki doğrudan ticareti gelişiyor.

Yorumlar