31 Mayıs 3019 Dünya Sigara İçmeme Günü

31 Mayıs günü dünyanın her yerinde "Dünya Sigara İçmeme Günü" olarak yaklaşık 32 yıldır kutlanan bir gündür. Dünya Sigara İçmeme Günü'nde sigara tiryakilerine bir gün boyunca sigara kullanmamaları önerilir. Bu yöntemle, sigara bağımlılığı konusunda farkındalık oluşturulmak istenmektedir.

Google Haberlere Abone ol
31 Mayıs 3019 Dünya Sigara İçmeme Günü

"Dünya Sigara İçmeme Günü" yaklaşık 32 yıldır her 31 Mayıs gününde kutlanan bir gündür. Bugünün bir diğer adı ise, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" olarak bilinir.

Bu önemli gün daha çok Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerinde kutlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından etkinlik günü olarak belirlenen ‘31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’, örgüte üye devletler tarafından 1987 yılından beri kutlanıyor.

Gün nedeniyle tüm dünyada sigaranın zararlarına dikkat çekilen etkinlikler düzenleniyor.

DÜNYA SİGARA İÇME İSTATİSTİKLERİ

Sigara kullanımı, halk sağlığı için ciddi sonuçları olan küresel bir sorun. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın, ölüme, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu bilimsel bir gerçek. Dünyada 1.3 milyar kişi sigara içiyor. Başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısı yılda 7 milyon, yeni vaka sayısı 11 milyon. 25 milyon insansa kanserle yaşıyor.

31 Mayıs 3019 Dünya Sigara İçmeme Günü

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de 20 milyon kişi sigara içiyor. Yılda yaklaşık 100 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Türkiye’de sigara satın almak için harcanan para günde 70 milyon TL. 1960-2000 yılları arasında gelişmiş ülkelerde sigara kullanımı yüzde 23 azalırken, gelişmekte olan ülkelerde her yıl yüzde 3.4 oranında artıyor. Türkiye sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında üçüncü, dünya ülkeleri arasında da yedinci sırada yer alıyor.

31 Mayıs 3019 Dünya Sigara İçmeme Günü

Pasif içicilik sonucu dünyada 1 milyar, Türkiye’de 21 milyon çocuk evde, işyerlerinde, halka açık yerlerde tütün dumanına maruz kalıyor. Küresel Gençlik Tütün Araştırması verileri, 132 ülkede yaşayan 13-15 yaş arası çocukların yüzde 43,9’unun evde, yüzde 55,8’inin de halka açık yerlerde tütün dumanı soluduğunu gösteriyor. Verilere göre, Türkiye’de sigara kullanımı dolayısıyla yılda 110 bin kişinin öldüğü biliniyor. Türkiye’de tütün kontrolü konusunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandı. 3 Ocak 2008 tarihinde kabul edilen 5727 Sayılı Kanun ile, 4207 Sayılı ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ maddeleri önemli ölçüde değiştirilmiş ve tütün ürünlerinin zararlarından korunma adına önemli bir adım atıldı.

Sigarayı nasıl bırakabilirim şeklinde bir sorununuz varsa aşağıdaki linki kullanarak probleminize çözüm bulabilirsiniz.

NASIL BIRAKABİLİRİM

Yorumlar