Fibromiyalji daha çok kadınlarda görülüyor

Memorial Ataşehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Nurten Korkmaz, kış aylarında sabahları yorgun uyanma, halsizlik ve sırt ağrılarının ‘fibromiyalji’ hastalığının belirtileri olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Fibromiyalji daha çok kadınlarda görülüyor

Memorial Ataşehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Nurten Korkmaz, kış aylarında sabahları yorgun uyanma, halsizlik ve sırt ağrılarının ‘fibromiyalji’ hastalığının belirtileri olabileceğini söyledi. Korkmaz, “Fibromiyalji daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır.” dedi.

Uz. Dr. Nurten Korkmaz, fibromiyalji hastalığı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. Korkmaz, Fibromiyalji’nin kronik, yaygın kas iskelet sistemi ağrısıyla ilgili bir sendrom olduğunu söyledi. Korkmaz, “Fibromiyaljide birçok değişik bulguyu bir arada görmek mümkündür. Yaygın vücut ağrısına, yorgunluk ve baş ağrıları da eklenebilmektedir. Sabah uyanamama, bağırsak problemleri, eklemlerde şişlik, uyuşma ve karıncalanma hissi gibi belirtiler görülebilir, ancak bu uyuşma ve şişlik hali objektif bir bulgu değildir. Hasta bu şekilde hissetmektedir. Stres devreye girdiği an ise hastalık yeniden tekrarlayabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Ailede fibromiyalji hastalığı varsa görülme riskinin arttığını belirten Korkmaz, şunları kaydetti: “Toplumun yüzde 3’ünde fibromiyalji sendromu görülmektedir. Nedeni henüz tam olarak bilinmeyen fibromiyalji hastalığında yapılan araştırmalara göre genetik faktörler önemli rol oynamaktadır. 1. dereceden yakınlarında fibromiyalji olan kişilerde 8 kat daha fazla gözlenebilmektedir. Bu da hastalığın genetik eğilimi olduğunu göstermektedir. Fibromiyalji daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır.”

Duygusal travmaların fibromiyaljiye neden olabileceğini hatırlatan Korkmaz, “Çevresel faktörler fibromiyalji sendromuna neden olabilmektedir. Özellikle çocukluk çağında geçirilmiş fiziksel ve duygusal travmalar, ileride fibromiyalji oluşturmada çok etkili olabilmektedir. Fibromiyalji kasa bağlı bir hastalık değildir. Bu daha çok ağrı sinyalinin santral sinir sisteminde işlenişi ile ilgili bir problemdir. Hastalar herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamaktadır. Ayrıca ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı gibi hissedebilmektedirler.” diye konuştu.

Fibromiyalji tanısı için şikayetlerin en az 3 ay sürmesi gerektiğini vurgulayan Korkmaz, şöyle devam etti: “Sabah yorgun uyanma, belin üst ve alt tarafında ağrı, boyun ve belde ağrı hissediliyorsa bir uzmana başvurulması önerilmektedir.Psikolojik boyutu da olan fibromiyalji hastalığı, daha çok depresyon hastalarında ve anksiyetesi yüksek olan kişilerde sık gözlenmektedir. Uyku bozukluğu da bu hastalığın bir parçasıdır. Uyku düzeninin olmamasının anksiyete ve diğer psikolojik problemleri de artırmaktadır. Bu nedenle fibromiyaljli hastalarda, psikoloji ve duygu durum bozukluğu iç içedir.”

Fibromiyalji hastalığında ağrı, uyku bozukluğu, psikolojik sorunlar, kişilik problemleri gibi birçok sorunun bir arada olduğunu söyleyen Korkmaz, “Bunların hepsinin adım adım çözülmesi gerekmektedir. Her şeyden önce hasta eğitimi çok önemlidir. Hasta bir kargaşa içinde doktora başvurur; çünkü pek çok semptomu vardır. Bu yüzden doğru tanı koymak ve kişiyi bilgilendirmek hastada pozitif bir etki yapmaktadır.” dedi.

Fibromiyalji hastalığına yakalanan vatandaşlara önerilerde bulunan Korkmaz, “Egzersiz kondisyonu artırmakta, travmaları ve dışarıdan gelen zararlı uyaranları azaltmakta ve ağrı kısır döngüsünü kırabilmektedir. Hastalara aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri önerilmektedir. Sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları da kullanılabiliyor. Kaplıca uygulamaları da hastalar tarafından tercih edilebilecek yöntemler arasında yer almaktadır. Fibromiyalji sendromunda antidepresan grubu ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar hem uykuyu düzenlemekte hem de kronik ağrılı durumlara iyi gelmektedir.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar