Kenevir üretimi kararında 'ücretli poşet' detayı

Türkiye'nin sürpriz bir şekilde kenevir üretimi kararı alması şaşkınlıkla karşılanmıştı. Ancak kararda perde arkasında 'ücretli poşet' uygulamasının da etkili olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kenevir üretimi kararında 'ücretli poşet' detayı

Sonhaberler.com - Özel

Türkiye uzun yıllar aradan sonra kenevir üretimine yeniden başlıyor. Tam anlamıyla mucize bir bitki olarak bilinen kenevir maalesef Türkiye'de sadece uyuşturucu madde olarak bilinerek yasaklanmış durumda. Peki Türkiye'de yeniden kenevir üretiminin başlamasını sağlayan faktörler nelerdir? Kenevir üretimi kararının ücretli poşet uygulamasının başlamasıyla aynı döneme gelmesi tesadüf mü? Hayır tesadüf değil. Tam tersine, ücretli poşet uygulamasından sonra ortaya büyük bir açık çıkacak. File ve bez torba üretimi artacak. Bu da tekstil sektöründe hammade açığı ortaya çıkaracak. Şu an kullanılan plastik maddelerinin tamamına yakını, hem üretimi daha az maliyetli olan hem de her yerde üretilebilen kenevirden ucuz bir şekilde elde etmek mümkündür.

Kenevir üretimi kararının ücretli poşetle ilgisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının satır aralarında bulabiliriz. Şöyle ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kenevir üretimi kararını açıkladığı konuşmasında ücretli poşet uygulamasına da değinmiş ve eskiden kenevirden ucuza mal edilen bez fileleri hatırlatmıştı. Erdoğan şöyle konuşmuştu: Son zamanlar bu plastik poşetler vb. birçok ürünlerle ilgili olarak bir savaş başlattık. Bunun 500 yıl, 750-1000 yıl bunu toprak eritemiyor. Savaşımızı kararlı bir şekilde başlattık. Anacağım evde file dokurdu. File ile alışveriş yapar gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zamanlar bunlar kenevirden yapılırdı. Ülkemizde keneviri yok ettik. Kenevirden atlet, fanila dokunurdu. Çünkü teri emmesi çok farklı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz.

BÜTÜN PLASTİK ÜRÜNLERİ KENEVİRDEN ÜRETMEK MÜMKÜN

Kanser tedavisinden, çevre temizliğine, tarımdaki ilaçlamanın azaltılmasından üretimine kadar birçok alanda ekonomiye sınıf atlatması beklenen kenevir, şu an Türkiye'de üretilen bütün plastik ürünleri daha ucuz bir maliyetle sağlayabilir. Plastik ürünlerinin tamamının, çok daha ucuz ve çok daha pratik yolla kenevirden üretilebildiğinde, gerek ilaç gerekse plastik sektörünün dev şirketlerinin kenevir üretimini engellemek için neden lobi faaliyetlerine giriştiği, kenevir üretiminin basit bir şekilde 'uyuşturucu madde temini' ile izah edilemeyecek boyutlarda başka türlü hesapları içerdiğini görmek mümkün. Kenevirden, plastiğin ham maddesi olan doğada çözülebilir organik biyopolimer üretilebiliyor. Bu madde de biyoplastik, ambalaj sanayi, kozmetik ve hatta oyuncağa kadar pek çok ürünün üretiminde kullanılıyor. Yani petrolden üretilen yüksek maliyetli pek çok ürünün düşük maliyetli üretiminin önünü bu bitki açabilir.

KANSER TEDAVİSİ, ROMATİZMA, KALP

Tam anlamıyla bir mucize bitki olarak tanımlanabilecek kenevir, dünyada büyük bir tehlike olarak bilinen AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır. Ayrıca kenevir tohumunun protein değeri çok yüksek. Kenevirin içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmuyor.

Sadece su ve toprağın bulunduğu her yerde üretilebilen, çapa, ilaçlama istemeyen kenevirin üretimi soyadan bile daha ucuzdur.

İLK KOT PANTOLON KENEVİRDEN ÜRETİLMİŞTİ

Dünyada ilk olarak Amerikada madencilerin kullanımına sunulan llk kot pantolonun da kenevirden üretiltiği bilinir.

Hatta, kot pantolunun bir türü olan "kanvas" kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir.

Yorumlar