Elinin hamuru ile muhasebeci olarak girdiği sanayide motor ustası oldu

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan işletme mezunu Özlem Samat(29), elinin hamuru ile erkek işine el attı.

Google Haberlere Abone ol
Elinin hamuru ile muhasebeci olarak girdiği sanayide motor ustası oldu

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan işletme mezunu Özlem Samat(29), elinin hamuru ile erkek işine el attı. Sanayi sitesinde motor tamir dükkanında muhasebeci olarak çalışmaya başlayan Samat, zamanla tamir işine merak sardı. Samat, şimdi araçların altına yatıp, lastik söküyor, motor bloğunu sökerek tamir ediyor.

Ereğli'de yaşayan Özlem Samat, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme mezunu. 4 yıl okuduktan sonra iş bulamayan Samat, Kışla Sanayi Sitesi'nde Murat Usta'nın yanında muhasebeci olarak işe başladı. Ancak ilerleyen günlerde arabalara karşı olan ilgisinden dolayı motor tamirciliğine merak sardı. 2,5 sene önce ustalarına yardım ile başlayan merakı, ilerleyen günlerde lastik sökmeye, araçların altına yatarak makas kontrolüne, motor bloğu sökme ve tamirine kadar ilerledi.

İş yerinin muhasebesi ile birlikte tamir atölyesinde de çalışmaya başlayan Özlem Samat, sanayide de sevilen bir isim oldu. Ustalarına ve müşterilerine çay da taşıyan Samat, 'Elinin hamuru ile erkek işine karıştı' yorumlarına alıştığını söyledi. Samat, "Ben işimi seviyorum" diyerek, yaptığı işe verdiği değeri anlatıyor.

Muhasebe işleri için girdiği tamir atölyesinde diğer işlere de el atan Samat, şöyle konuştu: "Bu işe başlayalı 2,5 sene oldu. Zaten çıraklıkla başladım ben bu işe. Sanayimizde çıraklık okulu açıldı. Ona da başladım. Şu an zaten oradaki eğitimim devam ediyor. Bu işin erkeği bayanı yok. Gücüm yettiği sürece bayan olarak seviyorum. İlk girdiğimde zorlandım. Kolay değil. Bir motora baktığın zaman bir bayan olarak neyin ne olduğunu anlayamazsın. Ama ustalarımızın sayesinde bu işi az çok öğrendik. Çevreden görenler sevinerek tepki veriyorlar. Buraya bayan bir grup gelmişti bir keresinde. Hani 'Kadının yapamayacağı bir iş yoktur' gibilerinden bana çok güzel tepki verdiler. Bu da benim hoşuma gitti. İşimi daha da severek yapmaya başladım. Bunu başardım da. Çalışıyoruz. Şükürler olsun ekmeğimizi de kazanmaya devam ediyoruz."

4 yıllık işletme mezunu olan ancak iş bulamadığı için sanayi sitesinde işe girdiğini kaydeden Samat, "Ailem herhangi bir şey söylüyor mu derken tabi sonuçta bir ailedir. Sonuçta onların da tepkisi vardı. Hani 'Kızım sen motor işinden ne anlarsın' dediler. Tabi onlar da evin tek kızı olduğum için, erkek gibi yetiştiğim için bu şekilde bir tepki vermiyorlar. Mezuniyet durumum ben üniversite mezunuyum. 4 yıllık işletme bölümü mezunuyum. Hayat işte. Bu duruma kadar getirdi. Ülkemizde işsizlik oranı çok olduğu için elimizden geldiği imkanlarını da ama değerlendirdik ama değerlendiremedik. Ancak bu duruma kadar geldik. Açıkçası işimden memnunum." sözlerine yer verdi.

"MASA BAŞINDA OTURMAYI SEVMİYORUM"

Hiperaktif bir yapısı olduğu için masa başında oturmasını sevmediğini kaydeden Samat "Neden bu işi tercih ettim. Ben diğer bayanlar gibi masa başında oturup, hesap kitap yani sadece bunları göremiyorum. Çünkü ben aktif olduğum için, hiperaktif olduğum için durduğum yerde duramıyorum. Ben şu anda bu iş yerinde ama hesap kitap, ama motor, ama lastik sökümü gibi işler de yapıyorum. Bir tek hesap kitap işi yapmıyorum. Her türlü işe koşuyorum. Diğer bayanların ellerinde oje varken bizim ellerimizde gördüğünüz gibi yağ var. Ama ben bundan dolayı hiç bir zaman burukluk yaşamadım. Çünkü ben ekmeğimi bu eller sayesinde kazanıyorum." şeklinde konuştu. Ereğli sanayisinin tek bayan ustası olan Samat, araba kullanmasını da çok sevdiğini ve bir arabası olmasını çok istediğini sözlerine ekledi.

"BU İŞİ YAPABİLECEĞİNİ ZANNETMİYORDUK"

İş yerinde 24 yıllık usta olan İsa Yılmaz (34), işe ilk başladığında Özlem Samat'ın bu işi yapabileceğini düşünmemiş. Özlem Samat'ın azimli olduğunu kaydeden Yılmaz "Biz sadece hesap işine bakar diye tahmin ederken o lastik sökümü kriko kaldırma temizlik ve diğer işlerle meşgul oldu. Bu işi de severek yapıyor." dedi. CİHAN

Yorumlar