Er ve erbaşlara ücretsiz ulaşım ve TOKİ'de öncelik hakkı

Yeni askerlik sistemiyle birlikte, 6 aydan fazla hizmet süresini tamamlayan er ve erbaşlara TOKİ'den ev alma konusunda öncelik tanınacak.

Google Haberlere Abone ol
Er ve erbaşlara ücretsiz ulaşım ve TOKİ'de öncelik hakkı

Yeni askerlik sisteminde er ve erbaşlara birçok konuda öncelik tanınıyor. Yeni sistemde, 6 aylık zorunlu askerlikten sonra askerliğine bir altı ay daha devam etmek isteyen er ve erbaşlara TOKİ'den konut alma konusunda öncelik tanınacak. Ayrıca aynı durumdaki er ve erbaşlara, belediye otobüslerinde ücretsiz seyahat hakkı, müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş hakkı getiriliyor.

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yaptığı konutların tahsisinde, kendi üzerine kayıtlı konutu olmayan erbaş ve erler öncelikli istifade ettirilebilecek. Hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği deniz ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden, müze ve ören yeri gibi yerlerden ücretsiz yararlanacak.

Erbaş ve erlerden, ilave 6 ay süreyle hizmete devam etmek isteyenler arasındaki muhtaç askerlerin ailelerine yardım yapılmayacak. 

İlave 6 ay süreyle hizmete devam edip bu sürenin sonunda terhis olanlardan hizmet borçlanması talebinde bulunanların, ilave 6 ayda geçen süreye ilişkin, prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 32'si ile çarpımı neticesinde hesaplanacak kısmı, borcun Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca, bakanlığa tebliğ edildiği tarihi takip eden üç ay içinde ilgili bakanlıkça ödenecek.

Teknik bilimler meslek yüksekokulundan veya meslek yüksekokullarının teknik bölümlerinden mezun olanlar, mesleki ve teknik lise mezunları ile tarım, turizm ve mevsimlere bağlı sektörlerde faaliyet gösteren yükümlülerin askere sevki, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç ve önceliklerine göre mesleklerine uygun sınıflandırma ve istedikleri celp döneminde silah altına alınma taleplerine ilişkin usul ve esaslar bakanlıkça belirlenecek.

Bu kanun kapsamında kendilerine tanınan erteleme süreleri dikkate alınmak şartıyla askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrencilerin kayıtları, askerlik hizmetini yerine getirene kadar bakanlığın talebi üzerine ilgili orta ve yükseköğretim kurumlarınca geçici olarak dondurulacak. Bu şekilde kayıtları dondurulanlardan herhangi bir harç veya öğrenim katkı payı alınmayacak.

Yoklama kaçakları ve bakayalar ile barışta tatbikat ve ferdi seferberlik eğitimi bakayaları, kamu veya özel hizmete alınamayacak. Bunları kamu veya özel hizmete alanlar hakkında askerlik şubelerince cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

Yorumlar