Google ve Facebook'a reklam verenlere vergi

Google, Youtube ve Facebook gibi platformlara reklam veren şirketler artıkharcamalarının yüzde 15'ni vergi olarak maliyeye bildirmek zorunda.

Google Haberlere Abone ol
Google ve Facebook'a reklam verenlere vergi

Türk şirketler ve kişilerden reklam alıp ardından bu reklamların yayımlanmasını sağlayan (veya aracılık eden) yurtdışında kurulu şirketlere reklam veren kurumlar önce yüzde 15'lik vergi kesintisi (stopaj) yapıp ardından o şirkete ücretini ödeyecek. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yurtdışında kurulu Google, Youtube, Facebook (Bu kuruluşlardan Google gibi bazılarının Türkiye'de de mükellefiyeti bulunuyor. Ancak reklamları Türkiye şirketi üzerinden mi yoksa yurtdışında kurulu şirket üzerinden mi toplayıp toplamadığı bilinmiyor)  gibi arama motorları ve sosyal medya kuruluşlarına reklam veren şirketler bu kuruluşların ödemediği vergiden sorumlu olacak. Yurtdışında kurulu şirketlere (dar mükellef) reklam veren Türkiye'de kurulu şirketler, bu kuruluşlara ödediği her 100 liranın 15 lirasını kesip vergi dairesine ödemek zorunda artık. Resmi Gazete'deki karara göre reklam verilen şirketin mükellef olup olunmadığına da bakılmayacak. Dar mükellef denilen bu kuruluşlar reklamı doğrudan alan veya aracılık eden şirket de olabilir her iki durumda da kesinti yapılmak zorunda. 

Düzenlemeye göre reklamı veren Türkiye'de kurulu şirket Gelir Vergisi veya Kurumlar Vergisi mükellefi olabilir. Her iki mükellefiyetinden birisi bulunan şirket yurtdışında kurulu (dar mükellef) şirketlere reklam verdiğinde bu kesintiyi yapacak. Ancak eğer yurtiçinde kurulu bir şirket üzerinden reklam verirse kesinti yapmayacak. Çünkü yurtiçinde kurulu şirket zaten kendi kurumlar vergisini ödediği için kesinti yapılması halinde çifte vergilendirme olarak karşımıza çıkar.  

450 MİLYON TL VERGİ KAYBI VAR

Türkiye'de Google'ın hakim konumda olduğu arama motoru reklam pazarının büyüklüğü IAB Türkiye'nin verilerine göre 2017 yılında yüzde 15'lik büyüme ile 815 milyon liraya oluştu. Facebook'un egemen olduğu sosyal medya alanındaki reklam yatırımların ise geçen yıl yüzde 30'luk büyüme ile 340 milyon liraya çıktı. Ancak bu rakamların ölçümlenebilen veya bildirilen veriler olduğuna dikkat çeken uzmanlar Türkiye'deki dijital reklam pazarının 3 milyar liraya ulaştığı görüşünde. Bu rakamlardan yola çıkarak Türkiye'nin dijital alandaki vergi kaybının yıllık 450 milyon lira olduğu hesaplanabilir.  

FENEMONLER DE RADARDA

Şirketlerin yanı sıra sosyal medya üzerinden gelir elde eden fenomenler de Maliye'nin gözetimi altında. Bu kişiler elde ettikleri gelirin gelir vergisini ödemek zorunda. Başta ünlüler olmak üzere fenomenler her ay on binlerce lira gelir elde etmelerine rağmen bir çoğu vergi ödemesi gerektiğini bilmiyor. 

Yorumlar