İstanbul'da kaç cami var, en çok cami hangi ilçede, işte ilçe ilçe cami sayısı

İstanbul'da kaç cami var, en çok cami hangi ilçede, işte ilçe ilçe cami sayısı haberin detayında. Camileriyle ünlü şehir olan İstanbul'un camileri hakkındaki detaylı bilgiyi İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran verdi. İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da hangi ilçede kaç cami var?

Dünyanın en büyük İslam şehirlerinden biri olan İstanbul aynı zamanda camilerinin tarihi ve güzelliğiyle de ünlüdür. İstanbul siluetlerinin en meşhurları genellikle içinde camilerin bulunduğu siluetlerdir. İstanbul'un hemen hemen her köşesinde cami olduğu düşünülür. Ancak işin aslı öyle değil. İstanbul Müftülüğü'nün verilerine göre, kentte 3 bin 271 cami bulunuyor. Nüfus dağılımına göre ise İstanbul cami fakiri bir şehir.

En büyük İslam şehirleri arasında sayılan İstanbul, camileriyle de ünlüdür. İstanbul camilerinin çeşitliliği, tarihi eser oluşları ve güzellikleri dikkat çekicidir. Peki bu koca şehirde kaç cami var hiç düşündünüz mü? İstanbul'da kaç cami var? İlk bakışta İstanbul'un cami zengini bir şehir olduğu düşünülebilir. Ancak gerçek öyle değil. İstanbul aslında cami fakiri bir şehir. Türkiye nüfus ortalamasına göre İstanbul cami sayısı en az olan şehirdir.

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, nüfusa bakıldığında İstanbul'un cami fakiri olduğunu belirterek, "Diğer illerdeki cami sayısını nüfusla oranladığımızda İstanbul'un camisi bir hayli azdır. İstanbul'u cami zengini yapan da Fatih ve Üsküdar gibi eski semtlerdir. Yeni semtlerimizde camiye çok ihtiyaç var." dedi.

Rahmi Yaran, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yıl "cami ve kitap" temasının ele alınacağı haftada çeşitli programlar düzenleneceğini söyledi. Hafta çerçevesinde, geçmişte İstanbul'da görev yapan ve bugünkülere örnek olabilecek din görevlilerinin de anılacağını ifade eden Yaran, 4 yıldan beri bir müftü için anma programı düzenlendiğini, bu yıl da dördüncü İstanbul Müftüsü İbrahim Bedrettin Elmalı'nın anılacağını aktardı.

Yaran, 5 Ekim Perşembe günü Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezindeki programa Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile eski başkanlardan Lütfi Doğan'ın katılacağını belirterek, "Kur'an hizmetinde, mihrapta, kürsüde iz bırakanlar" adıyla etkinlik gerçekleştirileceğini dile getirdi. Bu etkinlikte bugünkü nesle örnek olabilecek 3 hocanın tanıtıldığını ifade eden Yaran, 6 Ekim'de cuma namazından sonra Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde yapılacak programda, Kur'an hizmetindeki önemli isimlerden Hacı Hafız Fahri Kiğılı'nın anılacağını söyledi. Yaran, yine bu alandaki önemli isimlerden Hasan Akkuş ile Hacı Cemal Öğüt'ün de tanıtılacağını anlattı.

CAMİLERE KÜTÜPHANE

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, hafta dolayısıyla çeşitli camilerde Kur'an ve mevlit programları düzenleneceğini, "cami ve kitap" temasına uygun konferanslar verileceğini bildirdi. Kitap okuma ve dağıtım kampanyası da yapılacağını belirten Yaran, şöyle devam etti:
"Camilerdeki kitaplıklar, kütüphaneler gözden geçirilecek. Bütün camilerimizde kitaplık olması için çalışmalar yürütüyoruz. A ve B grubu camilerimizde yaklaşık 200 adet belli kitapları ihtiva eden kütüphane kurulması gerekiyor. Bunların bazı yerlerde çalışması bitti. Diğer camilerde de 80 civarında kitap listesi var. Bu kitaplıkların camilerde kurulma çalışması hafta vesilesiyle hız kazanacak."

CAMİ YAPACAK ARSA YOK

Rahmi Yaran, hafta kapsamında camilerin tanıtımına da özen gösterileceğini belirterek, sabah namazı buluşmaları şeklinde etkinlikler yapılacağını, okullarda da tanıtıcı programlar düzenleneceğini anlattı. İstanbul'un nüfusunun 17 milyon olarak ifade edildiğini belirten Yaran, kentte yaklaşık 3 bin 300 cami olduğunu söyledi.

Nüfusa göre değerlendirildiğinde cami sayısının yetersiz kaldığını belirten Yaran, şöyle devam etti: "Nüfusa baktığımız zaman İstanbul cami fakiridir. Diğer illerdeki cami sayısını nüfusla oranladığımızda İstanbul'un camisi bir hayli azdır. İstanbul'u cami zengini yapan da Fatih, Üsküdar gibi eski semtlerdir. Yeni semtlerimizde camiye çok ihtiyaç var. Bunları zaman içerisinde vatandaşlarla, cemaatle el birliğiyle telafi etmeye çalışıyoruz. Ama yine de cuma namazlarında bir Şişli Camisi'ni düşünün. Cemaatimiz sokaktadır. O bölgede başka camilere ihtiyacımız var.
Kadıköy'de de camiye ihtiyaç var."

Cami yapılamamasındaki sıkıntının bunun bir ihtiyaç olarak görülüp, imar planında yer almaması olduğunu dile getiren Yaran, "İmar planında yer aldıktan sonra problem değil. Eski yerleşim yerlerinde de arsa bulmak problem. İnşallah zaman içerisinde bu ihtiyaç giderilecek." diye konuştu.

CAMİLER RESTORE EDİLİYOR

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, kentte son yıllarda birçok tarihi eser gibi camilerin de restore edildiğini belirterek, Süleymaniye Camisi'nin restorasyonunun tamamlandığını, restorasyona girecek camiler de olduğunu söyledi. Kültür ve medeniyet şehri olan İstanbul'a herkesin ilgi gösterdiğini ifade eden Yaran, "İstanbul'un simgesi adeta camiler. Tarihi camilerimize büyük bir rağbet var. En fazla ziyaretçiyi Sultanahmet Camisi alıyor. Her gün çok sayıda ziyaretçi gelir. Süleymaniye, Eminönü'ndeki Yeni Cami, Rüstem Paşa Camisi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor." dedi.

EN ÇOK CAMİ İSTANBUL'UN HANGİ İLÇESİNDE

İstanbul'da ilçe bazında en fazla cami Fatih ilçesinde yer alıyor. Fatih ilçesinde 331 adet cami bulunuyor. Fatih'i Üsküdar ilçesi takip ediyor. Üsküdar'da 179 adet cami bulunuyor. Üçüncü olarak ise Ümraniye geliyor. Ümraniye 141 adet cami bulunur.

EN AZ CAMİ İSTANBUL'UN HANGİ İLÇESİNDE

İstanbul'da en az cami Adalar ilçesinde bulunuyor. Adalar'ı 30 Cami ile Bakırköy, 40 cami ile ise Beşiktaş takip ediyor.

GENEL TOPLAM: 3 BİN 271

İstanbul Müftülüğününün verilerine göre, kentte 3 bin 271 cami var. En fazla cami 331 ile Fatih, en az cami de 9 ile Adalar'da bulunuyor.

Camilerin dağılımı şöyle:

"Adalar 9

Arnavutköy 111

Ataşehi̇r 67

Avcılar 54

Bağcılar 88

Bahçelievler 68

Bakırköy 30

Başakşehir 96

Bayrampaşa 57

Beşi̇ktaş 40

Beykoz 135

Beyli̇kdüzü 38

Beyoğlu 96

Büyükçekmece 58

Çatalca 58

Çekmeköy 43

Esenler 46

Esenyurt 70

Eyüp 117

Fati̇h 331

Gazi̇osmanpaşa 74

Güngören 47

Kadıköy 67

Kağıthane 79

Kartal 77

Küçükçekmece 96

Maltepe 81

Pendi̇k 131

Sancaktepe 61

Sarıyer 103

Si̇li̇vri̇ 57

Sultanbeyli̇ 112

Sultangazi̇ 63

Şi̇le 100

Şi̇şli̇ 52

Tuzla 62

Ümrani̇ye 141

Üsküdar 179

Zeyti̇nburnu 77.

Yorumlar

yok kişi türkiye de daha fazla
Mehmethan Fatih yavaş