'İş dünyasından Donald Trump'a mektup

Türkiye'ye yönelik F-35 yaptırımı kararı alan ABD yönetimine tepkiler devam ederken, iş dünyasının Donald Trump'a hitaben bir mektup kaleme aldığı öğrenildi. Öte yandan Türkiye'nin ABD'deki lobi gücünü de devreye sokmaya başladığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
'İş dünyasından Donald Trump'a mektup

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 geriliminden sonra her iki ülke de dediğini yaptı. Türkiye geri adım atmayarak S-400 füze savunma sistemlerini alırken; ABD de yaptığı tehditlerden biri olan F-35'ler konusunda adım attı. Türkiye, ABD'yi yaptığı yanlıştan dönmeye çağırırken, Türk iş dünyası da harekete geçti. Türk iş dünyasından Donald Trump'a hitaben bir mektup gönderileceği öğrenildi. Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ imzasını taşıyan mektupta, iki ülkenin iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin birlikteliği ile çalışmaları var.

Hande Fırat'ın aktardığına göre, mektuptaki mesajlar şöyle: "G 20’deki tavrınızı iş dünyası olarak takdirle karşılıyoruz, İki ülke için koyduğunuz 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için çalışıyoruz." 

Öte yandan Türkiye, Amerika'daki lobi gücünü de kullanmak için harekete geçti. Boston Consulting Group isimli danışmanlık firmasına iki ülkenin 100 milyar dolarlık ticaret hacim hedefini tutturmasına ilişkin kapsamlı bir çalışma yaptırdı. Bu çalışmayı, Türk-Amerikan iş dünyası birlikte yaptırdı. Ortaya 300 sayfalık rapor çıktı. Hedef, o raporun Trump’ın Türkiye ziyaretinde iki lidere anlatılması. Kısacası dünya ve düzeni tüm tehditlere rağmen değişiyor. Ülkeler işbirliği alanı bulup yaşatmak zorunda. S-400’ler yeni bir düzene kapı aralar mı? Pazarlık yöntemlerinde tehdit ve lobilerden farklı bir yöntem izlenir mi? Yanıtlarını göreceğiz. Ama şunu unutmayalım, “Tek başına ayakta duran bir Türkiye tercihini yaptı, bu saatten sonra tercihinin arkasında durması bizler için de yeni bir sayfa ve deneyim. Üstelik çok kıymetli” yorumunu da ABD’li kaynaklarım yaptı.

Yorumlar