Af polemiğinde kim ne dedi? - Son açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın af açıklamalarına MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin verdiği cevap ve akabinde AK Parti'den yapılan açıklamayla ilgili konuştu. Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP ya da onun tabanını hedef alan bir açıklama yapmadığını, konunun yanlış anlaşıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Af polemiğinde kim ne dedi? - Son açıklamalar

MHP'nin ısrarla üzerinde durduğu af yasasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın af tartışmalarıyla ilgili olarak yaptığı, "İktidarımız uyuşturucuları affeden iktidar olarak mı anılsın"  şeklinde çıkışına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den tepki gelmişti. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP ya da parti tabanını hedef alan bir açıklama yaptığını düşünerek açıklamalarda bulunmuş, tepki göstermişti. Ancak Cumhurbaşkanlığından bugün yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yönde bir tepkisinin olmadığı belirtilerek, konunun muhtemelen yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı kaydedildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Kalın, konuya ilişkin AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarda bulunduğunu anımsattı.

Kalın, şöyle devam etti: "O çerçevede bir cevap verilmesi en doğru olandır zaten. Konunun başka yerlere çekilmesi elbette doğru olmaz. Yani ortada ya bir yanlış anlama var ya bir çarpıtma var çok açıkça. Sayın Cumhurbaşkanımızın Milliyetçi Hareket Partisi'ni, onun tabanını hedef alan bir değerlendirmesi zaten söz konusu bile değil. Kastettiği özensiz hazırlanması halinde bir Af Yasası'nın doğuracağı toplumsal sonuçlardır, bunlara bir atıf yapıyordu. Tabii bu konuda nihai söz, karar Meclis'indir ama Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu gündeme getirirken toplumun hassasiyetlerini dikkate alarak bazı değerlendirmelerde bulunmuştur. Diğer detay için ben Sayın Ömer Çelik'in açıklamalarına atıfta bulunmakla iktifa edeyim."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkan Erdoğan af konusuyla alakalı olarak, “Şimdi birileri çıkarmış af, ne affı. Hele hele 50 bini aşkın uyuşturucunun cezaevinde olduğu bir dönemde biz uyuşturucuları affeden bir iktidar olarak mı anılacağız? Biz uyuşturucuları affeden bir iktidar olarak mı anılacağız?" demişti.

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli cevap olarak şu açıklamayı yapmıştı: Elbette kast edilen Milliyetçi Hareket Partisi’dir. Partimizi zan ve töhmet altında bırakmak asla doğru değildir. MHP’yi yüzeysel ve üstünkörü bir şekilde uyuşturucuyla, uyuşturucu suçuyla yan yana getirmek şayet art niyet değilse, kesinlikle isabetsiz ve itibarsız bir isnattır. Uyuşturucuyla en çok mücadele veren,bu uğurda her türlü imkânıyla fedakârlık gösteren ‘birileri’ diye tabir edilen Milliyetçi-Ülkücü Hareket’tir.Şartlı ceza indirimiyle ilgili teklifimizi uyuşturucu temeline indirmek,tahrip ve tahrif etmek fahiş bir yanlış,fuzuli bir demagojidir.Hiç kimseyi zorlayan yoktur, baskı kuran yoktur. Milletin temsilcileri hür iradeleriyle gereği neyse onu yaparlar. Karar ve yetki TBMM’nindir. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi’ni meydanlarda hakir görmek, tariz ve tenkitle suçlamak siyasi ahlak ve basirete asla sığmayacaktır.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin af açıklamasıyla ilgili olarak "Cumhurbaşkanı MHP'nin adı ile zikrederdi, ima etmezdi. Bahçeli'nin yaklaşımı siyasi nezakete uygun olmadı" demişti. Çelik açıklamalarında şunları söylemişti: Cumhurbaşkanımız dünyada en açık konuşan liderdir. Ne söyleyecekse açıkça söyleyen bir liderdir. Eğer cumhurbaşkanımız o gün yaptığı konuşmada MHP'yi ya da Bahçeli'yi konuşacak olsaydı doğrudan onların ismini zikrederdi. Bu af tartışmaları başladığından beri, AK Parti'ye BİMER'e hükümetle ilgili birimlere çok yoğun şekilde talep gelmektedir. Bunlardan bir tanesi de uyuşturucu satıcılarıyla ilgili taleptir. Cumhurbaşkanımızın bahsettiği de odur. Burada topluma bir mesaj vardır. Cumhurbaşkanımız burada MHP'ye bir şey söyleyecekse, açıkça MHP'yi zikrederek söyleyebilir. Bunu son derece anlamsız bulduğumuzu ve yanlış bir değerlendirme olduğunu söylemek istiyorum. Bahçeli'nin açıklamasında Cumhurbaşkanımız hakkında kullandığı ifadelerin son derece yanlış olduğunu söylemek isterim.

Tabi ki AK Parti camiası ve bütün milletimiz bu ifadeleri reddedecektir. Sayın Bahçeli'nin Cumhurbaşkanımıza karşı kullandığı ifadeler siyasi nezaket ve yüklenen sorumluluğa uygun olmamıştır. Cumhur İttifakı kıymetli bir ittifaktır. Bu çerçevede de bakıldığında bu siyasi nezaketin gösterilmesi bizim için önemlidir. Cumhurbaşkanımıza gösterilen saygı bizim kırmızı çizgimizdir. Bu ifadelerin hepsi çok yanlış ifadeler olmuştur. Cumhur İttifakı'nın ruhuna ve gerektirdiği siyasi nezakete uymamıştır. Sayın Bahçeli ve cumhurbaşkanımız arasındaki iletişim kanalı her zaman açıktır. Esas olan siyasi nezaketi koruyarak milletin beklediği büyük işlere odaklanmaktır. Af konusunda kendi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlgili başkanlığımızda çalışma tamamlanmak üzere. Zaten son noktayı koyduğumuz zaman Cumhurbaşkanımız açıklar.Özellikle uyuşturucu satıcılarıyla ilgili olarak, birer kurban olduğu yönünde bir yaklaşım bize iletiliyor. Cumhurbaşkanımız da buna yanıt vermiştir.

Bu ittifak meselesinde hep şunu söyledik, iki ayrı partiyiz. Her konuda anlaşıyor olsak, iki ayrı parti olmayız. Her iki partinin de yıllar içerisinde kurumsallaşmış kimliği var. Her tartışmada anlaşacağız diye bir şey yok. Buradaki mesele şudur, AK Parti'nin siyasi kimliği bellidir. Şahıslara karşı işlenen suçlara karşı affetme yetkisi bizde değildir. Yaklaşımımız budur. Herhangi bir toplumsal talebe dayanarak diğerlerini dışlayamayız.

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar