Osman Gazi'nin gerçek ismi nedir? - Osmanlı Tarihi

Bazı batılı tarihçiler Osman Gazi'nin gerçek adının Ataman olduğunu ileri sürer. Ancak bazı Türk tarihçileri Osman Gazi'nin gerçek adının Tuman ya da Otman ileri sürer. Bu iddia hatrı sayılır tarihçiler tarafından kabul görmüyor.

Google Haberlere Abone ol
Osman Gazi'nin gerçek ismi nedir? - Osmanlı Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin gerçek ismiyle ilgili tartışmalar söz konusu ancak bunu pek kimse bilmez. Tarihçiler, Osman Gazi'nin genellikle Osmancık ve Kara Osman lakaplarını bildirir. Ancak onun gerçek adı konusunda da bazı iddialar mevcut. Batılı tarihçiler Osman Gazi'nin gerçek adının Ataman olduğunu ileri sürer. Ancak bazı Türk tarihçileri Osman Gazi'nin gerçek adının Tuman ya da Otman ileri sürer. Bu iddia hatrı sayılır tarihçiler tarafından kabul görmüyor. Bu nedenle Osman Gazi'nin lakapları dışında başka bir adı yoktur.

Moravcsik, Bizans kaynakları üzerine yaptığı araştırmadan hareketle, XIV. yüzyılda Osmanlılar’ın devlet ve hanedana adını veren kişiyi Ataman olarak tanıdıkları, bu ismin ya Arapça kökenli Osman adının Türkçeleştirilerek halk ağzında bu duruma getirildiği, ya da daha büyük bir ihtimalle babasının Ertuğrul, kardeşlerinin Gündüz, Savcı,oğlunun Orhan gibi tam Türkçe adlar taşıdıklarını göz önüne alarak, onun adının da aslen Ataman olduğunu, fakat İslâm medeniyetinin tesiri ile Osman şekline büründüğünü iddia etmişti.

Daha sonra Adnan Erzi de, o devirlere ait bazı kaynaklarda Osman adının, Tuman ve Otman şekillerinde görüldüğünü belirtip, Moravcsik’in iddiasına yaklaşarak, Osman Gazi’nin gerçek isminin bunlardan birisi olduğunu ileri sürdü.

Ancak her iki iddia da, tarihçiler arasında tasvip görmedi. Orhan Gazi devrinde Anadolu’yu dolaşan meşhur seyyah İbn Batuta ise Osman Gazi’yi, Osmancık olarak zikreder.

Yorumlar

Fatih Yavuz 8