İtalyan turistler, Roma dönemi eserleri görmek için Side'ye geliyor

İtalyanlar, Roma'da göremedikleri bazı Roma dönemi eserlerini görmek için Antalya'ya geliyor. İtalyan turistler, Roma dönemi eserlerini görmek için Belçikalıların 23 yıldır kazı çalışması yaptığı Sagalossos Antik Kent ile Side Antik'i...

Google Haberlere Abone ol
İtalyan turistler, Roma dönemi eserleri görmek için Side'ye geliyor

İtalyanlar, Roma'da göremedikleri bazı Roma dönemi eserlerini görmek için Antalya'ya geliyor. İtalyan turistler, Roma dönemi eserlerini görmek için Belçikalıların 23 yıldır kazı çalışması yaptığı Sagalossos Antik Kent ile Side Antik'i ziyaret ediyor. Yıllık 60 bin İtalyan turist Anadolu'da kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turuna çıkıyor.

İtalyan turistler 'Deniz, kum ve güneş turizmi bizde de var' diyerek Çinli, Japon, Tayvan, Singapur ve Güney Koreli turistler gibi kültür ve arkeolojik varlıkları tanımaya yönelik Anadolu turlarını tercih ediyor. Antalya bölgesinde irili ufaklı kayıt altına alınan 301 tarihi ören yeri bulunuyor. Antalya'da en yoğun Roma dönemi eserlerinin bulunduğu ve sergilendiği yer Side Antik Kent ile Side Müzesi. En görkemli ve ayakta kalan eseri ise halen uluslararası kültür ve sanat festivallerinin yapıldığı Side Antik Tiyatro'su.

Antalya bölgesinde İtalya kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turları başladı. Turbanitalia Turizm Seyahat Acentesi İtalyanca Turist Rehberi ve Kültür Turizmi Uzmanı Ali İpek, Antalya bölgesinde İtalyan kültür turlarının başladığını bildirdi. İtalyanların, 'Biz de Akdeniz ülkesiyiz. Bizde de güneş, kum ve güneş turizmi var' diyerek bir Alman, bir İngiliz, bir Hollanda ve bir Norveçli turist gibi denize girme ve şezlonglara uzanarak güneşlenme alışkanlığının bulunmadığını hatırlatan İpek; Çinli, Japon ve Güney Koreli turistlerin kültürel varlıkları tanıma anlayışına yönelik tatil yaptıklarını kaydetti. İpek, "İtalyan turistlerin en fazla tarih, kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarından ziyaret ettikleri tarihi ören yeri Side. Side'yi gören İtalya turistler antik kent içinde yoğun bir şekilde Roma dönemi eserini görünce çok şaşırıyor. Turlarda birinci önceliğimiz Side ve Sagalassos. Roma dönemi eseri olan Side Antik Tiyatro'ya girerek saatlerce kalıyorlar. Bölgenin en önemli Roma dönemi eseri Aspendos Antik Tiyatro. Side Müzesi'nde sergilenen eserlerin önemli çoğunluğunu Roma dönemi eserleri ve sikkeleri oluşturuyor. Turlarda İtalyan turistler İtalya'da görmediğimiz Roma dönemi eserlerini Antalya Side'de gördükleri için mutlu olduklarını söylüyor." ifadesini kullandı. İpek, yıllık 60 bin İtalyan turistin Roma ve değişik medeniyetlere ait tarihi eserleri tanımak için Anadolu turuna çıktığını ifade etti.

Roma dönemi eserlerini tanıma turuna katılan restoratör Luciana Sımonetti de Side Antik Kent'in İtalyanlar için özel bir yeri olduğunu söyledi. Side'de çok sayıda Roma dönemi eseri görünce şaşırdığını belirten Sımonetti, İtalyanların mutlaka Side ve Sagalassos Antik Kenti tanımaları gerektiğini kaydetti. Simonetti, "İtalya'da bir çok restorasyon çalışmasına katıldım. Side'de bu kadar ayakta kalan Roma dönemi eseri göreceğimi zannetmiyorum. İtalyanların mutlaka Side'de Side Antik Tiyatro, Piskoposluk Sarayı, Side Müzesi, Anıtsal Çeşme ve Devlet Agorası'nı görmesi gerekir. Side'de çok sayıda Roma dönemi eseri var." diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı ise Side Antik Kent'te üniversite olarak 5 yıldır kazı çalışması yaptıklarını söyledi. Efes'ten sonra ikinci kazı çalışması yapılan yerin Side olduğunu vurgulayan Alanyalı, ilk kazı çalışmasının 67 yıl önce 1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından yapıldığını kaydetti. Merhum Mansel ve öğrencisi Prof. Jale İnan'ın, antik kentte, başta Roma dönemi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasında öncü olduklarını anlatan Alanyalı, kazı çalışmalarından çıkan eserlerle de dünyaca ünlü Side Müzesi'nin kurulduğunu ifade etti. Alanyalı, "Antik kentte ayakta kalan çok sayıda Roma dönemi eser var. Antik kent yerleşim alanı içinde bulduğu için 67 yıllık kazı çalışmaları içinde yüzde 10'u gün yüzüne çıkarılmış durumda. Side'de tarih toprağın altında. Side, kültür turizminde ülkemizin ayrıcalıklı tarihi ören yeri. Kıymetinin iyi bilinmesi gerekir. " dedi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de 50 yılı aşkın Side kazılarını yakından takip ettiğini belirtti. Türkiye'nin Efes'ten sonra kültür turizmine açılan penceresinin Side olduğunu söyleyen Sözen, başta Side Antik Tiyatro olmak üzere tarihi ören yerinde ayakta kalan pek çok sayıda Roma dönemi eserlerinin bulunduğunu aktardı. Sözen, Roma dönemi eserlerinin gün yüzüne çıkarılmasında Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile öğrencisi Prof. Dr. Jale İnan'ın katkısının yüksek olduğunu kaydetti. Sözen, Side ile ilgili şu bilgileri verdi: "Side'de çok zengin Roma dönemi eseri var. Bunun çok kıymeti olması gerekir. İtalya Roma'da olmayan Roma dönemi eseri var." 55 yıldır Side'de yaşayan Alman heykeltraş Dietmar Friese ise Side'de kazı çalışmalarında çıkarılan Roma dönemi eserlerinin çoğunluğunu kendisinin restore ettiğini söyledi. Friese, Side'de Roma'da olmayan Roma dönemi eserleri bulunduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar