İslam dünyası Kudüs için ayakta, Filistin'de Cuma çıkışı gerginlik

Filistin'de Cuma çıkışında Gazze, Kudüs, Ramallah ve Nablus'ta halk sokaklara döküldü. İsrail işgal güçleri Filistinli protestoculara müdahale ediyor. Türkiye'de de bugün Cuma çıkışında bütün kentlerde protesto gösterileri düzenlendi. İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'da gösteriler düzenleniyor.

Google Haberlere Abone ol
İslam dünyası Kudüs için ayakta, Filistin'de Cuma çıkışı gerginlik

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD'nin Kudüs ile ilgili kararından sonra İslam dünyası ayağa kalktı. Birçok İslam ülkesinde bugün ABD ve İsrail'e yönelik öfke hakim. Cuma çıkışlarında İsrail ve ABD protesto ediliyor. Filistin'de bugün halk cami çıkışında sokaklara döküldü. Başta Batı Şeria olmak üzere bütün kentlerde Filistinliler sokaklara dökülmüş durumda. İsrail işgal güçleri birçok noktada protestoculara müdahale ediyor. 

Mescid-i Aksa'da kılınan cuma namazının ardından Filistinliler, düzenledikleri gösterilerle ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını protesto etti.

Batı Şeria ve Kudüs'te düzenlenen gösterilere İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu 23 Filistinli yaralandı, 72'si atılan gazlar nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi.

MESCİD-İ AKSA'DAKİ HUTBEDE KONU KUDÜS'TÜ

Kudüs'teki pek çok yolu kesen İsrail polisi ile Filistinli göstericiler arasında kovalamaca yaşanıyor. 

Filistin Kızılayı'nın açıklamasına göre, İsrail polisi Eski Şehir'deki Şam Kapısı'nda bir Filistinliyi yaraladı.

GÖSTERİCİLER GÖZALTINA ALINDI

İsrail polisi zaman zaman sert müdahalede bulunurken, bazı protestocular polisin fiziksel şiddetine uğradı. Atlı polis birlikleri ile göstericiler arasında yer yer kovalamaca yaşandı. 

İsrail polisinden şu ana kadar gözaltı sayısına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. 

İsrail polis helikopterinin uçuş yaptığı şehirde gerilim sürüyor.

Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya askeri kontrol noktası yakınında toplanan bir grup, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını protesto etti. Fotoğraf: AA/İssam Rimawi

BATI ŞERİA'DA GÖSTERCİLERE MÜDAHALE

Öte yandan ABD'nin Kudüs kararı, Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde de protesto edildi. İsrail askerleri El-Halil, Nablus ve Kalkiliyye'deki gösterilere müdahale etti. 

Batı Şeria'nın Ramallah, Nablus, Tulkerm, Kalkiliyye, Cenin, Beytullahim, Selfit ve El-Halil kentlerinde cuma namazı sonrası yürüyüşler düzenlendi. 

ABD'nin Kudüs kararına kınayan sloganlar atan eylemciler, Filistin bayrakları ile Mescid-i Aksa'nın fotoğraflarını taşıdı. 

İsrail askerleri, El-Halil kentindeki Bab ez-Zaviye ve Kalkiliyye yakınlarındaki iki belde ile Nablus yakınlarındaki Kusra'da Filistinli gösterilere göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermilerle müdahale etti. Atılan gazdan etkilenen çok sayıda Filistinli, boğulma tehlikesi geçirdi. 

Halk direniş Komitesi aktivisti Murad İştivi, İsrail askerlerinin Kalkiliyye yakınlarındaki Kefer Kaddum beldesindeki gösterilere müdahalesi sırasında biri gazeteci 4 Filistinlinin plastik mermilerle yaralandığını aktardı. 

SİLAHLI YAHUDİ SİVİLLER YOL KAPATTI

Öte yandan, bir grup silahlı Yahudi yerleşimcilerin Nablus'un güneyindeki ana yolu kapattığı öğrenildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Yahudi yerleşimciler cuma namazı sonrası Havvara-Beyta kavşağını kapattı.

Bölgede çok sayıda İsrail askerinin konuşlandığı ifade ediliyor.

23 KİŞİ YARALANDI

İsrail askerlerinin, ABD'nin Kudüs kararını protesto için Batı Şeria ve Kudüs'te düzenlenen gösterilere müdahalesi sonucu 23 Filistinlinin yaralandığı, 72'sinin atılan gazlar nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdiği bildirildi.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, gösterilere yapılan müdahaleler sonucu 1 Filistinlinin gerçek, 21'inin plastik mermiyle, diğer bir göstericinin ise darp sonucu yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, atılan gazlar sebebiyle 72 protestocunun boğulma tehlikesi geçirdiği kaydedildi.

Türkiye'de de bugün hemen hemen bütün şehirlerde Cuma çıkışında Kudüs için gösteriler düzenleniyor. Başta İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Bursa olmak üzere birçok şehirde protestolar düzenleniyor. 

İSTANBUL'DA PROTESTOLAR

İstanbul Fatih Camii'nde Cuma çıkışında onbinlerce vatandaş ABD ve İsrail'i protesto etti. Protestocular "Katil İsrail, işbirlikçi ABD", "Kudüs bizimdir, bizim kalacak", "Kudüs'e selam, direnişe devam" şeklinde sloganlar atarak, tekbir getirdi. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan grup, "Kudüs Müslümanların onurudur", "Kudüs Müslümanların şerefidir", "Kudüs Müslümanların istiklal ve istikbalidir" yazılı dövizler taşıdı. Caminin önündeki kalabalık buradna Saraçhane'ye doğru yürüyüşe geçti.

ZEYTİNBURNU SEYİT NİZAM CAMİİ ÖNÜNDE PROTESTO

Zeytinburnu’nda Cuma namazı sonrası Seyitnizam Camii önünde toplanan bir grup vatandaş Amerika Birleşik Devletleri’nin Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını protesto etti. Protestolara AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da katıldı. ABD aleyhine slogan atan yüzlerce kişi, ‘Kudüs Filistin’in başkentidir öyle kalacak” pankartı açtı. ‘#kudüsesahipçık’ hashtag’ı açan vatandaşlar, tüm Müslümanların sosyal medyadan bu hashtag üzerinde tepkilerini göstermeleri mesajını verdi.

Cami önünde basın açıklaması yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu, “Bugün Cuma, Müslümanlar açısından bayram niteliğinde ama bugün biz öfke günündeyiz. Yıllardır Müslüman coğrafyada kan akıtan, gittiği her yere demokrasi getirme söylemi etrafında kan ve gözyaşı taşıyor Amerika. Bugün de benzer bir kan ve gözyaşı haritası oluşturmak adına bütün dünyanın ayağa kalktığı bir kararı alarak, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını açıkladı. Şu anda şu saat itibariyle dünyanın bütün mazlum ve Müslüman kardeşlerimiz bu kararı protesto etmek üzere, bizler gibi cami avlularında saf tuttular, meydanlarda haykırdılar. İsrail bu güne kadar Kudüs’te Müslüman kanı akıtmanın ötesinde dünyanın şımarık çocuğu gibi sadece zulmetti ve sadece kan akıttı. Bir kez daha dünyaya karşı haykırıyoruz, Mescid-i Aksa bizim ilk kıblemizdir. Bizim namusumuz ve onurumuzdur tabi ki onurumuza sahip çıkacağız. Mescid-i Aksa’nın efendimizin Miraç’a yükselişinin ilk basamağı olduğunu biliyoruz ve bu bilinçle tepkimizi ifade ediyoruz’’ diye konuştu.

BİNGÖL'DE HALK MEYDANLARA AKTI

Bingöl’de ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. ABD Başkanı Donald Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını açıklamasının ardından ülke genelinde olduğu gibi Bingöl’de de birçok STK, Cuma namazı sonrasında bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması düzenledi. Merkez Dörtyol saat kulesi önünde düzenlenen basın açıklamasına, binlerce vatandaşlar katıldı.

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Orhan Buğrahan, Kudüs’e yapılan saldırılarda son noktaya gelindiğini aktardı.

Buğrahan açıklamasında," Bir yandan gönül coğrafyamıza ölümler yağdırılırken, bir yandan da kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır. Hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs’ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır” dedi.

Kararı tanımadıklarını da dile getiren Buğrahan, “Bizim için hiçbir hükmü olmayan bu beyan için merhum şairimizin deyimiyle de diyoruz ki, ey düşmanın sen benim ifademde hısımsın, gündüz geceye muhtaç bana da sen lazımsın. Din, dil, mezhep ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya devam edeceğiz. Kendilerini dünyanın efendisi dünyanın geri kalanını da kendi kölesi olarak gören bencil, saldırgan medeniyetin mensuplarını ve taraftarlarını lanetliyoruz” diye konuştu.

Yapılan duanın ardından İsrail ve ABD aleyhine sloganlar atan kalabalık grup daha sonra dağıldı.

DİYARBAKIR ULU CAMİİ'DE GÖSTERİ

Diyarbakır'da ABD'nin Kudüs kararının ardından tepki için cami çıkışı müslümanlar bir araya geldi. Diyarbakır'da Ulu Cami önünde ABD'nin Kudüs'ü işgal devleti israil'in başkenti olarak tanıma kararına tepki göstermek için bir araya gelenler büyük bir kalabalık oluşturdu. Hep bir ağızdan Kudüs için dua eden yüzlerce kişi, Trump'a tepki gösterdi ve "İşgalci ABD, işgalci israil" sloganları atıldı.

KAYSERİ'DE ELLER KUDÜS İÇİN DUAYA KALKTI

Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu tarafından Kudüs ve Mescid-i Aksa için ‘dua’ programı düzenlendi. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacaklarını ve büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacaklarını açıklamasının ardından tepkiler tüm yurtta olduğu gibi Kayseri’de de devam ediyor. Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu tarafından Hunat Cami’nde Cuma namazının ardından ‘Kudüs ve Mescid-i Aksa için dua programı düzenlendi. İl Müftüsü Şahin Güven tarafından yapılan duanın ardından grup İsrail ve Amerika aleyhine sloganlar atarak dağıldı.

Programa AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ENDONEZYA'DA ABD ELÇİLİĞİ ÖNÜNDE PROTESTO

Endonezya'da, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösteren bir grup, ABD'nin Cakarta Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı. Başkent Cakarta'da cuma namazası sonrası toplanan yüzlerce kişi, ellerindeki Filistin bayraklarıyla ABD’nin Cakarta Büyükelçiliği önünde toplandı.

Gruptakiler tekbir getirerek, "Kudüs Müslümanlarındır", "ABD ve İsrail’i lanetliyoruz" ve "Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmiyoruz’’ sloganları attı. Gösteri sırasında bazı kişiler, ABD bayrağı yaktı. Polisin sıkı güvenlik tedbirleri aldığı gösteri olaysız sona erdi. Bu arada, ABD’nin Cakarta Büyükelçiliği, dün akşam, ülkede düzenlenecek gösterilere karşı büyükelçilik çalışanları ile Amerikan vatandaşlarının kişisel güvenlikleri konusunda dikkatli davranmaları ve gösteri alanlarından uzak durmaları yönünde mesaj yayımladı. Öte yandan, Surabaya kentindeki ABD Konsolosluğunun bugün hizmet vermeyeceği açıklandı.

MALEZYA'DA HALK SOKAKLARDA

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki Müslümanlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto etmek için gösteri düzenledi. Kuala Lumpur'da yaşayan Müslümanlar, Tabung Haji Camisi’nde kılınan cuma namazında Filistin için dua etti. Namazdan sonra sloganlar atarak ABD Konsolosluğuna yürüyen yaklaşık 2 bin kişi, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti. Ellerinde “Kudüs’e dokunma”, “Trump haddini bil” ve “Özgür Filistin” yazan dövizler taşıyan göstericiler, ABD aleyhine sloganlar atarak tekbir getirdi.

Polis, ABD Konsolosluğu önünde geniş güvenlik önlemleri aldı, yolları trafiğe kapattı. Güvenlik engelini aşmaya çalışan bazı göstericiler ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Göstericiler, Trump'ın resimleri ile ABD ve İsrail bayraklarını ateşe verdi.

Göstericilerden Ömer Kazım, “Trump’ın Kudüs hakkında yaptığı açıklama tamamen aptallık ve haddini aşmak. Kudüs, Müslümanlarındır. İsrail’in başkenti olması söz konusu bile olamaz. Unutmasınlar ki Müslümanlar bu dava için canla başla mücadele edecektir.” ifadelerini kullandı. Daha sonra göstericiler, Filistin için bağış topladı.

KUDÜS'TE MÜDAHALE

Kudüs'te Cuma çıkışında İsrail işgal polisi Müslümanlara müdahale etti. Kudüs'ün dört bir yanını abluka altında tutan işgal güçleri Müslümanları taciz eden hareketlerde bulunuyor. 

DETAYLAR GELİYOR

Yorumlar