Rus S-300 füzeleri alan Yunanistan da NATO üyesi

ABD ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye karşı çifte standardı bir kez daha kendini gösterdi. NATO üyesi Yunanistan da Rusya'dan S-300 füzeleri aldı ama sorun olmadı. Ancak Türkiye'nin S-400 füzelerini almak istemesi ABD ve Avrupa ülkelerinin tepkisini çekiyor. ABD, Türkiye'nin hamlesinden endişeli olduğunu ileri sürdü. Ama Yunanistan'a şu ana kadar hiçbir tepki göstermedi.

Google Haberlere Abone ol
Rus S-300 füzeleri alan Yunanistan da NATO üyesi

Mustafa Güneş - Haber Merkezi 

Türkiye'ye karşı batılı ülkelerin çifte standardı her alanda kendini gösteriyor. ABD ve Avrupa'dan savunma alanında üstü kapalı bir ambargoya maruz bırakılan Türkiye'ye karşı çifte standart uygulanıyor. Hava savunmasını güçlendirmek isteyen Türkiye ABD ve Avrupa'dan istediği silahları alamayınca Rusya'ya yöneldi. Ancak Türkiye'nin Rusya'ya yönelmesi rahatsızlık verdi. Rusya'dan alınması planlanan S-400 füze savunma bataryaları konusunda anlaşma imzalandı. Anlaşma başta ABD olmak üzere batılı ülkeleri rahatsız etti. Rahatsızlığın gerekçesi ise NATO üyesi bir ülkenin rakip bir ülkeden füze alamayacağı olarak gösterildi. Oysa NATO üyesi bir başka ülke olan Yunanistan yıllar önce S-300 füzeleri aldı ve hiçbir tepkiyle karşılaşmadı. 

NATO üyesi Yunanistan, Türkiye'ye gözdağı vermek için Rus yapımı S-300 füzelerini yıllar önce savunma sistemine dahil etti. Hatta bu füzelerden Güney Kıbrıs Rum kesimine de Yunanistan üzerinden sevk edildi. Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Meymarakis ve Rum yönetimi Savunma Bakanı Hristodulo Paşardis, S-300'lerin ve S-300'lere karşılık Yunanistan'ın Güney Kıbrıs'a verdiği silah sistemlerinin mülkiyet hakkıyla ilgili anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşma uyarınca, S-300'ler Yunanistan'a, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun elinde bulunan, yine Rus yapımı olan küçük menzilli TOR-M1 füzleri ve Slovak yapımı 155'lik SUZANA topları da Rum yönetimine devredildi. Anlaşma uyarınca, Rum yönetimine, adı açıklanmayan bir silah sistemi daha veriliyor.

İmza töreninde konuşan Yunanistan Savunma Bakanı Meymarakis, şunları söylemişti: “Bu anlaşmanın imzalanması önemlidir. Çünkü bu imzalarla uzun zamandır bakanlara ve hükümetlere güçlük çektiren bir mesele çözülüyor. Ortak Savunma Sahası Doktrini geçerliliğini koruyor ve daha önce de defalarca söylediğimiz ve anlaştığımız üzere doktrinde hiçbir değişiklik yok. İlgili bütün tarafların mutabık kaldığı bir anlaşma bulundu ve bugün bu meseleye kesin bir son vermeyi, silah sistemlerini, mümkün olan en iyi şekilde bölge barışı ve istikrarı için değerlendirebilmek amacıyla, ülkelerimizin kuvvet yapılarına katmayı başarabildik.”

YUNANİSTAN S-400'LERİ DE ALACAK

Meymarakis, S-300'lerin Girit'te kalıp kalmayacağına ve Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin elindeki diğer silah sistemlerine uyumlu olup olmadığına ilişkin sorulara, “Bu silah sistemleri, özümsenecek, geliştirilecek ve bölgedeki barış ve istikrara yardımcı olabilecek şekilde kullanılmak üzere Yunan kuvvetlerinin yapılarına katılacak” karşılığını verdi. Rum Politis gazetesi de Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin, söz konusu sistemleri hem aktifleştirme, hem de modernize ederek, S-400 haline getirme kararı aldığını yazdı. Rus yapımı S-300 PMUI füze sistemlerinin Girit'teki depolardan çıkarılarak, Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonel projelerine tam olarak katılacağını kaydeden gazete, sistemin aktifleştirilmesinin ötesinde, modernize edilerek, S-400 haline getirileceğini duyurdu.

Meymarakis'in bu konuda Rum yetkililere bilgi verdiğini de belirten gazete, özetle şunları yazdı:

“Bu, Stealth teknolojisi uçakları, Cruise füzelerini ve 3 bin 500 kilometre menzilli ve saniyede 4,8 km hıza sahip balistik füzeleri imha edebilecek durumda olacakları anlamına geliyor. Yine, 10 metreden 50 kilometre yüksekliğe kadar olan hedefleri de vurabilir. Yapılacak geliştirmeden sonra Kıbrıs'ı ve Kıbrıs'a uçan Yunan uçaklarının kullanabileceği hava koridorlarını büyük ölçüde kapsayacağı açıktır. S-400 füzeleri, S-300 füzelerinden üç kat daha büyük menzile sahiptir. İster uçak, ister füze, hızı ne olursa olsun, neredeyse uçan her hedefi vurabilir. S-300 füzelerin geliştirilmesine ilişkin anlaşma, en üst siyasi düzeyde, Cumhurbaşkanı Putin ve Başbakan Kostas Karamanlis tarafından alındı.”

Eski Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides, S-300 füzelerini 1996 yılında Rusya'dan sipariş etmiş, füzeler 1998 sonlarında Girit'e konuşlandırılmıştı.

ÜÇ YENİ SÖZLEŞME İMZALANDI

Yunanistan'ın 21 yıl önce aldığı füzelerden sonra geçen yıl yeni bir anlaşma daha imzalandı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Kardak kayalıklarındaki ziyaretinden rahatsız olanYunanistan, tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. Atina yönetimi, Rus şirketiyle yapılan S-300 hava savunma sistemi için üç sözleşme imzalandığını duyurdu. Yunanistan Savunma Bakanlığı’na yakın olan Defence point adlı sitede yer alanhabere göre, Yunanistan sözde Türk provokasyonuna karşı hava savunma sistemine ihtiyaç duyulduğu iddia ediliyor. Yunan generaller, s-300 hava savunma sistemi yanında Türkiye’ye karşı “Tahriklere böyle mesaj veriyoruz” dedi.NATO’da SA-15 Gauntlet olarak adlandırılan uzun menzilli S-300 füzelerin Türkiye’nin sözde tahriklerine karşı kullanılması için anlaşmanın imzalandığını ifade edildi.

S-300'LERİN ÖZELLİKLERİ

S-300 bir Rus şirketi olan Almaz Bilimsel Endüstriyel Şirketi tarafından geliştirilmiş, orta ve kısa menzilde balistik ve benzeri hava saldırılarından korunmak için kullanılan bir hava savunma füze sistemidir. Radarları aynı anda 100 hedefi takip edebiliyor.

TÜRKİYE ANLAŞMAYI İMZALADI

Türkiye ile Rusya, Nisan ayında bu sistemi satın almak üzere yaptıkları görüşmelerde nihai aşamaya geldiklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta içinde yaptığı açıklamada, S-400 konusunda imzaların atıldığını söylemişti. Türkiye, 2015 yılında Çin'in kazandığı 3,4 milyar dolarlık uzun menzilli füze sistemi ihalesini iptal etmişti. Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesi olan bu satın alma girişimi, NATO'nun ve ABD'nin tepkisini çekmişti.

Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec'in Üst Yöneticisi (CEO) Sergey Çemezov, Türkiye ile S-400 hava savunma sistemlerinin alımına ilişkin sözleşmede teknik konuların tümünde anlaşıldığını belirterek, "Geriye sadece idari ve finansman konuları kaldı." dedi. Çemezov, S-400 hava savunma sistemlerinin alımına ilişkin sözleşmenin tüm teknik detaylarında Türkiye ve Rusya’nın anlaştığını vurguladı. Çözülmesi gereken idari ve finansman konuları kaldığını belirten Çemezov, "Anlaşmayı sonuca bağlamak için iki ülke hükümetleri arasında alınması gereken bazı kararlar bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Çemezov ayrıca, S-400’lerin Türkiye’de üretilmesinin de son derece büyük yatırımlar gerektirdiğine işaret ederek, henüz böyle bir adım atılmasının planlanmadığını sözlerine ekledi.

NATO SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMEYECEK

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda Türkiye'nin S-400 uzun menzilli hava savunma sistemlerini alabileceğini, bunun önünde bir engelin olmadığını belirterek, "NATO'nun sistemine entegre etmiyoruz. Kendi imkanlarımızla kullanmış olacağız, Türkiye'nin kendi envanterindeki bir silah olarak kalacak, NATO sistemine entegre edilmeyecek." dedi.

ABD: ENDİŞELİYİZ

ABD Savunma Bakanı Sözcüsü Jeff Davis, Türkiye’nin Rusya’dan almak istediği S-400’ler ile NATO hava savunma sistemleri arasındaki uyumsuzluktan endişeli olduklarını bildirdi. ABD Savunma Bakanı Sözcüsü Jeff Davis, Türkiye’nin Rusya’dan almak istediği S-400’ler ile NATO hava savunma sistemleri arasındaki uyumsuzluktan endişeli olduklarını bildirdi. Davis, "Genel olarak, çalıştığımız tüm partner ve müttefiklerimizin, ki biz elbette Türkiye’yle çalışıyoruz, ne aldığı bizim umurumuzda. İttifakımıza katkı sağlayan şeyleri almalarını isterdik. Eğer bu yapılmazsa, bu alımların uyumumuza katkı sağlamaması endişe oluşturuyor" dedi.

Yorumlar

Mustaf "Üretemediğin silah senin değildir."
ihsan pyd yi silaha boğdun abd asıl biz endişeliyiz