Asıl soru: Ya yine medya hükümeti yönetseydi?

Aydın Doğan medyasının satılacağı yönündeki haberlerden sonra aralarında sol kesimden insanların da bulunduğu bazı isimler, 'ana akım medya gitti, medya özgürlüğü bitti, eskiden gazetecilik vardı' şeklinde yorumlarda bulunmaya başladı. Onlara en isabetli cevap yine kendi mahalellerinden geldi. Birgün Gazetesi yazarı Ümit Alan asıl soruyu sordu: Ya Aydın Doğan eskiden olduğu gibi bugün de hükümeti yönetseydi?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol
Asıl soru: Ya yine medya hükümeti yönetseydi?

Birgün yazarı Ümit Alan, bünyesinde Hürriyet ve Posta gazeteleri ile CNN Türk, Kanal D gibi televizyon kanallarını da bulunduran Doğan Medya Grubu'nun Erdoğan Demirören'e satılmasıyla ilgili olarak "Ya Aydın Doğan eskiden olduğu gibi bugün de hükümetle uzlaşmanın ya da ona hükmetmenin bir yolunu bulsaydı? Bunu denemediğini söylememek mümkün mü? Gazetecilik için savaştığını filan düşününlerinse işin aslını görmek için 90’lardaki ortama biraz derinleşmeleri yeterli" dedi.

Ümit Alan'ın "Zenginin medyası züğürdün algısını yorar" başlığıyla yayımlanan (1 Nisan 2019) yazısının ilgili bölümü şöyle: Türkiye’de koalisyon hükümetlerinin hüküm sürdüğü 90’lar boyunca, medyanın hükümetler karşısındaki konumu bugünkünden farklıydı. Ekonomi de bıçak sırtında olduğundan medyanın hükümetler karşısında baskı kurma şansı vardı. Bunun karşılığında da gelsin ihaleler, kurulsun bankalar, kapılsın teşvikler, peşkeş araziler gibi bir ilişki biçimi gelişti. Aslında gazetecilik asıl itibarını o günlerde kaybetti ama bunun asıl sonuçlarını hissetmesi için daha görecekleri vardı. Gazeteciliğin sermayeyle bütünleşme açısından ‘altın çağı’ sayılacak 90’larda gazetecilik yapanlar, şimdi bir kısım muhalif medyada “Eskiden gazetecilik vardı arkadaş” diye romantik romantik takılıyor. Ancak pek azı bu sağlıksız ilişki biçimi doğarken orada olduklarını hatırlamak istiyor. “Ben önce işadamıyım” diyenler zaten mutlu hatırlıyor o ayrı. Aslında bu dönemin sağlaması tek bir soruda saklı: Ya Aydın Doğan eskiden olduğu gibi bugün de hükümetle uzlaşmanın ya da ona hükmetmenin bir yolunu bulsaydı? Bunu denemediğini söylememek mümkün mü? Gazetecilik için savaştığını filan düşününlerinse işin aslını görmek için 90’lardaki ortama biraz derinleşmeleri yeterli. “Ne olursa olsun asla bugünkü kadar kötü değildi” diyebilirsiniz. Haklı da olabilirsiniz. Ancak medyanın iktidar imkânlarına öyle göbekten bağlanmasının, hangi görüşten olursa olsun güçlü bir hükümet geldiğinde doğuracağı sonuç bundan farklı olur muydu sizce?

Yorumlar

ihsan aqllah bizleri bu hainlerin melanetinden kurtardı ne kadar hamdetsek şükretsek azdır başımıza Erdoğan gibi Müslüman türkü nasip etti