Guaido'dan darbe planı itirafı

ABD'nin desteğiyle kendini geçici Venezuela Devlet Başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, New York Times gazetesine yazdığı bir makaleyle darbe girişiminden önce planlamalar yaptıklarını itiraf etti.

Google Haberlere Abone ol
Guaido'dan darbe planı itirafı

Kendini geçici Devlet Başkanı ilan eden Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı planlanan darbeyi New York Times gazetesine yazdığı bir makalede itiraf etti. Bu ay başında kendisini ülkenin geçici lideri ilan eden ve muhalifleri sokağa çağırarak isyan başlatan Guaido, makalede "Silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri üyeleriyle gizli toplantılarımız oldu. Ordunun Maduro'dan desteğini çekmesi hükümet değişiminde hayati önemde ve silahlı kuvvetlerin çoğunluğu, ülkenin son dönemde çektiği sancıların katlanılamaz olduğunda hemfikir" dedi. Guaido dün Tweetter'dan yaptığı bir açıklamada da Bolivarcı Ulusal Özel Harekat Polis tarafından (FAES) evine baskın düzenlendiğini ileri sürdü. Guaido, "Şu anda FAES evimde, ailemin evinde. Orada bulunan kızımın başına gelecek her şeyden Maduro sorumludur" yazdı. Ulusal basında ise olay özel kuvvetler mensubu bazı kişilerin Guaido'nun evine girmedikleri sadece yaşadığı binada bilgi topladıktan sonra ayrıldıkları bilgisi paylaşıldı. ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter'daki mesajında muhalif liderin darbe girişimini destekler şekilde, "Guaido ile görüştüğünü ve devlet başkanlığını tarihi bir şekilde üstlenmesine destek verdiğini" söyledi.

'İKİNCİ VİETNAM VAKASI YAŞANMASIN'

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da sosyal medya hesabından yayımladığı videoda, "Biz dünyanın en çok petrol rezervine sahip ülkesiyiz. ABD, Libya ve Irak'ta yaptığı gibi bizim petrolümüze el koymaya çalışıyor. Dünyanın en çok altın rezervi ve dünyanın dördüncü en fazla doğalgaz rezervi olan ülkesiyiz. Bize saldırmalarının sebebi büyük oranda doğal kaynak ve enerji zenginliğine sahip olmamızdır" dedi. Maduro, ABD halkını da bilinçli ve birlik olmaya çağırarak, "Latin Amerika'da bir Vietnam vakası yaşanmasına izin vermeyelim" diye konuştu.

CUMARTESİ ÇAĞRISI

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı ve iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisinin (PSUV) Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, muhalefetin büyük gösteriler düzenleyeceği cumartesi günü için iktidar taraftarlarına yürüyüş çağrısı yaptı. Juan Guiado liderliğindeki muhalefet de yarın bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Nicolas Maduro'ya erken seçimlere gitmesi için verdiği ultimatoma destek amacıyla büyük gösteriler düzenleyecek. Muhalefet destekçileri kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'nun çağrısıyla dün başta başkent Caracas olmak üzere çarşamba günü sokaklara döküldü.

YABANCI GAZETECİLER GÖZALTINDA

Caracas'taki gösterileri takip eden Kolombiyalı foto muhabiri Leonardo Munoz'un gözaltına alındığı haberleri gelirken; 1 İspanyol, 1 Kolombiyalı ve 2 Fransız muhabirin daha gözaltında tutulduğu, 2 Şilili muhabirin ise sınır dışı edildiği bildirildi.

DARBEYE HANGİ ÜLKELER DESTEK VERİYOR?

Guaıdo, başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından geçici başkan olarak tanınmıştı.

Yorumlar