Güney Afrika ile Zimbabve elektrik rekabeti

Güney Afrika ile Zimbabve arasında elektrik ithalatı rekabeti yaşanıyor

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika ile Zimbabve elektrik rekabeti

Son dönemde elektrik üretim ve tedarik sorunlarından kaynaklı uzun süreli yaygın elektrik kesintileriyle mücadele eden Güney Afrika Cumhuriyeti, komşusu Zimbabve'nin elektrik tedarikçilerinden Zambiya ve Mozambik'ten elektrik ithal etmeye hazırlanıyor.

Güney Afrika hükümeti, bu hafta içi gerçekleştirilen bir toplantıda, yaşanan krizin çözümü için elektrik ithalatının artırılması kararı almıştı.

Söz konusu ithalat için Mozambik ve Zambiya en uygun seçenekler arasında yer alıyor.

Bu iki ülke, elektrik ihracatını halihazırda Zimbabve'ye gerçekleştiriyor.

Uzun yıllardır elektrik arzı sıkıntısı çeken Zimbabve'nin ise bu ülkelerle olan elektrik tedarik sözleşmelerinin tarihi, bu ay sona eriyor.

Halihazırda uzun soluklu derin bir ekonomik bunalımın içinde bulunan Zimbabve, ithal ettiği elektriğin ödemesinde sıkıntılar yaşıyor.

Bu durum Zimbabve'nin bu ülkelerle yeni sözleşmeler gerçekleştirilmesinin önünde önemli bir engel olarak duruyor.

News 24'ün haberine göre, Zimbabve Elektrik Tedarik Kurumu (ZESA) Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Sydney Gata, Zimbabveli madencilere yazdığı bir mektupta, ZESA'nın sözleşmeleri yenilemek için 31 Temmuz'a kadar zamanı olduğunu kaydederek, "Bu sözleşmeler uzun vadeli ve rekabetçi bir fiyatla yapıldığından Zimbabve ağır bir şekilde kaybedecek.” dedi.

Gata, Güney Afrika'nın ulusal elektrik üretim ve dağıtım kurumu Eskom'un, Mozambik ve Zambiya'daki otoritelere bu sözleşmeleri devralmak için "baskı uyguladığını" kaydetti.

Öte yandan, Zambiya Enerji Bakanı Peter Kapala, hafta içinde yaptığı bir açıklamada gelecek aydan itibaren Zimbabve'ye aylık 100 megavat elektrik ihracına başlayacaklarını bildirmişti.

Afrika'nın güneyinde bölgesel güç konumunda bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bu ithalatı devralması durumunda, Zimbabve'deki elektrik krizinin daha da derinleşmesi bekleniyor.

Yorumlar