Diriliş Gündoğdu kimdir, gerçekte var mıydı?

Diriliş Ertuğrul dizisinde sezon finali öncesinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Dizinin ilk bölümlerde oynayan ancak daha sonra bir anda ortadan kaybolan Ertuğrul'un ağabeyi Gündoğdu bey uzun süre sonra yeniden obaya geri dönüyor. Peki Diriliş Gündoğdu bey kimdir, gerçekte var mıydı? Gündoğdu rolünde oynayan oyuncu kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Diriliş Gündoğdu kimdir, gerçekte var mıydı?

TRT 1'in efsane yapımı Diriliş Ertuğrul dizisinde sezon finali öncesinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Dizideki kurguya göre, Moğol zulmüne uğrayan Gündoğdu Bey'in obası dağılır, Gündoğdu ve alpleri hakkında Moğol komutanı tarafından idam fermanı çıkarılır, o da dağlara sığınarak kaçmaya başlar. Ertuğrul Bey ve alpleri Moğol zulmüne son vererek, zalim komutanlarını öldürdükten sonra Gündoğdu Bey obasına geri dönmeye karar verir. Gündoğdu Bey, rolünde oynayan oyuncu, Diriliş'ten ayrıldıktan sonra Mehmetçik Kutul Amare dizisinde Süleyman Askeri bey rolünde oynamıştı. 

Dizinin ilk bölümlerinde Süleyman Şah'ın dört oğlundan biri olarak yer alan Gündoğdu bey, uzun aradan sonra yeniden diziye geri döndü.

Sevilen dizinin son 5 bölümüne ise sevilen oyuncu damga vuracak. Daha önce kadrodan ayrılan Gündoğdu karakteri, bugün yayınlanacak olan yeni bölümle izleyici karşısına çıkacak.

Halep'te yurt tutarak kardeşi Ertuğrul ile birlikte Bizans sınırına gelmeyen Gündoğdu yıllar sonra Söğüt'e geliyor.

Diriliş'te sürpriz: Gündoğdu geri dönü, peki Gündoğdu kimdir, gerçekte var mıydı?

Peki Gündoğdu bey gerçekte hayatta var mıydı, Gündoğdu  bey rolünü oynayan oyuncu kimdir?

İşte Diriliş Gündoğdu hakkında en çok merak edilen konular: 

Gündoğdu Bey, gerçek tarihte vardı. 

Süleyman Şah'ın dört oğlundan biriydi. Diğer üç oğlu Ertuğrul, Dündar ve Sungurtekin'di. 

Süleyman Şah ve Hayme Ana’nın en büyük oğludur.

Gündoğdu Bey, yiğitlik ve savaş meydanındaki kahramanlığı dillere destandır. Ancak kardeşi gibi batıya doğru hareket etmek yerine Asya steplerine doğru geri dönmesi onu tarih sahnesinden silmiştir. 

Gündoğdu Bey en büyük kahramanlığını kardeşi Ertuğrul Gazi ile Alaaddin Keykubat'ın yardımına gittikleri Yassıçemen Meydan Muharebesi'nde göstermiştir.

Bu savaş sonrasında Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat Gündoğdu'nun kardeşi Ertuğrul Gazi'ye Hilat (Elbise-Hükümdarlık Sembolü) giydirerek kendisine Ankara yakınlarındaki Karacadağ ve çevresini vermiştir.

Moğol zulmünden kaçıp kendilerine yeni yurt aramak için göç eden Kayı Obası, bir yandan da ana vatanları olan Orta Asya'ya geri dönmek istiyorlardı.

Obanın büyük kısmı Orta Asya'ya dönmek istiyordu. Lakin Ertuğrul Bey ve onu destekleyenler Anadolu'da kalmak istiyordu.

Gündoğdu ve Sungur Tekin Bey yaklaşık 1000 hane ile doğuya doğru yani Anavatan (Orta Asya)'a gitmiş, Ertuğrul Bey ve kardeşi Dündar Bey ise batıya doğru gitmişlerdir.

Nihayetinde Osmanlı Devleti'nin temellerini atan Ertuğrul Bey ve 400 çadırlık bir oba olmuştur.

Gündoğdu ve Sungur Tekin Bey'in bu hamlesi bazı tarihçiler için büyük bir hata olarak yorumlanmıştır.

Nitekim Gündoğdu Bey'in ölümü hakkında ve mezarı hakkında bir bilgi yoktur. Böylelikle tarih sahnesinden sessiz sedasız kaybolmuştur.

DİRİLİŞ SEZON FİNALİ TARİHİ BELLİ OLDU

Geçtiğimiz hafta yayınlandığı son 145. bölümüyle heyecan dolu anlara sahne olan Diriliş Ertuğrul, 29 Mayıs günü yayınlanacak 150. bölümüyle final yapacak.

PEKİ GÜNDOĞDU ROLÜNDE OYNAYAN OYUNCU KİMDİR? 

Diriliş Gündoğdu karakterini canlandıran oyuncu kimdir, kaç yaşındadır, aslen nerelidir?

Diriliş Gündoğdu Bey rolünü canlandıran oyuncu Kaan Taşaner'dir.

Kaan Taşaner 39 yaşındadır.

PEKİ GÜNDOĞDU ROLÜNDE OYNAYAN OYUNCU KİMDİR? 

İşte Taşaner'in kısa biyografisi: Konya S.Ü. Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı mezunu olan Kaan Taşaner, oyunculuğa ilk adımını, Karanlıkta ilk ışık Kubilay adlı tiyatro oyunuyla attı, ardından 2004 yılına kadar çeşitli oyunlarda sahne aldı, televizyondaki ilk rolünü Büyük Buluşma adlı televizyon dizisinde canlandırdı, takip eden yıllarda televizyon ve tiyatroya birlikte devem etti, 2010 yılında Kanal D'de başlayan Fatmagül'ün Suçu Ne? adlı dizide, Erdoğan Yaşaran rolünü kabul etti, ve bu sayede, adını ilk kez sürekli bir projede duyurmuş oldu.

2012 yılında Kanal D sitesinde yapılan bir ankette 2. En İyi Erkek Oyuncu seçilmiştir. Kuzey Güney adlı TV dizisinde Şeref Komiser rolünü canlandırdı.

Oyuncu 2014 Aralık ayında TRT 1'de başlayan Diriliş: Ertuğrul dizisinde "Gündoğdu" karakterini canlandırdı.

Ancak senaryo gereği diziden ayrılan Kaan Taşaner bir süre ATV'de yayınlanan 'Rengarenk' adlı dizide oynadı ve TRT 1'de yayınlanan Mehmetçik Kutul Amare dizisinde oynadı.

Oyuncu aynı zamanda tiyatro sanatçısı Sacide Taşaner'in oğludur.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar