Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde ikinci önerge krizi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerin, belediye meclis üyeleri tarafından yönetilmesini öneren AK Partili Meclis üyelerinin verdiği önergeler, Mansur Yavaş tarafından yasalara aykırı bir şekilde gündeme alınmadan reddedilince bir kez daha kriz çıktı. AK Partililer Mansur Yavaş'a görevini kötüye kullandığını hatırlatarak yasalara uymasını istedi. Mansur Yavaş ise yaptığının arkasında durarak, konuyu yargıya taşımalarını önerdi.

Google Haberlere Abone ol
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde ikinci önerge krizi

Büyükşehir Meclisi’nde geçen ay üyeler arasında arbedeye neden olan belediye şirketlerinin yönetimi ile ilgili önerge, ikinci kez kriz yarattı. AK Partili Mümin Altunışık, Başkan Mansur Yavaş’a, “Hukuk dışına çıkıyorsunuz” derken, Yavaş’ın yanıtı “Yetkimi size ve hiç kimseye gasp ettirmem” oldu.

Mazbatasını 36 gün önce alarak göreve başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dün Mayıs Ayı Belediye Meclisi Toplantısı’nın ilk oturumuna başkanlık yaptı. AK Parti grubu, geçen ayki Meclis toplantısında arbedeye neden olan ‘belediye şirketlerinin yönetim kurulu üyelerinin Belediye Meclisi üyelerinden oluşması’ ile ilgili önergeyi bu ay yeniden verdi. Önerge, oturumu yöneten Başkan Mansur Yavaş ile AK Parti Grup Başkan Vekili Mümin Altunışık arasında tartışmaya neden oldu. Yavaş, “İşleme almıyorum, ilgili arkadaşlar dava açabilir” diyerek önergeyi reddetti. Bunun üzerine Yavaş’a tepki gösteren AK Parti Grup Başkan Vekili Mümin Altunışık şu ifadeleri kullandı:

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde ikinci önerge krizi

HUKUK DIŞINA ÇIKIYORSUNUZ

“5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 23’üncü maddesi gereğince bu önergeyi gündeme almama gibi bir hakkınız yok. Gündeme alınması gerekiyor. Gündem neticesinde burası hangi kararı verirse buna uygun hareket edilmesi gerekiyor. Eğer beğenmezseniz bunu 7 gün içerisinde reddedebiliyorsunuz. Bir sonrakinde eğer geçerse mahkemeye gidebiliyorsunuz. Neden burada görevi kötüye kullanma suçu işlemekte ısrar ettiğinizi anlamakta zorluk çekmekteyiz. Burada yapmış olduğunuz şey suç. Biz iptal davasını açacağız. Burada hukuksuz bir şekilde Meclis’in hükmü şahsiyetini zedeliyorsunuz. Hukuk dışına çıkıyorsunuz.”

YETKİMİ SİZE GASP ETTİRMEM

Benzer durumla ilgili yargının daha önce işleme konulmaması yönünde bir karar aldığını belirten Başkan Yavaş’ın yanıtı ise şöyle oldu: “Bunu geçen dönem tartıştık. Belediye başkanı kanuna, Anayasa’ya aykırı ve yetkisini ortadan kaldıran önergeleri kabul etmez. Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet ettiniz. Türkiye’nin en çabuk şikâyet edilen ve müfettiş gönderilen belediye başkanı oldum. Siz ‘7 gün içinde gidin dava açın’ diyorsunuz ya sizin dava açma hakkınız var. Ben bu önergeyi işleme koymuyorum. İdari Mahkeme’ye dava açacaksınız. İptal davası açma hakkınız var. Ben kendi yetkimi size ve hiç kimseye gasp ettirmem.

MECLİS SALONUNA YENİ DÜZENLEME

Büyükşehir Meclis Salonu’nda grupların oturma düzeni de değişti. Bu dönem ilk kez Meclis’e giren İYİ Parti için yeni sıra oluşturuldu. MHP Grubu aynı yerde devam ederken, CHP’nin daha önce oturduğu kısım AK Parti’ye, AK Parti’nin oturduğu ortadaki bölüm ise CHP’ye ayrıldı. Öte yandan geçen toplantıda krize neden olan memurlara ödenen ‘sosyal denge tazminatı’ ile ilgili Başkanlık yazısı için bu kez gruplar anlaştı. Tazminatın oy birliğiyle her memura eşit verilmesi kararlaştırıldı. Meclis toplantısı ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından canlı da yayınlandı.

Yorumlar

Ihsan mansurun ilk icraatı keçi heykeli dikmek oy veren anakarılar alın size icraat