MHP'den Suriyelilere karşı 'ayrımcı' teklif

MHP, Suriyeli esnafın rahatlıkla üye olabildiği odalar ve borsalarda Suriyeli yönetici istemiyor. Özellikle sınır kentlerindeki Suriyeli esnaf sayısının artması, odalar ve borsalarda da Suriyeli yöneticilerin varlığını doğal hale getirmiş durumda; ancak MHP bu durumdan duyduğu rahatsızlığı TBMM'ye taşıdı. TBMM'ye sunulan teklifle Suriyelilerin, Türk vatandaşı olmadan yönetici olmalarının engellenmesi isteniyor.

Google Haberlere Abone ol
MHP'den Suriyelilere karşı 'ayrımcı' teklif

MHP, Suriyelilerin oda ve borsa yöneticisi olabilmelerini engelleyecek düzenlemeyi Meclise sundu. MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan'ın imzasıyla TBMM'yesunulan teklifte, oda ve borsa yöneticisi olabilmek içinTürkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı koşuluyor.

Milletvekili Taşdoğan, kanun teklifi ile Türkiye'de başta Gaziantep olmak üzere sınır illerinde ticari faaliyetlerde bulunan yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsaların yönetim organlarında görev alabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları koşulu getirilmek istendiğini ifade etti.

Kanun yasalaşması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar Odalar ve Borsaların yönetim kademelerinde görev alamayacağına dikkat çeken Taşdoğan, yasa teklifinde ise, "8 yılda yaşanan göç dalgası ile birlikte özellikle sınır illerimiz Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Hatay çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapmıştır. Şehirlerimize yerleşen misafirler aynı zamanda ekonomik hayata da dahil olmuşlardır. Yerleştikleri bölgelerde ticarethaneler açmışlar, sınai işletmeler kurmuşlar, esnaf olmuşlardır. Özellikle yukarıda belirtiğimiz sınır kentlerimizde yoğunlaşan bu ticari faaliyetler neticesinde çok sayıda esnaf ve ticari işletme sahibi misafirler sanayi, ticaret odaları ile ticaret borsalarına kayıt olmuştur." ifadelerini kullandı.

"TÜRK VATANDAŞI OLMASI GEREKİR"

Günümüzde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile odalar ve borsalar, 15/3/1950 tarihli ve 7457 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan 5590 sayılı Kanun ile kurulmuştur 2004 yılındaki yeni düzenlemelerle 5471 Sayılı kanun uygulandığını hatırlatan Taşdoğan, teklifte, " Bazı il ve ilçelerimizde bulunan işletme ve esnaf sayısı Türk Vatandaşlarının sayısını geçmek üzeredir. Bu durum bulunduğu ilin ekonomik kaderine tesir eden odalar ve borsaların, şehir halkının yönetiminden aksi bir irade oluştuğu taktirde, ister istemez yabancı bir yapının eline geçmesini sağlayabilecektir. Odalarımızın ve borsalarımızın üye kaydında uyruk aranmamaktadır bu çok tabidir. Ülke ekonomimize katma değer sağlayan herkes odalara ve borsalara üye olarak ticari faaliyetlerini gerçekleştirebilir. Ancak odalar ve borsaların kanunla belirlenmiş organlarına ve bu organların yönetim kademelerine seçilecek olan üyelerin Türk Vatandaşı olması gerekmektedir. Türk Vatandaşı olma şartı sağlanır ise özellikle sınır illerimizde bulunan şehir halkı kendi ekonomik kaderlerini, kendi aldıkları kararlarla belirleyecek böylece ileride yaşanabilecek problemlerin önüne geçilmiş olunacaktır" ifadelerine de yer verdi.

Yorumlar