Türkiye patriot için kapıda bekleyen değil şart koşan ülke oldu

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma füzelerini almasına tepkili olan ABD, Türkiye'ye patriot satışı yapmak istiyor. Ancak daha önce satın almak istediği halde ABD'den olumsuz cevap alan Türkiye, şimdi şartlar öne sürebilecek konumda bulunuyor. Türkiye, patriot alabileceğini ancak bazı şartları olduğunu Amerikan tarafına bildirdi. Şartlar arasında, "yazılım ve teknoloji transferi" de bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye patriot için kapıda bekleyen değil şart koşan ülke oldu

Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmadan, özellikle de S-400 füzelerini satın almasından rahatsızlığını gizlemeyen ABD yönetimi, patriot satışı için Ankara'ya heyet göndermişti. 

Ankara'ya gelen heyetlerle yapılan görüşmelerden sonra, bir zamanlar ABD'nin kapısında patriot almak için bekleyen Türkiye'nin artık "şartlar öne süren alıcı konumunda" olduğu ortaya çıktı.

Türkiye ABD'den patriot alabileceğini ancak bazı şartları olduğunu bildirdi. Şartlar arasında teknoloji transferi, teslim süresi, fiyat ve ortak üretim gibi maddeler var.

Konuyla ilgili bugün açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söledi: ABD'den gelen heyetlerin tekliflerini aldık. Bizim için önemli alan ne zaman teslim edileceği. S-400'leri aldık ama daha fazlasına ihtiyacımız var. Teslim süresi ve fiyat önemli. Savunma alanında ortak üretim ve teknoloji transferi kriterimizdir.

Yorumlar