ABD'nin Suriye'de yeni ordu kararına Ankara'dan sert tepki

ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'nin kuzeyine yeni bir ordu kuracağı yönündeki açıklamalarına Ankara'dan sert tepki geldi. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, terör örgütlerine her türlü müdahale hakkının mahfuz olduğu belirtildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bir gece ansızın gelebiliriz" dedi. ABD öncülüğündeki koalisyondan yapılan açıklamada, YPG'nin başını çektiği güçlerden yeni bir sınır gücü kurulacağı belirtilmişti.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Suriye'de yeni ordu kararına Ankara'dan sert tepki

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör yapılanmasından yeni bir ordu kuracağı yönündeki iddialar bugün yapılan açıklamalarla doğrulandı. Açıklamada, terör örgütlerinden oluşan güçlerden yeni bir sınır gücü kurulacağı, sayının da en az 30 bin olacağı belirtilmişti. Açıklamadan sonra Ankara'dan sert tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütlerine her türlü müdahalle hakkının saklı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bir kez daha, "Ansızın gelebiliriz" dedi.

ABD öncülüğündeki koalisyon gücününün 30 bin kişilik yeni bir ordu açıklamasına ilk tepki Cumhurbaşkanlığından geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Terör örgütlerine karşı yeri, zamanı ve şekli Türkiye tarafından belirlenmek üzere her tür müdahale hakkı mahfuzdur." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Uluslararası Koalisyon tarafından bazı medya organlarına yapılan yazılı açıklamada, "Suriye Demokratik Güçleri ile Suriye Sınır Güvenlik Gücü'nün kurulması ve eğitimi amacıyla çalışıldığı" bilgisinin paylaşıldığını aktardı. Amerika Birleşik Devletleri'nin "DEAŞ ile mücadele" gerekçesiyle PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG'ye verdiği desteği sona erdireceği yerde bu terör örgütünü meşrulaştırmaya ve bölgede kalıcı hale getirmeye yönelik endişe verici adımlar attığına işaret eden Kalın, şu ifadeleri kullandı: Bu durumun kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalar çerçevesinde, adı ve şekli ne olursa olsun her türlü terör örgütüne karşı mücadelesini sınırları içinde ve dışında kararlılıkla sürdürecektir. Türkiye, ulusal çıkarları doğrultusunda güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. Bu çerçevede meşru hedef olan terör örgütlerine karşı yeri, zamanı ve şekli Türkiye tarafından belirlenmek üzere her tür müdahale hakkı mahfuzdur.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Yozgat 6. olağan il kongresinde vatandaşlara hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Fırat Kalkanı Harekatı'nda ne dedik? Bir gece ansızın gelebiliriz. Şimdi Afrin'de de aynı şeyi söylüyoruz; bir gece ansızın gelebiliriz" dedi. Fırat Kalkanı'nda olduğu gibi Afrin'de de aynı şeyi söylüyoruz. ''Bir gece ansızın gelebiliriz.''

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaparak, ABD'nin YPG kararına tepki gösterdi. bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Terör örgütü PYD/YPG'nin ABD desteğiyle Suriye'de sözde "Kuzey ordusu" kurmaya hazırlandığı yönünde uluslararası basında yer alan haberler üzerine, ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı 10 Ocak günü Bakanlığımıza çağrılarak izahat talep edilmişti" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu kez, DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu Sözcüsü tarafından yapılan bir açıklamaya atıfla, kısmen PYD/YPG unsurlarından oluşacak ve PYD/YPG güdümlü sözde "Suriye Demokratik Güçleri"nin (SDF) komutasında faaliyet gösterecek 30.000 kişilik sözde "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" oluşturulması amacıyla Koalisyon'un "SDG"yle birlikte çalıştığı yönünde haberler çıktığı görülmektedir. Türkiye, DEAŞ'la sahada mücadelenin ve DEAŞ'tan kurtarılan alanlardaki istikrarlaştırma faaliyetlerinin bir başka terör örgütü olan PYD/YPG'yle işbirliği yapılarak yürütülmesinin yanlış ve sakıncalı olduğunu her düzeyde ve platformda müteaddit kereler bildirmiştir. Öte yandan, sözde "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" oluşturulması konusunda Koalisyon üyesi sıfatıyla Türkiye'ye danışılmamıştır. Koalisyonun sözkonusu kararının Koalisyonun hangi üyelerinin onayıyla alındığı da bilinmemektedir. Tek taraflı atılan adımları Koalisyon’a mal ederek açıklamak, DEAŞ’la mücadeleye de zarar verebilecek son derece yanlış bir harekettir. 

ABD’nin taahhütleriyle ve beyanatlarıyla çelişen şekilde PYD/YPG'yle işbirliğinin sürdürülmesi suretiyle ulusal güvenliğimizi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atan bu tür girişimler asla kabul edilemez. Bu hatalı yaklaşımda ısrar edilmesini kınıyor ve Türkiye’nin ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf etmeye kararlı ve muktedir olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz."

NE OLMUŞTU?

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütünden oluşan bir orduğu kuracağı yönündeki iddialar henüz sıcaklığını korurken, iddiaları doğrulayan nitelikte bir gelişme yaşandı. ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye'deki ortaklarıyla yeni bir sınır güvenlik gücü kuracağını açıkladı. Yeni gücün 30 bin kişiden oluşmasının hedeflendiği belirtildi. Açıklamada sınır güvenlik gücünün Türkiye ve Irak sınırını kontrol edeceği belirtildi. ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'de terör örgütü PYD/PKK ile ortak hareket ettiği biliniyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun, Suriye'deki 'ortaklarıyla' yeni bir sınır güvenlik gücü kuracağı konusu geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddelerinden biriydi. Reuters'ın mail yoluyla ulaştığı koalisyonun halkla ilişkiler ofisi kurulacak yeni sınır güvenlik gücünün 30 bin kişiden oluşmasının hedeflendiği belirtti. Açıklamada sınır güvenlik gücünün Türkiye ve Irak sınırını kontrol edeceği ve omurgasını terör örgütü YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolünde olacağı ifade edildi.

Öte yandan Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, geçtiğimiz Çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan ABD Büyükelçiliği Müsteşarı'nın konuyla ilgili uyarıldığını söyledi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birilerinin terör koridoru oluşturma çabalarına sabrımız azalıyor. Suriye'de ve Irak'ta yaşanan hadiselerin, kurulan düzenin amacı her geçen gün daha net anlayışılıyor. Yalan söylenmesine daha fazla tahammül etmek zorunda değiliz. Fırat Kalkanı Harekatı ile attığımız adımını genişletecek güce sahibiz" demişti.

Yorumlar

ihsan Erdoğan tepkin afrini almak olsun