HDP'den "faşist ve ırkçı" afişler

HDP seçim afişlerine faşist ve ırkçı bir yaklaşımı ortaya koyan sloganlar yerleştirdi. HDP'nin özellikle de Şırnak ve Hakkari gibi illerde asılan afişlerinde, "Biz hancıyız onlar yolcu... Burası bizim" sloganı asıldı. Slogan tam olarak sosyal medyada, "ırkçı ve faşistçe" olarak değerlendirildi.

Google Haberlere Abone ol
HDP'den "faşist ve ırkçı" afişler

Terör örgütü PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da AK Parti ve MHP adaylarını silah zoruyla partilerinden istifa ettirdiği, istifa etmeyenleri öldürdüğü bilinen bir gerçek.

Ancak terör örgütü tarafından ortaya konan bu "faşistçe yaklaşım"ın HDP tarafından da ortaya konulacağı tahmin edilmiyordu.

HDP'nin Şırnak ve Hakkari gibi illerdeki afişlerinde ırkçılık ve faşizm kokan sloganlar kullanıldı. 

Sloganlar tam da terör örgütü PKK'nın uygulamaya çalıştığı politikaya hizmet eden türdendi.

Şırnak'ta sokaklara asılan afişlerde, "Biz hancıyız onlar yolcu... Burası bizim" şeklinde slogan kullanıldı.

Sloganı görenler ve Kürtçe bilenler gözlerine inanamadı. 

HDP'nin bu sloganla kime ne mesajı vermeye çalıştığını sorgulayan sosyal medya kullanıcıları, HDP'nin aslında içindeki faşizmi kustuğu belirtildi.

MUHSİN KIZILKAYA'DAN SERT TEPKİ

Öte yandan HDP'nin Şırnak'taki afişine bir tepki de Yazar Muhsin Kızılkaya'dan geldi. Afişi gördüğünde çok şaşırdığını ifade eden Yazar Kızılkaya düşüncelerini şöyle dile getirdi: 

Üniversite kampüsünde gençler beni bekliyordu. Onlara yapacağım konuşmanın kelimeleri beynimde belirli bir sıraya girmek için birbirini itip dururken, HDP’nin seçim için ilin panolarına astığı bir billboard çarptı gözüme. Sağa ve sola yerleştirilmiş eş başkan adaylarının resimlerinin ortasına Kürtçe bir slogan yazılmış:

“Em xwedi ne, ew réwi ne, ya me ye”

Motomot Türkçe çevirisi şöyle:

“Biz sahibiyiz, onlar yolcu... bizimdir.” Daha iyi bir çeviriyle, “Biz hancıyız, onlar yolcu...burası bizimdir.”

Fotoğrafını çektim billboardun ve düşünmeye başladım.

Acaba bu mesaj kimeydi?

“Sahip” belliydi, afişi asanlar... Peki “yolcu” olan kimdi? İşte bu, cevabı yaman bir soruydu.

Belli ki HDP’li olmayanlardı yolcular... Veya HDP dışında kalan partiler... veya devletin bizzat kendisi.

Eğer yolcu olan HDP’li olmayan halksa, demek ki o partiye oy vermeyen herkesi, seçimden sonra eğer kazanırlarsa Şırnak’tan kovacaklar...

Yok “sözümüz halka değil, diğer partiler veya devletedir” diyorlarsa, o halde İstanbul’daki, İzmir’deki, Ankara’daki ve Türkiye’nin diğer illerdeki Kürtlerin durumu ne olacak?

Misal kendileri gibi ırkçı bir Türk partisi yarın kalkıp sözünü ettiğim şehirlerde yaşayan Kürtler için, “Biz hancıyız onlar yolcu, burası bizimdir” diye bir billboard asarsa belediyenin panolarına, HDP’nin de yasal bir parti olduğunu, seçime katılma hakkı bulunduğunu, demokratik rejimin bir unsuru olduğunu söyleyen cümle zevat bu işe ne diyecek?

Hep birlikte faşizme lanet okumayacaklar mı?
Yani bir Türk partisi ayrımcılık yaptığında “faşist” oluyor da, bir Kürt partisi aynı şeyi yaptığında niye faşist olmuyor?

Hayır kardeşlerim, kim yaparsa yapsın bu ırkçılık, bu faşizmdir.

Bu afiş basbayağı faşist, ırkçı bir afiştir.

Ve sırf bu yüzden Şırnak ve Türkiye’nin diğer illerinde yaşayan Kürtler bu faşist zihniyetten uzak durmalıdır.

Kürtler bu zihniyetle hesaplaşmadığı müddetçe, devletten korkmadığı gibi PKK’dan korkmamayı öğrenmedikçe, yani terörize edilmiş toplum sil baştan “demokratize” edilmedikçe bu topraklarda umudun yeşermesi mümkün olmayacak.

O yüzden Kürtlere çok büyük bir iş düşüyor bu süreçte.

hdp

Yorumlar