Danıştay'dan tartışılacak bir karar daha

Öğrenci andıyla ilgili MEB genelgesini iptal eden Danıştay, şimdi de Devlet Nişanları'ndan çıkarılan Atatürk kapartmasının geri konması gerektiğine hükmetti. Danıştay, kararında, Atatürk için, "Ölümsüz Önder" ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Danıştay'dan tartışılacak bir karar daha

Çağdışı uygulama olarak kabul edilen Öğrenci Andı'nın yerinden okullarda okutulması gerektiği yönünde karar vererek büyük bir tartışma başlatan Danıştay yeni bir tartışmaya daha imza attı. Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği'nde bulunan Atatürk kabartmasının kaldırılması kararı, Danıştay'dan döndü. 2013 yılında alınan kararla Devlet Nişanları'ndan kaldırılan 'Atatürk kabartması' geri dönüyor. Danıştay, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün 'ölümsüz önder' olduğunu ve Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği'nde bulunan ilgili maddenin iptaline karar verdi. Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği'nde bulunan Atatürk kabartmasının kaldırılması kararı, Danıştay'dan döndü. Danıştay, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'ölümsüz önder' olduğunu Devlet Nişanları'na geri konulması gerektiğine hükmetti.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'ün haberine göre, 6 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Devlet Nişanı'ndan, "Kompozisyon yüzü kabartma olup diğer yüzü T.C. Devlet Nişanı yazısı ile değerlendirilir" ifadeleri çıkarılmış, yeni kompozisyonda ön yüzde bulunan Atatürk silüetine de yer verilmemişti.

Dönemin Türk Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk bu karara itiraz etti. Dava, 27 Nisan 2016 tarihinde Koncuk'un lehine sonuçlandı. Başbakanlık temyiz etti, 10 Ekim 2018'de Danıştay Dava Daireler Kurulu kararı onadı. Dava konusu değişikliğin, "Devlet Nişanı'nda kabartmaya yer verilmemesine" ilişkin kısmı için 10. Daire kararında, Atatürk'ün ölümsüz önder olduğu vurgulandı ve şöyle denildi: "Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği'nin 6. maddesinde yer alan devlet nişanına ilişkin kısmında Atatürk kabartmasına yer verilmeksizin eksik düzenleme yapan kısmının iptaline oy çokluğuyla karar verildi."

Yorumlar