İncirlik'te ABD'ye ait nükleer bomba mı var? 

Washington Post yazarı Brian Klaas, Türkiye ekonomisi açık şekilde hedef alan ABD Başkanı Trump'a tepki gösterdi. Erdoğan hayranı olmadığını belirten Klaas, Trump'a İncirlik'te ABD'ye ait 50 nükleer bomba bulunduğunu iddia etti. Trump'ın pervasız çıkışlarından vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Klaas, Trump'a "riskli işler yapıyorsun" dedi. Peki, İncirlik'te ABD'ye ait 50 nükleer bombası mı var? 

Google Haberlere Abone ol
İncirlik'te ABD'ye ait nükleer bomba mı var? 

ABD Başkanı Trump, Türkiye'de tutuklu bulunan Papaz Brunson için Türkiye ekonomisini yıpratmak için yaptırımlar uygulama kararı almasına Türkiye'de olduğu kadar ABD ve dünyanın geri kalanında da tepki geldi. Washington Post yazarı ve uluslararası politikalar uzmanı Brian Klaas, ABD cephesinden Trump'a en ilginç uyarıyı yapan isim oldu.

Twitter hesabından Trump'ın tweet'ine cevap veren Klaas "Erdoğan 'ın hayranı değilim, ama (Trump'ın yaptığı) pervasız bir çıkış. Türkiye bir NATO üyesi ve Türkiye'de bulunan bir ABD hava üssünde (İncirlik) 50 nükleer bomba bulunuyor. Trump'ın tweetleri ciddi ulusal ve uluslararası güvenlik riskleri teşkil etmeye devam ediyor" dedi.

I’m no fan of Erdogan at all, but this is reckless escalation; Turkey is a NATO member and a US airbase in Turkey is stockpiled with 50 nuclear bombs. His tweets continue to pose serious national and international security risks. https://t.co/HZi8OXwkYp

— Brian Klaas (@brianklaas) 10 Ağustos 2018

Türkiye'de Nükleer Bomba mı var?

Washington Post yazarı ve uluslararası politikalar uzmanı Brian Klaas yayınladığı mesajında Türkiye'de 50 nükleer bomba olduğunu ileri sürdü. Peki gerçekten İncirlik üssünde nükleer bomba var mı? 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan İncirlik Üssü tartışmasıyla ilgili Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, İncirlik Hava Üssü'nde 50 tane B61-12 tipi modernize edilmiş ve kabiliyeti artırılmış nükleer bomba bulunduğunu açıklamıştı. ABD Kongresine bağlı Araştırma Servisi'nde görevli nükleer politika uzmanı Amy Woolf'ta, İncirlik'te 50 adet B61 modeli termonükleer silah bulunduğunu söylemişti: "Toplamda Avrupa’nın çeşitli kentlerinde saklı 200 kadar B61 var. Bu silahlar yalnızca caydırıcı etkiye sahip değil, aynı zamanda NATO üyelerini de birbirine kenetleyen bir öneme sahip."

ABD İDDİALARI DOĞRULADI

Bu açıklamaların ardından ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah Lee James'in yaptığı, 'Nükleer silahlar İncirlik'te güvende' açıklamasıyla, İncirlik Üssü'nde nükleer silahlar bulunduğu resmen doğrulanmıştı.

1954'de kurulan İncirlik Üssü'nde nükleer silah bulunduğuna ilişkin yıllardır çeşitli yabancı kurumlar, uzmanlar ve referans alınabilen yayınlarda bilgiler yer almasına karşın ne ABD, ne de Türk yetkili makamlarından 'Var' yada 'Yok' diye resmi hiçbir açıklama yapılmadı. Aralık 2010'da yayınlanan WikiLeaks belgelerinde İncirlik'te nükleer silah bulunduğuna ilişkin kuvvetli belgelere rastlanırken, Hiroşimaya atılanların 21 katı etkili  B-61 nükleer bomba bulunduğu bilgisi verildi. ABD'nin İncirlik Üssü'nde toplam nükleer silah varlığının üçte birini bulundurduğu, içinde hidrojen bombaları da olduğu çeşitli kaynaklar tarafından yayınlandı. 

Yorumlar