Tarihte bugün 20 Haziran meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 20 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında öne çıkanı Sultan Murat'ın savaş meydanında şehit düşmesidir. Sultan Murat, 1. Kosova Zaferi sırasında yaralı bir Sırp tarafından alçakça şehit edilmişti.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 20 Haziran meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında Sultan Murat'ın zaferle sonuçlanın Kosova Meydan Muharebesi'nde şehit düşmesi, terör örgütü PKK'nın Pınarcık katliamını gerçekleştirmesi gibi vakalar var.

İşte Tarihte 20 Haziran günü önemli olaylarından bazıları:

I.Kosova Zaferi Kazanıldı Sultan I.Murat Şehit Düştü (1389)

Osmanlı Devleti’ni Balkanlardan uzaklaştırmak isteyen bölge devletleri Sırp Kralı Lazar komutasında büyük bir Haçlı ordusu oluşturdular. Sultan I.Murat ( Murat Hüdavendigar) iki oğlu ile birlikte 20 Haziran 1389 tarihinde Kosova’da Haçlı ordusunu karşıladı. Sekiz saat süren savaş sonunda Haçlı ordusu kumandan Lazar’da dahil imha edildi. Savaş meydanını gezen I.Murat yaralı bir Sırplı tarafından şehit edildi. Yıldırım Bayezit hükümdar oldu. Hiçbir şeyden habersiz düşman kovalayan kardeşi Şehzade Yakup dönüşünde veraset yasası gereği boğuldu. Ayrıca Türk bayrağının şehit kanları üzerinde bu savaşta ortaya çıktığı iddia edilir.

Süleyman Şah Kurzahil’de Şeref’üd Devle’yi Yendi (1085)

Süleyman Şah’ın Antakya’yı alıp Suriye bölgesine inmesi bölge hakimlerini kızdırdı. Daha önce Antakya hakiminden cizye alan Selçuklu emirlerinden Şeref’üd Devle aynı cizyeyi İslami geleneğin dışına çıkarak Süleyman Şah’tan istedi. Bu durum savaşı kaçınılmaz hale getirdi. İki taraf Halep yakınlarında Kurzahil’de 20 Haziran 1085 tarihinde karşılaştı. Savaşı Emir Çubuk’un yardımıyla Süleyman Şah kazandı.

Sultan II. Murat İstanbul’u Kuşattı (1422)

Mustafa Çelebi isyanını sona erdiren Sultan II.Murat 20 Haziran 1422 tarihinde İstanbul’u kuşattı. Bu kuşatmaya Bizanslıların Mustafa Çelebi isyanına verdikleri destekti. Kuşatma hem karadan hem denizden yapılmıştı. Bizanslılar bu sefer 13 yaşındaki II.Murat’ın kardeşi Şehzade Mustafa’yı kışkırttılar. Şehzade Mustafa isyanı üzerine kuşatma kaldırıldı.

Cem Sultan Ağabeyi II.Bayezit’e Yenildi (1481)

Fatih Sultan Mehmet’in ölümünün arkasından Şehzade Bayezit hükümdar olmuştu. Fakat onun hükümdarlığını Cem Sultan tanımadı. İki taraf arasında Bursa Yenişehir’de 20 Haziran 1481 tarihinde yapılan savaşı Cem Sultan kaybetti. Mücadelelerden sonuç alamayan Cem Sultan Mısır’a gitti. Tekrar Anadolu’ya döndü ancak yine başarısız olunca yurtdışına çıkmak isterken Rodos’ta başlayıp İtalya’da sonlanan esir bir hayatın içerisine düştü.

Kremlin İle Beyaz Saray Arasına Kırmızı Telefon Hattı Çekildi (1963)

ABD ile SSCB Küba Krizi nedeniyle nükleer savaşın eşiğinden dönmüşlerdi. Bu kriz çözümlendikten sonra iki devlet arasında böyle kriz zamanlarında yanlış anlamaların önüne geçmek için 20 Haziran 1963 tarihinde Beyaz Saray ile Kremlin arasında bir Kırmızı Telefon hattı kuruldu.

General Pervez Müşerref Pakistan Devlet Başkanı Oldu (2001)

General Pervez Müşerref 1999 yılında Pakistan’da darbe ile yönetimi ele geçirmişti. Bu olayın arkasından 20 Haziran 2001 tarihinde Pakistan Cumhurbaşkanlığını üstlendi.

TARİHTE 20 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1481 - II. Bayezid ile Cem Sultan arasında Yenişehir Ovası'nda yapılan taht savaşını, Cem Sultan kaybetti.

1837 - Kraliçe Victoria, 18 yaşında Birleşik Krallık tahtına çıktı. 63 yıldan fazla tahtta kalarak en uzun süre saltanat süren Birleşik Krallık Hükümdarı olacaktır.

1877 - Alexander Graham Bell, dünyanın ilk ticari telefon hizmetini Kanada'nın Ontario Eyaleti'ndeki Hamilton şehrinde başlattı.

1840 - Samuel Morse, telgrafın patentini aldı.

1884 - Mülkiye Mühendis Mektebi kuruldu.

1920 - Çerkez Ethem kuvvetleri, Yozgat Ayaklanması'nı bastırmak üzere Ankara'dan yola çıktı.

1926 - Kemal Atatürk'e İzmir'de suikast girişimiyle ilgili tutuklamalar devam ediyor; eski Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası lider kadrosundan Ali Fuat Cebesoy tutuklandı, Kâzım Karabekir ise, 22 Haziran günü tutuklandı.

1938 - 19 Mayıs, 3466 sayılı kanunla Millî Bayram olarak kabul edildi. Gençlik Marşı, Gençlik ve Spor Bayramı Marşı olarak kabul edildi.

1943 - Adapazarı'nda meydana gelen 5,6 şiddetindeki depremde 346 kişi öldü.

1946 - Türkiye Sosyalist Emekçi Köylü Partisi, Şefik Hüsnü liderliğinde kuruldu.

1960 - Mali ve Senegal bağımsızlığını ilan etti.

1961 - Türkiye, iş gücü ihracına başladı. Almanya'ya gitmek isteyenler, Türkiye İş Kurumu'nun önünde toplandı.

1961 - Türkiye'nin ilk naneli (mentollü) sigarası Çamlıca piyasaya çıkarıldı.

1963 - Küba füze krizinin ardından Sovyetler Birliği ile ABD arasında, "kırmızı telefon" adı verilen doğrudan bir iletişim hattı kuruldu.

1965 - Cezayirli lider Ahmed Ben Bella, askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırıldı. Askeri darbeyi, Albay Huari Bumedyen yönetiyordu.

1984- Viyana’da Çalışma Ataşesi Erdoğan Özen, otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü.

1987 - Pınarcık katliamı: PKK militanları, Mardin'in Ömerli ilçesindeki Pınarcık köyünde 16'sı çocuk 30 kişiyi öldürdü.

1989- Şair, yazar Hasan İzzettin Dinamo, 80 yaşında öldü.

1990 - Akçaabat'ta büyük bir sel felaketi meydana geldi. 39 kişi öldü, 4 kişi kayboldu.

1990 - 5261 Eureka adı verilen ilk Mars trojanı asteroit keşfedildi.

1991 - Alman Parlamentosu, ülkenin başkentini Bonn'dan tekrar Berlin'e taşıma kararı aldı.

1997- Ünlü şair Cahit Külebi, Ankara’da öldü. 

2001 - Pervez Müşerref, Pakistan Cumhurbaşkanı oldu.

Yorumlar