Güneş kremi zararlı mı?

Yaz aylarında özellikle de güneşe çok sık maruz kalanların başvurduğu yöntemlerin başında "güneş kremi" kullanmak geliyor. Ancak onu kullananların akıllarında bazen de "Acaba güneş kremi zararlı mı, Güneş'in içinde bulunan vitaminleri engeller mi?" İşte güneş kremi hakkında merak edilenler

Google Haberlere Abone ol
Güneş kremi zararlı mı?

Günei kremi zararlı mı, yan etkileri var mı gibi sorular yazın en çok merak edilen konular arasında. Yaz aylarında güneş ile doğrudan demasın en fazla olması nedeniyle insanlar korunma yollarına başvuruyor. Korunma yollarından biri de genellikle "güneş kremi" olarak tabir edilen sağlık ürünlerini kullanmak oluyor. Ancak bu ürünleri kullananların kafalarında genellikle bazı soru işaretleri beliriliyor. Bunlardan bazıları, "Acaba güneş kremi zararlı mı, güneş kremi kaynağı güneş olan D vitaminini engeller mi?" şeklinde oluyor. Peki güneş kremi kullanmak vücuda D vitamini alınmasına engel olur mu?

Vücudun D vitamininden faydalanması için güneş ışığından yararlanması gerekir. Güneş ışığı diğer vitaminler gibi tüketilen besinlerden alınan bir vitamin değildir. Vücudun güneş ile temas etmesi gerekir. Ancak yazın plajlarda özellikle bronzlaşmak için kullanılan güneş kremlerinin en düşük faktörleri bile vücudun D vitamini ile temasına engel olur. Hem D vitamininden yararlanmak hem de güneşin zararlı ışınlarından korunmak amacıyla güneş kremi kullanmamak için güneşe sabah saatlerinde ya da öğleden sonra güneşin tepe de olduğu vakitten sonra güneşe çıkılmalıdır.

Vücuttaki D vitamini eksikliği sonradan kazanılacak bir durum değildir. Aylarca vücudun günlük D vitamini ihtiyacının karşılanması gerekir. Bunun için ise günde yaklaşık 15-20 dakika güneşten faydalanmak yeterli olacaktır.

Güneş kremi zararlı mı
Güneş kremi zararlı mı

 

D VİTAMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kemik sağlığını korur.

Zihinsel faaliyetleri pozitif etkiler.

Grip gibi hastalıklara karşı koruyucudur.

Hipertansiyonu önler.

Kanser riskini düşürür.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu görev üstlenir.

 

Yorumlar