Milli Mücadele rol almış önemli bir tekkenin ismi

Milli Mücadele döneminde kurtuluş savaşına rol almış İstanbul'da birçok tekke bulunuyordu. Üsküdar’daki Özbekler Tekkesi, Hatuniye Dergahı, Taceddin Dergahı milli mücadelede önemli yeri olan belli başlı tekkelerdi.

Google Haberlere Abone ol
Milli Mücadele rol almış önemli bir tekkenin ismi

Milli Mücadele döneminde rol almış birçok tekke bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüleri ise şunlardır: Üsküdar’daki Özbekler Tekkesi, Hatuniye Dergahı,Taceddin Dergahı. Tekkelerin sadece yeni Türkiye'nin kuruluşunda değil eski Türk devletlerinin kurulmasında da önemli rolleri olmuştur. 

Ancak kurtuluş savaşının başarıyla sonuçlanmasının ardından yeni Türkiye’de bu kurumların varlığı istenmedi. Hızlı bir inkılap sürecinin yaşandığı Türkiye’de yeni bir toplum oluşturma hedefi vardı. Oluşturulmak istenen yeni toplum modelinde ise tekke zaviyelere yer yoktu. Bundan dolayı herhangi bir ıslah çalışmasına gidilmeden diğer birçok Osmanlı kurumu gibi çıkarılan bir kanun ile kapatıldı.

Özellikle Malazgirt savaşından sonra Anadolu’ya giren Türklerin gaza ve cihad anlayışının diri tutulmasında onların şevkinin artırılmasında önemli roller oynadılar. Osmanlı Devletinin kurulmasında ve gelişmesinde Tekkelerin rolü oldukça büyüktü. Osman Gazi’nin çevresi  Hacı Bektaş-ı Velî¸ Ahi Evran¸ Şeyh Edebali¸ Şeyh Mahmud¸ Ahi Şemsüddin¸ Dursun Fakih¸ Kasım Karahisarî¸ Şeyh Muhlis Karamanî¸ Aşık Paşa ve Elvan Çelebi gibi evliyadan şahsiyetlerle dolup taşmıştı. 

Yorumlar

Muhammet Milli mücadele