Ekrem İmamoğlu'nun Yargıtay'daki davası ne ile ilgili?

CHP İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, kendisi hakkında açılmış hiçbir dava olmadığını ileri sürünce, hakkında açılan ve Yargıtay'da devam eden "dolandırıcılık" davası bir kez daha gündeme geldi. İmamoğlu Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde babası ile dolandırıcılıktan halen yargılanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ekrem İmamoğlu'nun Yargıtay'daki davası ne ile ilgili?

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, "Hakkında açılmış hiçbir dava yok" şeklindeki iddialı çıkışından sonra, gündemi takip eden vatandaşlar anında Yargıtay'da devam eden, "dolandırıcılık" davasını hatırlattı. 

Star TV ve NTV ortak yayınına konuk olan İmamoğlu, "hakkımda açılmış hiçbir dava yok" dedi. Ancak, dikkatli izleyiciler anında İmamoğlu'nu yalanlayan mesajlar paylaştı. Peki Ekrem İmamoğlu hakkındaki dava nedir? Konusu nedir? Ne aşamadadır?  İmamoğlu Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde babası ile dolandırıcılıktan halen yargılanıyor.

Kamuya ait değeri 20 milyon TL olan yaklaşık 3 bin metrekarelik yeşil alanı usulsüz olarak projeye dahil edip villa alan vatandaşları dolandırdığı ileri sürülen İmamoğlu hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'dolandırıcılık' suçlamasıyla iddianame düzenlendiği anlaşıldı.

Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama hukuki anlaşmazlık bulunduğu iddia edilerek beraatla sonuçlansa da müştekiler ve davacılar Yargıtay'a başvurdu. Dosya, Yargıtay 15. Ceza Dairesi'ne gitti. Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği beraat kararını eksik soruşturma yapılması nedeniyle bozarak Ekrem İmamoğlu ve babası Hasan İmamoğlu'nun yeniden yargılanmaları gerektiğine hükmetti. İmamoğlu Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde babası ile dolandırıcılıktan halen yargılanıyor.

AĞIR CEZADA YENİDEN YARGILANACAK

Ekrem İmamoğlu'nun, ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Limited Şirketi'nin Beylikdüzü'nde inşaa ettiği 'Beykonakları' projesinde 'dolandırıcılık' yaptığı iddiasıyla babası Hasan İmamoğlu ile birlikte yargılanıyor.

İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Limited Şirketi'nin 'Beykonakları' projesinde kamuya ait olan yaklaşık 3 bin metrekarelik yeşil alan, usulsüz olarak proje alanına dahil edildiği iddiasıyla projeden villa satın alan kişilerce yapılan şikayetler sonrasında soruşturma açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucu Ekrem İmamoğlu ve babası Hasan İmamoğlu hakkında 'dolandırıcılık' suçlaması ile iddianame düzenlendi. İddianamede Beykonakları sitesinden villa satın alan 3 kişi müşteki olarak yeraldı. Bir numaralı sanık Ekrem, iki numaralı sanık ise babası Hasan İmamoğlu oldu. İddianamede şüphelilerin 3 müştekiyi kamusal alan sahayı sanki siteye aitmiş gibi kandırmak suretiyle dolandırdıkları ileri sürüldü. Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucu anlaşmazlığın hukuk mahkemesinde çözülmesi gerektiği iddiasıyla önce beraat kararı verildi.

Karara; F. K., M. A. K ve T. Ç isimli müştekiler avukatları aracılığı ile itiraz etti. Hukuk savaşı veren mağdurlar geçtiğimiz aylarda Yargıtay'dan gelen bozma kararı ile sevindi. Yargıtay, İmar planlarında, "Yeşil bant" olarak kayıtlı yeri kendi projesine aitmiş gibi gösteren, daha sonra burayı sitenin otoparkına dönüştüren 'İmamoğlu İnşaat' isimli şirketlerin sahibi Ekrem İmamoğlu ile babası Hasan İmamoğlu "Nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla yerel mahkemeden alınan beraat kararını bozdu ve yeniden yargılanmalarına karar verdi.

Yargıtay 15'inci Ceza Dairesi, Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce karara bağlanan dosyanın eksik araştırılarak karar verildiğine, bu nedenle projenin sanıklar tarafından yapılan projenin eski hali, yeşil alan olarak görülen ve projeye dahil olan yerin durumun araştırılması, bilirkişi raporlarının yeniden hazırlanmasına hükmetti.

Yargıtay, ayrıca bu davada yargılanan belediye personelinin durumu hakkında da bilgi alınmasına hükmetti.

Dosya, Bakırköy 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderildi.

Yargılamaya bu mahkemede devam ediliyor.

Yorumlar

Ihsan işte yunanoğlu dolandırıcılıktan yargılanıyor