Çekli dalgıçlar, Altınbeşik'e üçüncü defa girerek göl sayısını tespit edecek

Çekli mağara bilimcileri, 19 yıl önce saha araştırması yaptıkları Altınbeşik Mağarası'na üçüncü defa girerek net göl sayısını tespit edecek. Çekli mağara bilimcileri ve dalgıçlar, Antalya'nın İbradı ilçesi Ürünlü Mahallesi...

Google Haberlere Abone ol
Çekli dalgıçlar, Altınbeşik'e üçüncü defa girerek göl sayısını tespit edecek

Çekli mağara bilimcileri, 19 yıl önce saha araştırması yaptıkları Altınbeşik Mağarası'na üçüncü defa girerek net göl sayısını tespit edecek. Çekli mağara bilimcileri ve dalgıçlar, Antalya'nın İbradı ilçesi Ürünlü Mahallesi sınırları içinde bulunan Altınbeşik Mağarası'nda geçen yıl buldukları 2 küçük göl ile mağara içinde göl sayısını 17'ye çıkarmıştı.

Anadolu Speleoloji Grubu (ASPEG) ve Çekli mağara bilimcileri, mağara içinde 5 gölün daha var olduğunu tahmin ediyor. ASPEG, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Akseki Kaymakamlığı, İbradı Kaymakamlığı ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği'nin hazırladığı 'Akseki Mağaraları'nı Tanıyalım Projesi' ile bölgedeki mağaraları tespit ederek kayıt altına alma çalışmasını sürdürüyor.

ASPEG 2 yıl içinde Akseki ve İbradı ilçeleri sınırları içinde 142 mağara tespitinde bulunduğunu bildirdi. ASPEG, bu sayının köylülerin ve küçükbaş hayvan otlatan çobanların bildirmesiyle sayının önümüzdeki yıllarda 150'e ulaşabileceğini ifade edildi.

ASPEG, Çek Cumhuriyeti'nde gelen 7 kişilik ekiple toplamda 20 kişiyle dünyaca ünlü 4 bin 500 metre uzunluğundaki Altınbeşik Mağarası'nda üçüncü defa dalışla net göl sayısını tespit edeceklerini bildirdi. Çekli ekiple geçen yıl yaptıkları çalışmada 2 yeni göl bulduklarını belirten ASPEG Başkanı Hakan Eğilmez, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, mağaraya Çekli ekiple birlikte 1-15 Kasım tarihleri arası üçüncü defa girerek mağara içindeki göl sayısını tespit edeceklerini söyledi.

Altınbeşik'te üçüncü defa dalma ve göllerin tespitiyle birlikte bu sene haritalandırma çalışmasını tamamlayacaklarını aktaran Eğilmez, bu sene 5 göl daha bularak bu sayının 22'ye ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Altınbeşik'in dünyada en fazla içinde göl barındıran mağaralardan biri olduğunu anlatan Eğilmez, bu nedenle Çekli mağara bilimci ve su altı dalgıçlarının mağaranın tamamen gün yüzüne çıkmasına özel önem verdiklerini söyledi.

Bu sene çalışmalarını tamamen Altınbeşik'e ayıracaklarının altını çizen Eğilmez, "Profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Zaten Çekli ekip 19 yıl önce su altı dalışlarıyla mağara içindeki göllerin bir kısmını keşfetmiş. ASPEG, Çekli ekiple uyum içinde çalışıyor. Çekliler geçen yıl Altınbeşik'te göl arama çalışmasını kendi ülke televizyonlarında yayınlattı. Mağara Çek Cumhuriyeti'nde tanınıyor. Bu tanıtımlar bölgede mağara turizmini canlı tutacaktır. Mağara içinin tamamen gün yüzüne çıkması Toroslar'da aynı zamanda alternatif turizmi canlandıracaktır." dedi.

Eğilmez, Akseki ve İbradı ilçelerinde toplamda irili ufaklı 400 mağaranın olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti. Yurt genelinde 40 bin mağaranın bulunduğu bilgisini veren Eğilmez, bunun, araştırmalar neticesinde 2013 yılı itibariyle 3 bin 350'sinin ancak kayıt altına alınabildiğini ifade etti.

Bölgede ilk mağara tespit çalışmalarının Fransız mağara araştırmacıları tarafından 47 yıl önce başladıklarını aktaran Eğilmez, Fransızların bölgede 10 yıl sonra yeniden çalışma yaptığını, Türkiye'nin ise 1987 yılından itibaren çalışma yapmaya başladığını kaydetti. Başta, ilçesi Akseki olmak üzere, Antalya'nın adeta düden mağarası cenneti olduğunu belirten Eğilmez, Altınbeşik'in bölge, Antalya ve ülke eko turizmi için özel bir yeri olduğunu dile getirdi.

Maden Tetkik Arama Müdürlüğü Ulusal Mağara Envanteri'ne göre, Türkiye'nin en uzun mağaraları şöyle: Isparta Pınarözü Mağarası (16 bin metre), Burdur İnsuyu Mağarası (8 bin 300), Antalya Tilkiler Düdeni (6 bin 650 metre), Zonguldak Kızılema Mağarası (6 bin 630 metre), Karabük Mencilis Mağarası (5 bin 350 metre), Bursa Ayvaini Mağarası (4 bin 866 metre), İstanbul Ikıgöz Mağarası (4 bin 816 metre) ve Antalya/İbradı Altınbeşik Mağarası (4 bin 500 metre) En derin mağara ise Mersin Peynirlik Düdeni (-1429 metre), Kayseri Kuzgun Düdeni (-1400), Mersin Çukurpınar Düdeni (-1196) ve Isparta Kuyukue Düdeni (-832) yer almakta. CİHAN

Yorumlar