Diyanet İşleri Başkanlığı en düşük fitre miktarını belirledi

Fitre nedir, fitre kimlere verilir, 2021 yılı fitre bedeli ne kadar? Ramazan ayının en güzel amellerinden biri olan fitre konusu, orucun gelmesiyle birlikte bir kez daha merak konusu oldu. Vatandaşlar fitre nedir, 2021 fitre miktarı ne kadar diye merakla soruyor.

Google Haberlere Abone ol
Diyanet en düşük fitre miktarını belirledi

Fitre nedir, 2021 yılı fitre miktarı veya bedeli ne kadar? Fitreyi kimler verir, kimlere fitre verilir? Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, bu aya has ön güzel hasletlerden biri olan fitre nedir, 2021 fitre miktarı ne kadar, vatandaşlar yine merakla soruyor.

Fitre miktarı, ramazan ayı öncesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlendi. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan, son dakika açıklaması geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede en az 28 lira (Üst limiti yok) olarak belirlenmesine karar verildi." denildi. Öncelikle fitre nedir, kimlere verilir, kimler fitre verir?

FİTRE NEDİR?

Fitre Arapça bir kelimedir. Orijinal hali ise Fitra'dır. Fitre sadaka demektir. Sadaka ise İslam kültüründe helal yoldan para kazanmış bir kimsenin, kendi malından gönül rızasıyla, daha fakir durumdaki insanlara yardım etmesine verilen isimdir.

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramı'nın birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.


YAĞMURDAN KAÇARKEN YILDIRIMA YAKALANDILAR

 

 

Yorumlar