ABD'nin Venezuela'da paralel devlet kararına Rusya ve Çin'den cevap

ABD, Venezuela'da resmen paralel devlet ilan etmesinden sonra Rusya ve Çin'den sert tepki geldi. Her iki ülke de ABD'nin aldığı kararın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, Maduro'ya gereken her türlü desteğin verileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Venezuela'da paralel devlet kararına Rusya ve Çin'den cevap

ABD'nin Venezuela'da biten menfaatlerini yeniden tesis etmek için paralel devlet ilan etmesi kararı Rusya ve Çin'den sert tepki aldı.

ABD'DEKİ MAL VARLIKLARI MUHALEFET LİDERİNE DEVREDİLDİ

ABD Dışişleri, bu ülkedeki Venezuela'nın mal varlıklarından bazılarının kontrolünün, Başkan Donald Trump tarafından 'Geçici Devlet Başkanı' olarak tanınan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'ya verildiğini duyurdu.

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya darbe yapmaya çalışan Trump yönetimi, ABD'de bulunan Venezuela hükümetine ait mal varlıklarının kontrolünü, kendini 'Geçici Devlet Başkanı' ilan etmiş Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'ya verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 25 Ocak 2019 tarihinde New York'taki Fed veya diğer Amerikan bankalarında bulunan Venezuela hükümeti ya da Merkez Bankası'na ait hesaplarda yer alan belli mal varlıklarının kontrolünün 'Geçici Devlet Başkanı' Juan Guaido'ya geçmesi için yetki verdiğine dair belge yayımlandı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Robert Palladino, "Bu yetki belgesi Venezuela'nın meşru hükümetinin mal varlıklarını Venezuela halkının yararına korumaya almasına yardımcı olacak" savını ortaya sürdü.

Bu hamlenin öncesinde Trump yönetiminden Venezuela devletine bağlı petrol şirketi PDVSA'ya yaptırım açıklaması geldi.

ABD yönetiminin 'Eski Devlet Başkanı' diye nitelediği Nicolas Maduro'nun yönetiminden petrol almayacağını dile getiren Hazine Bakanı Steven Mnuchin, PDVSA'nın Maduro yerine Guaido'yu tanıması halinde yaptırımlardan kurtulacağını söyledi.

ÇİN'DEN TEPKİ

Çin, Venezuela'ya karşı ABD'nin aldığı yaptırım kararlarına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, yaşanacak tüm sonuçlardan ABD'nin sorumlu olacağı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Washington ve müttefikleri yaptırım baskısını kullanarak Venezuela'nın devlet mallarına el koymaya çalışıyor. Bu uluslararası hukuka aykırı. Maduro'ya gereken tüm desteğin vereceğiz" açıklamasını yaptı.

Çin, Venezuela'ya karşı ABD'nin aldığı yaptırım kararlarına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, yaşanacak tüm sonuçlardan ABD'nin sorumlu olacağı belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang haftalık basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Tek taraflı kararı reddediyoruz. Çin, ABD yaptırımlarına rağmen Venezuela ile işbirliğini geliştirmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya verilen destek yinelendi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Washington ve müttefikleri yaptırım baskısını kullanarak Venezuela'nın devlet mallarına el koymaya çalışıyor" açıklamasını yaptı.

Lavrov, Moskova'nın Caracas hükümetinin yasal makamlarını desteklemek için elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti. Lavrov, yaptırımların uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Maduro'ya gereken tüm desteğin verileceğini dile getirdi.

Lavrov, ABD'nin petrol yaptırımlarının dolara olan güveni zedelediğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da, ABD’nin Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'ya yaptırım kararı almasını eleştirerek, "Söz konusu yaptırım yasa dışı olmakla birlikte, Venezuela’nın iç işlerine karışma girişimidir. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu tür adımları adil olmayan rekabetin bir manifestosu olarak görüyoruz. Elbette uluslararası hukuk çerçevesinde çıkarlarımızı koruyacağız. Gerekli tüm mekanizmaları kullanacağız" dedi

Venezuela’ya yönelik askeri müdahale ihtimallerini ise "kabul edilemez" olarak niteleyen Peskov, "Bunu ima eden söylemler Venezuela’daki mevcut durumu daha iyi bir hale getirmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

PARALEL BAŞKAN DIŞ TEMSİLCİLİKLER ATADI

Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Amerika kıtasındaki bazı ülkelere temsilci atadıklarını açıkladı. Guaido, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ulusal Meclisten, ABD, Arjantin ve Kolombiya gibi ülkelere diplomatik temsilci atamak için izin istediğini belirtti. Kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Guaido paylaşımında, Ulusal Meclisin, ABD, Arjantin, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Ekvador, Şili, Honduras, Kanada, Peru ve Lima Grubu'na temsilci atanması talebini oy birliğiyle kabul ettiğini duyurdu.

Guaido, Venezuela'nın Washington'daki temsilciliğine Carlos Alfredo Vecchio'nun getirildiğini ifade etti. Vecchio, dün Guaido tarafından ABD temsilciliğine atandığını açıklamış ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'da Vecchio'yu tanıdıklarını açıklamıştı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti, ülkesinin ABD'deki tüm diplomatlarını geri çekmişti. 

MADURO'DAN YENİ HAMLE, SORUŞTURMA BAŞLATTI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Madoru'nun başkanlığını tanımayan ve ABD desteği ile kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido hakkında soruşturma başlatıldı. 

Gazetecilere yaptığı açıklamayla soruşturmayı duyuran Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'ya yurt dışı yasağı getirilmesi, mal  varlıklarının ve banka hesaplarının dondurulması için Yüksek Adalet Mahkemesine başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Guaido'nun Venezuela halkının huzurunu bozduğunu ve ülkede şiddet eylemlerinin yaşanmasına sebebiyet verdiğini ifade eden Başsavcı Saab, "Venezuela  Anayasası'na aykırı olan eylemlere önderlik eden Venezuela vatandaşı Juan Guaido'ya karşı ihtiyati tedbirlerin alınması için başvuruda bulunduk." dedi.

Bu soruşturma kapsamında, Guaido'ya yurt dışına çıkma yasağı getirilmesini ve banka hesapları ile mal varlıklarının dondurulmasını içeren ihtiyati tedbirlerin uygulanmasını talep ettiklerini ifade eden Saab, ihtiyati tedbirlerin soruşturmanın daha iyi yürütülebilmesi için alındığını kaydetti.

Yorumlar